Stichting Coming Inn herstart

Venray | De twee Regenboogambassadeurs in Venray, Robert Westheim en Wim van IJzendoorn, zijn herstart met hun oude stichting Coming Inn. De stichting komt op voor de LHBTI-gemeenschap: lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen. Door hun werk als Regenboogambassaderus hebben Westheim en Van IJzendoorn goed kunnen netwerken in Venray, wat hen de mogelijkheden gaf om de stichting opnieuw op te starten.

Inmiddels staat de eerste activiteit al gepland: op 14 februari staat er een voorlichtingsbijeenkomst over PrEP op het programma. PrEP is onderdeel van de HIV-medicatie. Westheim: "Wij zijn vanaf 2016 regenboogadviseurs van het COC (het COC behartigt de belangen van homoseksuele mannen en vrouwen, biseksuelen en transgenders, red.), maar wilden meer. Dat was bij het COC niet mogelijk. De wethouder en beleidsmedewerkers van de gemeente Venray vertelden ons dat ze een lokale organisatie wel konden steunen. Toen dachten we: laten we de stichting herstarten. We kregen contact met COC Nederland en hebben duizend euro subsidie gekregen. We gaan voor nu vier evenementen organiseren. Rond mei komt Roze in Blauw." Afgelopen week werd door veel mensen de zogeheten Nashville-verklaring ondertekend. De verklaring spreekt zich uit tegen homo's en transgenders. SGP-voorman Kees van der Staaij ondertekende de protestantse Nahsville-verklaring. Als tegenreactie hierop werd maandagmiddag door diverse protestantse kerken in Amsterdam de regenboogvlag gehesen. Predikant ds. Op den Brouw, verbonden aan de protestantse gemeente in Venray, reageert: "De Nashville-verklaring is een stap terug. Ik kan me heel goed voorstellen dat mensen die homo of lesbisch zijn zich gekwetst voelen. Voor de gemeente Venray zit er een hele afstand tot de Nashville-verklaring. Wij hebben ook lesbische paren en een homopaar, zij kunnen gewoon een kerkelijk huwelijk krijgen. Hoewel er verschillend over wordt gedacht, komt er steeds meer ruimte om het er goed met elkaar over te hebben."

Ook Westheim is het eens met de reactie om de vlaggen te hijsen: "Ik moet eerlijk zeggen dat ik de discussie niet helemaal heb gevolgd, maar ik ben het er natuurlijk helemaal me eens dat de vlaggen worden gehesen. Helaas kreeg ik daar te laat bericht van, want ik vroeg me af waarom wij niet hebben ingegrepen. Dat kwam nu te laat."