Afbeelding
Foto: FOPPE SCHUT

Vive le Geus! in het Odapark

Venray | In het Theehuis van het Odapark in Venray vindt op zondag 13 januari om 15.30 uur een speciaal concert plaats.

De Stichting Theehuisconcerten organiseert een muzikale vertelling over de Tachtigjarige Oorlog onder de titel Vive le Geus! En dit gebeurt door een bijzonder gezelschap. De verteller is Hans Goedkoop (Andere Tijden) en de musici vormen het gerenommeerde ensemble Camerata Trajectina. Samen brengen zij een bloedstollend hoorspel over het wel en wee van de Geuzen, waarin Alva wordt bespot, Leiden ontzet, van Oldenbarnevelt onthoofd en de Zilvervloot veroverd.

In deze belangrijkste periode van de ontstaansgeschiedenis van ons land was muziek niet alleen een nieuwsbron maar ook een propagandamiddel. De liederen vertolkten de stem van het volk. Zij beschreven de politieke overtuigingen maar ook de gevoelens van de mensen die erbij waren. Van het bekendste geuzenlied, het Wilhelmus, werd gezegd dat het meer kracht had dan 10.000 soldaten.

Hoewel vaak lofrijk bezongen klonken er ook verontwaardigde dissonanten over de bloederige actie van de Geuzen. Vive le Geus! is een verhaal over opstand en oorlog, over chaos en onderlinge verdeeldheid, over intrige en wreedheid, maar vooral ook over de kracht van muziek in donkere tijden.

Hans Goedkoop is Nederlands historicus en presentator van Andere Tijden, het geschiedenisprogramma van NTR en VPRO. Hij was ook initiatiefnemer en presentator van de televisieserie De Gouden Eeuw die bij de NTR/VPRO werd uitgezonden.

Camera Trajectina heeft naam gemaakt als ensemble dat voortdurend pleit voor de Nederlandse muziek vanaf de Middeleeuwen tot en met de 17e eeuw. De programma's zijn veelal gebouwd rond literaire, politieke of religieuze thema's en personen, zoals de Nationale Herdenkingen van de Unie van Utrecht (1979), de Vrede van Munster (1998), de Calvijn Herdenking (2009), de Vrede van Utrecht (2013), het Luther-jaar (2017) en de Bredero-herdenking (2018). Het ensemble gaf honderden concerten in Nederland, waaronder vele in het Festival Oude Muziek in Utrecht, in de meeste andere landen van Europa, in de Verenigde Staten, Canada, Mexico, het Midden-Oosten, Indonesiƫ, Ghana en Marokko. Camerata bracht, vooral bij Globe, meer dan 30 cd's uit.

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.theehuisconcerten.nl en indien nog beschikbaar vanaf een uur voor de uitvoering in het theehuis.

Foto: Foppe Schut.