Vervolg pagina 11

PvdD wil controle horrorkippenstallen

OIRLO | De Limburgse afdeling van de Partij voor de Dieren vraagt Gedeputeerde Staten van Limburg hoe het mogelijk is dat in kippenstallen nog steeds wantoestanden voor kunnen komen. De PvdD wil ook meer controles in de naar hun zeggen 'horrorkippenstallen'.

Dat de overheid jaarlijks 5 procent van de pluimveebedrijven controleert, vindt de fractie-voorzitter Pascale Plusquin te weinig. "Dat dit soort toestanden er nog steeds zijn, is onbestaanbaar. De beelden van Animal Rights kunnen niet zonder gevolgen blijven. Bij die controles moet ook nog eens goed worden gekeken naar de toestand van de luchtwassers. Die veroorzaken vaak veel meer fijnstof en stank dan fabrikanten opgeven. Dat heeft het ministerie inmiddels toegegeven. Ook de brandveiligheid moet extra onder de loep worden genomen. Ratten kunnen ongehinderd aan elektrische leidingen knagen. Het brandgevaar is zodoende groot."
De PvdD vindt tevens dat het afgelopen moet zijn met de landbouwsubsidies voor de intensieve veehouderij. Plusquin: "Het landbouwbeleid moet veranderen."

LTO wil aanpak dierextremisme

VENRAY | LTO Nederland en de POV (Productenorganisatie Varkenshouderij) gaan samen met politie, justitie en overheid het dierextremisme aanpakken. Dit naar aanleiding van onder meer beelden die Animal Rights maakte van misstanden in kippenstallen in Oirlo en Overloon.


De dierenactivisten waren 's nachts ongevraagd de stallen binnengegaan. Veehouders worden volgens de Land- en Tuinbouw Organisatie al geruime tijd geteisterd door organisaties als Animal Rights, Konijnen in Nood en Bite Back. LTO: 'Wat deze groepen doen gaat te ver. Ze intimideren en bedreigen boeren en hun gezinnen. Dat gaat niet in de koude kleren zitten. Er zijn demonstraties bij veehouderijen, inbraken in schuren en er worden doodskaarten naar de boerenfamilies sturen. En nog veel meer. Dit moet ophouden'.
De LTO gaat boeren begeleiden bij het doen van aangiften bij de politie. POV en LTO zeggen inmiddels direct in contact te staan met de speciale eenheid van de politie die over terrorisme en extremisme gaat.

Dader diefstal geldpotje opgepakt

YSSELSTEYN | De dader die onlangs een geldpotje bij de eierautomaat van pluimveehouder Eric Hubers (tevens LTO-voorzitter Pluimveehouderij) in Ysselsteyn stal, is door de politie in de kraag gevat.


Beelden van een camera bij de automaat zetten de politie op het juiste spoor. Sinds jaar en dag heeft Hubers al een eierautomaat aan de weg bij zijn bedrijf staan als service voor mensen die graag een eitje willen tikken, maar er onverhoopt geen eentje in huis hebben. "Ook 's nachts komen er weleens mensen langs voor eieren", zegt Hubers. "Het is bedoeld als service. Het geld moet in een potje worden gestopt. Dat is tot voor kort altijd nog goed gegaan. Op de beelden was goed te zien wie het potje meenam. De dief is een probleemgeval en een bekende bij de politie."

Hubers zet er 's nachts geen potje meer neer. "Mensen die nog laat langskomen moeten de eieren maar later komen betalen of ze schrijven het op. Maar ik wil de service naar de mensen toe wel in stand blijven houden."