Sjors Thielen won afgelopen zondag de Oliebollenloop in Boxmeer op de tien kilometer. Foto: Bas Delhij
Sjors Thielen won afgelopen zondag de Oliebollenloop in Boxmeer op de tien kilometer. Foto: Bas Delhij

Thielen overtuigend de beste

Venray | Venraynaar Sjors Thielen heeft afgelopen zondag de Oliebollenloop in Boxmeer gewonnen. Thielen liep de tien kilometer in een tijd van 36 minuten en 24 seconden. Daarmee gaf hij de concurrentie overtuigend het nakijken.

Door Dennis Stiphout

Thielen kreeg de liefde voor het hardlopen mee van zijn vader. "In 2003 ben ik begonnen, omdat mijn vader bij een trimvereniging zit en ik meeging naar hardloopwedstrijden. Dat ging goed en ik viel regelmatig in de prijzen." Tijdens zijn studie stopte Thielen tijdelijk met hardlopen, maar inmiddels loopt hij alweer een hele tijd op hoog niveau.

Dat hoge niveau haalde Thielen afgelopen zondag dus ook, toen hij in Boxmeer bij de tien kilometer als eerste over de streep kwam. Voor de hardloper begon de dag al vroeg. "Ik was op tijd aanwezig, want mijn vader liep de vijf kilometer. Ik heb veel ingelopen, voor de wedstrijd had ik er al zeven kilometer opzitten. Ik zag dat het parcours er goed bij lag." Die conclusie hielp Thielen bij het kiezen van zijn schoeisel. "Ik moet altijd even kijken op welke schoenen ik loop. Daarom verken ik het parcours altijd. Ik heb getwijfeld, maar uiteindelijk gekozen voor normale schoenen. Dat zijn lichte schoenen waar ik lekker op loop. Van die keuze heb ik uiteindelijk geen spijt gehad."

De nummer twee kwam meer dan een minuut later binnen

Het was voor Thielen niet de eerste keer dat hij meedeed aan de Oliebollenloop. "Er zijn in het eerste weekend van januari genoeg loopjes in de regio. Ik heb ook weleens gekozen voor de nieuwjaarsloop in Boekend. Het was nu de derde of vierde keer dat ik hier meedeed." Vanaf het begin liep Thielen voorin mee. De Oliebollenloop bestaat uit rondes van tweeënhalve kilometer, waarvan Thielen er dus vier af moest leggen. "De eerste vier kilometer hield ik me rustig en startte ik behoudend. Ik werd ingehaald door een loper die ik niet kende, hij nam de kop. We hadden een kopgroep van vijf personen. Degene die ik niet kende kreeg het na drie kilometer moeilijk. Ik dacht: van die anderen kan ik winnen, dan moet ik gewoon mijn eigen tempo lopen." Dat vermoeden bleek even later juist. "Vanaf vier kilometer ben ik gaan versnellen", blikt Thielen terug. "Toen had ik een snellere kilometer, waarin zij moeite hadden om bij te blijven. Daarna heb ik solo gelopen en werd de voorsprong alleen maar
groter."

De nummer twee kwam uiteindelijk meer dan een minuut later binnen. De tijd van Thielen was helaas niet genoeg voor het parcoursrecord. Die titel bezit de Venraynaar, ook na de race van afgelopen zondag, nog wel altijd op de vijf kilometer. Nu gaat de focus voor Thielen op de Vlakwatercross in Venray, waar hij naar alle waarschijnlijkheid mee wil doen aan de vijf kilometer. "De korte cross in Venray ligt me wel. Maar uiteindelijk wil ik aankomend jaar ook weer een snelle tien kilometer lopen."