Het torentje van De Schellaert is, tot vreugde van velen, behouden gebleven voor Wanssum. Foto: Rikus ten Brücke
Het torentje van De Schellaert is, tot vreugde van velen, behouden gebleven voor Wanssum. Foto: Rikus ten Brücke

Schellaert-torentje gered van sloop

Wanssum | In Wanssum werd maandag vroeg in het nieuwe jaar historie geschreven. In de ochtend werd gestart met de sloop van Den Schellaert. Dat begon met het verwijderen van het karakteristieke torentje dat in de toekomst ergens in het dorp terug moet komen.

Door Dennis Stiphout

Een stuk of vijftien nieuwsgierigen zien hoe er wordt begonnen met de sloop van het voormalige gemeentehuis, dat in 1944 door de Duitsers werd opgeblazen. Acht jaar later stond er een nieuwe Den Schellaert.
Onder degenen die maandagochtend een kijkje komen nemen zijn ook Chai Lai Ling en Jianyi Yu die het Chinese restaurant in de afgelopen 25 jaar hebben uitgebaat. Ling houdt het die kille maandag nauwelijks droog: "Ik heb er eigenlijk geen woorden voor. Het is niet makkelijk en zonde van zo'n mooi gebouw. Het is een stuk van je leven geworden. In het begin heb ik er veel over nagedacht, maar de laatste tijd was het was rustiger. Als ik het nu zie, dan krijg ik dat gevoel weer terug." De opmerking van een van de bezoekers 'dat heel Wanssum de Chinees mist', is in dat kader slechts een doekje voor het bloeden.
Arie Snellen van de Heemkundevereniging Meerlo-Wanssum, zorgde er met zijn collega-leden voor dat het torentje van Den Schellaert in ieder geval behouden blijft. "Vanuit de heemkundevereniging (die archeologische dingen verzamelt en bewaart voor de toekomst, red.) vonden we dat er iets gered moest worden. Er moest een aandenken blijven."

'Er is hard gevochten om Den Schellaert te behouden'

Dat aandenken is dus het torentje geworden, dat nu voorlopig wordt opgeslagen en straks een nieuwe bestemming in Wanssum krijgt. "Er is door allerlei partijen hard voor gevochten om Den Schellaert te behouden", aldus Snellen. "In eerste instantie zou het gebouw ook blijven staan, maar later is er door waterbouwkundigen gezegd dat er meer doorstroom van het water moet komen." Want waar eerst nog druk werd vergaderd, mensen een geboorte konden komen melden of het gerecht 43A met extra sambal konden bestellen, stroomt straks water. Het is een van de maatregelen die in Ooijen-Wanssum in het kader van de gebiedsontwikkeling worden genomen om het hoge water tegen te gaan. Erg lang zal de sloop in ieder geval niet duren.

"Het kan best aan het einde van de week klaar zijn", zegt Snellen. "Er zit van binnen nog wat hout dat goed is, maar dat is maar een klein deel. Ze willen het ook zo snel mogelijk plat hebben." Om het terrein stond de afgelopen tijd een hekwerk. Snellen: "Er waren plannen om het voor Kerstmis te slopen. We waren zo bang dat het bezet zou gaan worden en mensen erin gingen kruipen." Foto's Rikus ten Brücke.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding