Spelers v.l.n.r. Sebas Berman, Lili Kok, Pam van Ooijen, Vivian Gomez Cardoso en Willemijn Weerts. Foto: A.S.O. Productions.
Spelers v.l.n.r. Sebas Berman, Lili Kok, Pam van Ooijen, Vivian Gomez Cardoso en Willemijn Weerts. Foto: A.S.O. Productions.

Roze wolk was ver te zoeken

Venray | Mike (36) en Willemijn (37) Weerts zetten de dappere stap om een theatervoorstelling te maken over depressies na een zwangerschap. Het echtpaar uit Overloon en Venray baseerde de voorstelling Wolk op eigen ervaringen. De regie is in handen van Mike en Willemijn neemt als danseres deel aan de voorstelling. Op donderdag 17 januari staan zij om 20.00 uur met Wolk in de schouwburg in Venray.

Door Willem Menting

Na de geboorte van hun dochtertje in 2015 kampte Willemijn met een postpartum depressie. De spreekwoordelijke roze wolk was ver te zoeken. Een lange tocht langs diverse hulpverleners leverde lange tijd niks op."De juiste diagnose en de passende hulp vond ik pas na 1,5 jaar", vertelt theatermaakster Willemijn. Ook echtgenoot Mike kon amper bevatten wat er allemaal speelde. " We waren met momenten radeloos" Met WOLK proberen we de strijd van een postpartum depressie zo goed mogelijk weer te geven", zegt de acteur en filmmaker.

De voorstelling heeft al verschillende uitvoeringen achter de rug. Na iedere Wolk vindt er een nagesprek plaats met de toeschouwers. De reacties zijn tot nu toe overweldigend. "Het spreekt niet alleen hulpverleners aan, maar ook mensen die er mee te maken hebben gehad. Zowel vrouwen als partners wilden daar openlijk over praten. Het is waardevol om met deze mensen in gesprek te gaan", vertelt Mike. Voor Willemijn werkte het therapeutisch om de tekst voor WOLK te schrijven. Tijdens de repetities kwam er ook nog veel bij me naar boven, maar daardoor kon ik het een plekje geven . Een hoofdstuk is op een bijzondere manier afgesloten.We hebben het theaterstuk heel universeel gemaakt en maar ook gebruik gemaakt van onze eigen ervaring." Mike en Willemijn produceren de voorstelling met hun productiemaatschappij ASO Productions in samenwerking met zorgverzekeraar VGZ. "Een unieke samenwerking", zegt Mike. "We willen het probleem bespreekbaar en begrijpbaar maken.We hopen dat het publiek onderling informatie uit kan wisselen zodat iedereen weer een beetje wijzer de zaal verlaat. Onder het publiek zijn dan ook veel artsen, verloskundigen, kraamverzorgers en andere hulpverleners. "Toch is niet alleen voor hulpverleners maar ook iedereen die geïnteresseerd is in het thema of in dans/theater. De choreografieën zijn van Roy Julen, bekend van So you think you can dance."

De theatervoorstelling op donderdag 17 januari voelt voor Willemijn en Mike als een thuiswedstrijd. Het is ontzettend leuk om weer in Venray op het podium te staan." Het echtpaar is met hun twee kinderen neergestreken in Eindhoven. Na een lange tijd in de drukke hoofdstad te hebben gewoon zijn ze wat dichter bij hun roots gaan wonen. Mike: "Afgelopen zondag heb ik voor het eerst met ons zoontje hardgelopen in het park. Ik vind het heerlijk om weer in het relaxte zuiden te zijn."

Via www.theaterwolk.nl zijn kaarten voor Wolk te bestellen. Lezers van nieuwsblad Peel en Maas krijgen 5 euro korting bij het gebruik van de kortingscode Peelenmaas2019.