In de schijnwerpers: Autoverhuur De Mulder en Kalkoenbedrijf Jenniskens-Van Soest. Foto: Marcel Hakvoort.
In de schijnwerpers: Autoverhuur De Mulder en Kalkoenbedrijf Jenniskens-Van Soest. Foto: Marcel Hakvoort.

Ondernemersprijzen uitgereikt

Venray | Vijf bedrijven streden donderdagavond bij de Venrayse Ondernemersprijzen om twee felbegeerde prijzen: de Loek Nelissenprijs en de Rabobank Publieksprijs. Autoverhuur De Mulder en Kalkoenbedrijf Jenniskens-Van Soest kwamen als winnaars uit de bus.

Zij lieten de andere drie genomineerden, Blue Berrie Hill, Slagerij Traiteur Angelique Leenders en SportZenter Resilience, achter zich. Tijdens de avond kregen de ondernemers de kans om zich middels een filmpje of podiumoptreden binnen vier minuten van hun beste kant te laten zien. De kandidaten werden na elk optreden geïnterviewd door presentator Rob van Lieshout, waarmee de aanwezigen een nog beter beeld kregen van de vijf genomineerde ondernemers.

In de afgelopen maanden gingen de verschillende juryleden op pad om de deelnemende bedrijven te beoordelen. Na het digitaal stemmen werden deze bevindingen gedeeld met het publiek. Zo werd Slagerij Traiteur Angelique Leenders geprezen om de combinatie van vakmanschap en gastheerschap met ondernemerschap en managementvaardigheden. Bij Blue Berrie Hill was de jury onder de indruk van het enthousiasme en de creativiteit om de blauwe bes onder de naam Blue Berry Hill landelijke bekendheid te geven. SportZenter Resilience valt op door de sterke combinatie van de ondernemers zelf: de veerkracht spat er volgens de jury van af.

Na een optreden van Dizzy Dance was het vervolgens tijd om de winnaars bekend te maken. De Rabobank Publieksprijs was een prooi voor Kalkoenbedrijf Jenniskens-Van Soest. De jury vertelde het volgende over het bedrijf: "De kalkoenopfok is voor hen een 'way of life': samen met de medewerkers wordt er vol enthousiasme aan de verzorging van kalkoenen gewerkt. Ze vervullen een voortrekkersrol die ze als eerste kalkoenbedrijf in Nederland het '1 ster beter leven keurmerk' heeft opgeleverd." Eigenaar Twan Jenniskens was na afloop door het dolle heen: "Dit is hartstikke mooi natuurlijk. Ik had het niet verwacht. We proberen hiervan te profiteren en de kalkoen nog meer op de kaart te kunnen zetten. In eerste instantie in de gemeente Venray, maar natuurlijk ook daarbuiten." Janneke Jenniskens vult aan: "We hebben en heel mooi jaar gehad met het vijftigjarig jubileum van ons bedrijf. Ons doel is dat mensen meer kalkoen gaan eten." Dat doel zal de afgelopen weken ongetwijfeld gehaald zijn, maar als het aan Twan en Janneke ligt, gebeurt dat het hele jaar door.

Nadat de Rabobank Publieksprijs was uitgereikt, nam burgemeester Hans Gilissen in zijn rol als voorzitter van de jury het woord om de Loek Nelissenprijs uit te reiken. Gilissen wist de spanning als in een ware thriller op te bouwen en riep na een speech van enkele minuten Autoverhuur De Mulder uit tot winnaar. De motivatie van de jury: 'Het lef om het oude businessmodel (de paprikakwekerij) los te laten en over te stappen naar een bedrijfsactiviteit met veel meer toegevoegde waarde (de autoverhuur), getuigt van visie, goed ondernemerschap en doorzettingsvermogen. De groei zal in de toekomst verder toenemen'. Wim de Mulder: "Het is hartstikke mooi en geeft een heel fijn gevoel. Het was erg spannend, je weet niet welke kant het opgaat."

Zoon Guus vult aan: "Helemaal geweldig. We hebben allemaal genoten. In 2019 gaan we proberen nog meer diversiteit in ons wagenpark te brengen en klanten nog beter voorzien van specifieke voertuigen."