Eric Hubers (LTO): 'Boeren moeten aangifte doen'

OIRLO/OVERLOON | Eric Hubers heeft het samen met andere LTO-bestuurders helemaal gehad met de naar hun mening misdadige acties van clubs als Animal Rights. Dierenrechtenactivisten van de organisatie drongen eind vorig jaar verschillende kippenschuren binnen in Limburg en Brabant om misstanden aan het licht te brengen. Ook in Oirlo en Overloon werden pluimveebedrijven bezocht. De schokkende beelden verschenen op internet. Hubers adviseert boeren die de activisten op bezoek hebben gehad, aangifte te doen.

Door Henk Baltussen

De beelden die 's nachts in de stallen zijn geschoten, laten niets aan de verbeelding over. De nodige dode kippen, een aantal al in verregaande staat van ontbinding, komen voorbij, alsmede leghennen met nauwelijks nog veren. Op enkele plekken liggen vele tientallen kapotte eieren te vergaan. De donkere omgeving, schrikachtige kippen in overvolle stallen en een enkele rat in een hok completeren de mistroostigheid op het fimpje dat op YouTube inmiddels zo'n 10.000 keer is bekeken. Erwin Vermeulen, campagneleider bij Animal Rights, stelt dat de bedrijven waar is gefilmd zo snel mogelijk moeten sluiten.
Erik Hubers, voorzitter van de landelijke LTO-vakgroep Pluimveehouderij en eigenaar van een kippenbedrijf in Ysselsteyn, vindt de beelden stigmatiserend. "Ze zijn bedoeld om de sector in een kwaad daglicht te stellen. Het zijn extremisten die er louter op uit zijn misstanden in beeld te brengen. In de meeste gevallen zijn het veganisten die niets met veehouderijen en hun producten te maken willen hebben. Ze plaatsen zich boven de wet door over hekken te klimmen en illegaal een schuur binnen te gaan."

'Ze willen de sector alleen in een kwaad daglicht stellen'

De actievoerders hoefden daarvoor geen deuren open te breken. Hubers: "Vaak zijn deuren open om waar nodig een veilige vluchtroute te hebben. Dat wil niet zeggen dat je zomaar binnen mag komen. Wie hier op bezoek komt, moet zich eerst douchen en krijgt bedrijfskleding aan. Door ongevraagd binnen te dringen, breng je de dieren in gevaar met het mogelijk overbrengen van ziektes. Daarbij veroorzaken ze veel onrust onder de dieren die te hoop kunnen vliegen en dood kunnen gaan. Overigens heeft elk bedrijf dagelijks wel dode kippen. Die worden zorgvuldig eruit gehaald." En wat de beelden betreft: "Het zijn pittige beelden die selectief zijn gemonteerd. Maar het zijn oude kippen en die zien er niet fraai uit. Daarbij pikken ze elkaar weleens, eten elkaars veren. Dat gebeurt in de natuur ook. Maar verbeteringen zijn altijd mogelijk."
De boer uit Overloon gaat volgens Hubers aangifte doen over de binnensluiping, Hubers gaat de boer uit Oirlo op het hart drukken dat ook te doen. "De LTO biedt daarbij ondersteuning."
Lees verder op pagina 12