Dorpen denken mee over huisvesting

HEIDE | De Venrayse dorpen gaan actief meedenken met wethouder Jan Loonen over de huisvesting van buitenlandse werknemers. Dat werd maandag duidelijk tijdens het dorpsradenoverleg (dro) in Heide. De vertegenwoordigers van de verschillende dorpsraden stellen dat de arbeidsmigranten een wezenlijk onderdeel vormen van de Venrayse economie en dat ze derhalve een fatsoenlijk onderkomen verdienen.

Door Henk Baltussen

"Wij willen de mogelijkheden van huisvesting zoveel mogelijk afstemmen met het dorpsradenoverleg", zei Loonen maandag in Heide. Hij liet weten verheugd te zijn over de open houding die de dorpen erover hebben.

Loonen zei ook dat er inmiddels verschillende vergunningaanvragen voor huisvesting van arbeidsmigranten op zijn bureau liggen. "Over enkele maanden, misschien maanden, volgt daar meer duidelijkheid over." Ondanks aandringen van enkele dro-leden wilde Loonen nog niets prijsgeven over de aard van de aanvragen. In Heide werd ook duidelijk dat de koudwatervrees voor arbeidsmigranten in de dorpen aan het veranderen is in warme baden. Bijna alle kernen willen op de een of andere manier wel en waar mogelijk fatsoenlijk onderdak bieden.

Alleen Blitterswijck heeft het even gehad met buitenlandse werknemers. En dan vooral de shortstayers (werknemers die korte tijd in Venray verblijven) die voornamelijk op het voormalige recreatiepark Het Roekenbosch wonen. "Het aantal van 440 is te groot voor een dorp als Blitterswijck", stelde dorpsvertegenwoordiger Roger Verberkt onomwonden. "We zijn blij als dat na 1 februari wordt opgelost als de gemeente gaat handhaven en de bewoners weg moeten. Ik verwacht althans dat dat nog steeds de bedoeling is." Loonen liet weten dat er momenteel een slordige vierduizend bedden voor buitenlandse werknemers te weinig zijn in Venray. "Voor mensen die we keihard nodig hebben", zei hij nog maar eens. "Daarom willen we aan de slag met meerdere grootschalige projecten. Dat zal ook moeten, anders komen ze op den duur hier niet meer. Er wonen hier en daar ook te veel arbeidsmigranten in één woning. Daar zien we op dit moment maar niet al te hard op toe."

In het huidige coalitieakkoord staat dat 'de gemeente wil meewerken aan minimaal één of twee initiatieven voor de grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten'. Dat kunnen er zomaar meer gaan worden. Maar elk groter huisvestingsproject wordt aan de gemeenteraad voorgelegd, benadrukte Loonen.

Lees verder op pagina 13