Celstraf en hulpverlening

Roermond | 'Ik maak jullie af', 'Ik snij jullie strotten door' en 'Ik trek je darmen eruit'. Het zijn bedreigingen van Van 't V. aan het adres van vier politieagenten. De 28-jarige man beet een van de agenten ook nog in een voet. De bedreiging vond plaats op 2 juli 2018 in Oostrum. Voor de bedreigingen verdwijnt Van 't V. 35 dagen achter de tralies. Dat bepaalde de politierechter afgelopen donderdag in Roermond.

door Willem Menting

Op 11 december 2017 ging de man ook al in de fout. Destijds woonde Van 't V. in Groesbeek en mishandelde hij twee mannen in Venray. Ook daar was hij vrij grof gebekt tegen zijn slachtoffers. De slachtoffers werden onder meer in hun gezicht geslagen en hij schopte in het rond. Daarbij gooide hij ook nog een fles in het rond. Voor deze zaak veroordeelde de politierechter in Roermond hem tot 1 maand onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De verdachte was zelf niet bij de zitting aanwezig. Hij zit tot 31 januari vast in de penitentiaire inrichting in het Brabantse Vught voor een soortgelijk incident. "Verdachte veroorzaakt overal problemen", zei de officier van justitie. "Ik vind een onvoorwaardelijke celstraf dan ook het beste. De verdachte kan zo weer in de fout gaan. Hij heeft ernstige feiten begaan en dat moeten we niet ontkennen." De rechter ging uiteindelijk deels met de eis van de officier van justitie mee. Het merendeel van de feiten werd ook bekend door Van 't V. Zo gaf hij toe dat hij een agent in de voet beet en dat hij een fiets tegen een auto had gegooid.

Ook vond de politierechter dat de man hulp nodig heeft. De man is namelijk licht zwakzinnig en heeft een IQ van 53. De rechter, de advocaat van de man en de officier van justitie zijn dan ook van mening dat de man afhankelijk is van hulpverlening. "Hij zal zijn hele leven afhankelijk zijn van anderen", zegt de politierechter. "Zo'n schrijnende zaak zie je niet vaak."

De dader was in het verleden onder meer onder behandeling bij zorginstelling Pluryn en hij liep ook bij verslavingszorg Tactus in het oosten van Nederland voor een drank- en drugsverslaving. Hij staat bekend als 'licht ontvlambaar'. De man werd onder meer onderzocht door het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie en reclassering. Alle partijen vinden dat de man structurele hulp nodig heeft, maar de adviezen liepen op sommige punten wel uiteen. Daarom besloot de rechter ook om alsnog een onvoorwaardelijke celstraf op te leggen.