Rapper Jewan Khalaf:
Rapper Jewan Khalaf: "Ik wil veel shows gaan doen en hoop mijn naam te vestigen in Nederland." Foto: Rikus ten Brücke

Jewan timmert aan de weg

Venray | De Venrayse rapper Jewan Khalaf (21) timmert de laatste jaren nadrukkelijk aan de weg. Wat voor hem begon als een hobby wordt steeds serieuzer. Mike Borghs, de oprichter van Venray Talent Support (zie hiernaast), koos hem als eerste act om mee samen te werken.

Door Dennis Stiphout

De twee leerden elkaar enkele maanden terug kennen toen Khalaf contact opnam met Borghs, die naast zijn werkzaamheden in de muziekwereld ook parttime voor The B werkt. Khalaf zocht een plek om te repeteren en wendde zich zodoende tot Borghs. Van het een kwam vervolgens het ander. Het feit dat Khalaf ergens wilde repeteren, kwam omdat hij was geboekt voor een show. "Ik dacht: ik heb nog nooit een show gedaan, ik moet wel weten wat ik moet doen. Ik wilde daarom ergens oefenen en dacht aan The B." Borghs verleende daar graag medewerking aan.

Khalaf doet op dat moment al jaren het een en ander met muziek. De hiphopartiest werd geboren in Vlaardingen, maar verhuisde op jonge leeftijd naar Venray. Hij was niet de enige. "Een jongen die daar woonde, verhuisde óók naar Venray. Met hem ben ik rond mijn dertiende begonnen met het maken van muziek." Het balletje ging pas echt rollen toen Khalaf per toeval in contact kwam met enkele lokale artiesten. "Op een gegeven moment werkte ik in een restaurant en daar kwam een vriend van een rapper (Ivo Kuijpers, red.) binnen. Ik kende hem niet, maar wist wel wie hij was. Ik vroeg of ik bij hem in de studio langs mocht komen." Dat gebeurde en Khalaf nam anderhalf jaar geleden opnieuw contact op met zijn jeugdvriend uit Vlaardingen, met wie het contact destijds minder was. "Hij mixt nu de beats en maakt de clips, ik schrijf de teksten en zing." Een half jaar geleden verscheen zijn eerste clip op YouTube: Do It. Anders als de titel doet vermoeden, was het voor Khalaf helemaal geen uitgemaakte zaak wanneer hij zijn clip online zou zetten. "De eerste clip is toch belangrijk voor je. Ik had wel plannen om 'm uit te brengen, maar dacht steeds: ik doe het toch niet." Een maand later verscheen zijn tweede nummer, met clip: Contigo. Beide video's werden duizenden keer bekeken op YouTube.

Vervolgens werd Khalaf bij de radiozender FunX uitgeroepen tot artiest van de week, wat hem een interview en meer belangstelling opleverde. Zijn tweede clip kwam op XITE, een tv-zender die allemaal muziekvideo's afspeelt. "Toen dacht ik: oké, nu moet ik serieuzer te werk gaan. Ik heb ook nog twee liedjes zonder clip online geplaatst en heb eind september een schrijverskamp in Frankrijk georganiseerd. Ik heb nu al een tijdje niets meer uitgebracht."

In dat laatste gaat op korte termijn verandering komen. Khalaf: "Er komen tussen nu en mei zeker vier of vijf liedjes uit, waarvan twee of drie met clip. Het volgende nummer komt de zeventiende online, de clip volgt op 21 januari." Aan ambities schort het allerminst: "Ik wil beginnen met bekend te worden in Venray, maar ben ondertussen ook bezig om landelijk bekend te worden. Ik wil veel shows gaan doen en hoop mijn naam te vestigen in Nederland." In dat opzicht kan de samenwerking met Borghs Khalaf goed helpen.