Afbeelding
Foto:

Koopman Peter Camps
(1846-1916)

Oirlo | Peter Camps wordt in Venray/Oirlo geboren op 24 april 1846 als zoon van Martinus Camps en Maria Hermkens, beiden te Venray geboren.

Peter is koopman. Hij trouwt op 7 februari 1882 in Sittard met Joanna Josephina Delhougne, een bankiersdochter, die op 20 oktober 1853 in Sittard geboren werd. Joanna woont in 1880 tijdelijk in Venray. Ze verblijft bij haar broer Frans en schoonzus Maria Hochstenbach, die in 1879 naar Venray zijn gekomen en op Grootestraat A 70 wonen. Frans is boekbinder en boekdrukker.

Het is waarschijnlijk dat de twee elkaar hebben leren kennen toen Joanna in Venray verbleef. Na de bruiloft gaat het echtpaar in Sittard wonen waar de eerste twee kinderen, een tweeling, worden geboren. Van 1882 tot 1884 woont het echtpaar in Hildesheim, in Duitsland. Peter vertegenwoordigt er de Grote Schaaps Compagnie, waar hij lid van is. Vanuit Hildesheim bereist hij Polen om schapen op te kopen. Eind jaren 1870 reist Peter twee keer naar Odessa in Rusland om schapen voor de compagnie te kopen. Het vervoer per trein is erg lastig. De schapen moeten enige malen overgeladen worden, omdat de spoorbreedte in de landen die doorreisd worden, verschillende zijn. Op 10 juli 1884 verhuizen ze naar Venray en gaan in de Grootestraat A68 wonen waar nog zeven kinderen geboren worden. Drie kinderen overlijden op betrekkelijk jonge leeftijd.

In 1885 koopt Peter een herenhuis aan de Grotestraat van H. Trynes en start een winkel in manufacturen, koloniale waren en krachtvoer. Vanaf september 1889 plaatst hij advertenties in nieuwsblad Peel en Maas en prijst daarin zijn waren aan. De boerinnen uit de omgeving brengen gekarnde boter en eieren van ver uit de omtrek naar de winkel van Peter en krijgen daar ellenwaar (lappen stof) en andere winkelwaar voor terug (ruilhandel). Op 25 mei 1895 koopt Peter een stoomzuivelfabriekje aan de Schoolstraat, dat in 1894 door de drie gebroeders Sassen en Hubert Mathijs Joseph Geomini gebouwd werd. In die tijd worden, op aansporing van o.a. pater van den Elzen, coöperatie zuivelfabrieken opgericht.

Door de komst van de coöperaties valt de boterhandel voor Peter stil. Begin 1900 vertrekken de zoons Nico en Martin naar Buenos Aires, Argentinië. Zij gaan werken in de vleeshandel. In die tijd wordt het mogelijk om vlees in te vriezen en per koelschip naar Europa te vervoeren. Dit feit is een van de oorzaken voor het uiteindelijk opheffen van de Grote Compagnie. Op 20 mei 1912 trouwt dochter Antonia met Rogeer Joseph Vincentius (roepnaam Vincent) Pijls, koopman uit Sittard. Op 29 november 1813 bevalt Antonia van een levenloos jongetje, het eerste kleinkind van Peter en Joanna.

De rampspoed is nog niet voorbij; Antonia overlijdt op 2 december in het kraambed. Op 14 oktober 1915 wordt het huis, schuur, stal, tuin en opvaart gelegen op Grootestraat 14 van Peter Camps en zijn erven verkocht aan Vincent Pijls. Peter overlijdt op 21 februari 1916, Joanna overlijdt op 10 februari 1904, beiden in Venray.

Zoon Hendricus Jacobus Antonius (roepnaam Henri) is horlogemaker van beroep en is de stichter van de huidige juwelierszaak in de Grotestraat, die momenteel gerund wordt door zijn kleinzoon Henri Camps. Vele nazaten van Peter zijn naar Argentinië geëmigreerd.

Deze biografie is een samenvatting. De volledige versie is op RooyNet te lezen. Deze is te vinden via homepagina onder webexposities / biografieën.