Helga Cornelissen maakt vrijdagavond haar debuut in de finale van de Groot Limburgse Buuttekampioenschappen 2019. Foto: www.degoeietoon.nl.
Helga Cornelissen maakt vrijdagavond haar debuut in de finale van de Groot Limburgse Buuttekampioenschappen 2019. Foto: www.degoeietoon.nl.

Trucker staat haar mannetje

Oostrum | Helga Cornelissen uit Oostrum staat te popelen voor de finale van de Groot Limburgse Buuttekampioenschappen 2019. De finale is morgenavond (vrijdag) in de Oranjerie in Roermond. "Ik ben altijd wel zenuwachtig voor een buut, maar dit is toch wel iets spannender. Het is mijn eerste Limburgse finale", zegt Helga.

Door Willem Menting

Toch probeert Helga zich zo ontspannen mogelijk voor te bereiden op de finale. Overdag staat ze dan ook gewoon voor de klas op basisschool De Meent in Leunen. "Dat is denk ik het beste. Als ik op school aan het werk ben, dan denk ik er niet aan." Voorafgaand aan de finale gaat Helga nog een hapje eten met Theo Nellen uit Heide. Nellen werd vorig jaar derde. "We gaan met zijn vieren wat eten en Theo kan handige en waardevolle tips geven. Om 19.00 uur moet ik er zijn en vanaf 20.00 uur barst het los."

Ook de twee kinderen van Helga zullen in de zaal zitten. Er komt zelfs een bus met trouwe supporters vanuit Oostrum naar Roermond. "Het maakt wel veel los. Dus dat is wel bijzonder. De kinderen kennen mijn buut ondertussen wel. Die hebben ze thuis vaak zat gehoord als ik weer voor de spiegel sta te oefenen."

Ook haar klas op de basisschool is erg nieuwsgierig naar de avonturen van Helga. "Ik heb wel eens wat stukjes van mijn buut gedaan, maar ze begrijpen het meeste niet en voor sommige passages zijn ze nog net wat te jong." Deze week stond Helga nog drie keer in de ton. Op maandag en dinsdag stond ze in Herkenbosch en op woensdag was de trucker uit Oostrum al te bewonderen in de Oranjerie. "Dat is wel lekker. Zo kan ik alvast een beetje de sfeer van de Oranjerie proeven. Ik ben blij dat ik als vierde aan de beurt ben vrijdagavond, dan is het publiek al een beetje opgewarmd.

Helga neemt het op tegen Henrie van Geneijgen (Swartbroek), Eric Reck (Meerssen), John van Bilsen (Baexem), Koen Verstappen (Meijel), Bas van Neer (Susteren) en Ton Klaessen (Neer). Ze is dus de enige vrouw in een mannengezelschap. De wereld van de buutreedners wordt sowieso door mannen gedomineerd. "Vooral de vrouwen vinden het fantastisch dat ik het doe. Ook de mannen kunnen mijn buut wel waarderen. Ik heb een lompe buut met veel zelfspot en dat kan altijd wel op waardering rekenen."

Als trucker gaat ze dus voor een plekje op het podium. Toch is Helga niet teleurgesteld als ze buiten de top drie valt. "Het is toch mijn finaledebuut in Limburg. Ik mag al trots zijn op het feit dat ik in de finale sta. Ik sta later dit jaar ook nog op het Keiebijters Kletstoernooi in Helmond. Het is wel een bijzonder jaar zo."

Als Helga vrijdagavond in de prijzen valt, dan wacht haar een drukke periode. Daar heeft ze de kinderen al wel voor gewaarschuwd. "Ik ben wat minder thuis in het carnavalsseizoen. Dat begrijpen ze wel, nu mag mijn man maar wat vaker helpen met het huiswerk. Ze zijn ook erg trots op me. Mocht ik bijvoorbeeld derde worden dan komen er een stuk of 15 optredens bij. Het is gelukkig allemaal goed te combineren met mijn werk. Het moet natuurlijk wel leuk blijven."