Vanaf links: Bas Künen, Ron Versleijen en Joost Weijs gaan samen de Ben Nevis bedwingen.
Vanaf links: Bas Künen, Ron Versleijen en Joost Weijs gaan samen de Ben Nevis bedwingen. Foto: eigen foto

Naar de top voor KiKa (4)

Venray | Jaarlijks krijgen 500 kinderen in Nederland de diagnose kanker te horen en ongeveer 25 procent van hen weet deze intense strijd helaas niet te winnen. Dit is onacceptabel in de ogen van vele inwoners van de gemeente Venray. Daarom hebben tientallen inwoners besloten om in 2019 met de actie Naar de Top voor KiKa bergen te gaan beklimmen in Zwitserland en Schotland. Hiermee willen zij tenminste 100.000 euro ophalen voor stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). In de komende weken in Peel en Maas een serie portretjes van deelnemers uit de gemeente. Als vierde is het de beurt aan Bas Künen uit Oostrum.

Over het waarom van zijn missie: "Ik werd gegrepen door de verhalen van vroegere deelnemers. Ik dacht: wauw, dat wil ik ook. Ik ga uitdagingen niet uit de weg en wil me inzetten voor een betere wereld. Iedereen kan op zijn of haar manier en naar vermogen een steentje bijdragen aan een mooiere samenleving. Nu heb ik de kans om geld in te zamelen voor de kinderen die het nodig hebben. Die vervelende ziekte moet de wereld uit. Zelf sta ik vol en positief in het leven en ben gelukkig getrouwd met Inge en we hebben twee gezonde kinderen, Isa (10) en Stan (6). We hebben alles wat ons hartje begeert, juist daarom wil ik me inzetten voor dit mooie doel. Gewoon, omdat het kan."

Over zijn missie: "We gaan met z'n drieën de berg Ben Nevis, de hoogste berg in Schotland, bedwingen. Met mijn vriend Ron Versleijen en de zoon van een andere goede vriend, Joost Weijs. Het is een winterbeklimming. Het kan zijn dat we door twee meter sneeuw moeten ploegen en temperaturen van -20 C zijn niet uitgesloten. Op 21 februari vertrekken we met een groep van ruim tien man. Het is een route met een voor beginners uitdagende moeilijkheidsgraad. We zijn al weken aan het oefenen door vele kilometers te wandelen op de zondagochtend. We gaan ervan uit dat we dan we fit genoeg zijn om de tien uur durende tocht succesvol te kunnen volbrengen."

Over het doel: "We willen ruim 100.000 euro ophalen voor onderzoek naar kinderkanker, dat hard nodig is. Om dit geld in te zamelen hebben Ron, Joost en ik enkele acties op touw gezet. Zo hebben we in Oostrum voor ruim 160 gasten een Winterdiner georganiseerd, een actie die 2000 euro heeft opgeleverd.Twee moeders uit onze nabije omgeving kregen een podium om als ervaringsdeskundigen te vertellen over wat het betekent om met kinderkanker te maken te hebben."

Over zijn motivatie: "Ik vind het fantastisch te zien wat er allemaal loskomt aan energie bij mensen die willen helpen of op welke wijze dan ook willen bijdragen. Er ontstonden vele spontane acties. Oberen in D'n Oesterham bij de zitting van De Karklingels, spontaan gebreide Beanies die we mogen verkopen, onze dochter die spontaan statiegeldflessen gaat ophalen, een actie van Welcom Kivits en we hebben een speciaal biertje ontwikkeld. Samen met de lokale brouwer De Grieze hebben we de Topper op de markt gebracht, waarvan de opbrengst naar KiKa gaat. Een heerlijk blond biertje met lokale ingrediënten. De bierpakketten, volledig in het thema, een originele houten houder voorzien van een boekje en bijeengehouden door klimtouw vinden al gretig aftrek en zijn nog volop te verkrijgen. Wat ik ook supergaaf vind is dat ook jongeren uit Oostrum gaan klimmen in Zwitserland. Mooi om te zien hoe zij zich inzetten."