'Venray zit fout met dwangsom'

DEN HAAG/CASTENRAY | De gemeente Venray kan niet voorkomen dat aan de Lollebeekweg in Castenray kamers worden verhuurd aan arbeidsmigranten. Dit vindt de eigenaar (H.G.J. Peeters) van een woning in die straat die naar de Raad van State in Den Haag is gestapt.

Door Jan Speelman

Toen Venray er vorig jaar lucht van kreeg dat de man drie Polen in huis had, dreigde de gemeente hem met een dwangsom van 15.000 euro ineens. De kamerverhuur werd snel gestaakt, maar de man liet het er niet bij zitten en stapte naar de rechter. Donderdag diende zijn hoger beroep bij de Raad van State.

De gemeente Venray moest tijdens de zitting in Den Haag erkennen dat het bestemmingsplan het verhuren van kamers inderdaad niet verbiedt. Maar het verhuren aan arbeidsmigranten is uitdrukkelijk verboden, zei een woordvoerder van de gemeente. De man uit Castenray, die een advocaat heeft ingeschakeld, vindt dat de gemeente geen onderscheid mag maken tussen een student, een Pool of een gescheiden man die bij hem een kamer huurt. Zijn huis aan de Lollebeekweg staat vrij op een stuk grond van bijna een hectare. Hij zegt schade te lijden omdat de gemeente hem het verhuren van kamers ten onrechte onmogelijk maakt.

De gemeente kwam in actie tegen de man na een melding op 30 mei 2017 dat er een aantal buitenlandse werknemers woonde op het terrein en het bijbehorende weiland. Die waren gehuisvest in een loods en caravans in de directe omgeving van het woonhuis. Verhuur van de loods en caravans wil de man niet meer, maar hij wil wel kamers verhuren in zijn huis. Hij is ervan overtuigd dat hij daar geen vergunningen voor nodig heeft.

De gemeente is het niet met de Castenraynaar eens en houdt vast aan de dwangsom. Uitspraak van de hoogste bestuursrechter over de dwangsom volgt over zes weken. Eigenaar Peeters was niet bereikbaar voor commentaar.