Burgemeester Van de Loo met zijn politieagenten.
Burgemeester Van de Loo met zijn politieagenten. Oude foto

Van de Loo met politie

Venray | Deze foto is gemaakt voor het Venrayse gemeentehuis in het begin van de jaren dertig van de twintigste eeuw. V.l.n.r.: Nicolaas Vroon; Peter Derks; burgemeester Oscar van de Loo; Leonardus Janssen; Wilhelmus Steerneman.

Nicolaas Vroon werd geboren op 17 mei 1907 te Groot-Ammers. Hij werkte in Venray van 1933 tot 1951. Peter Johannes Derks werd te Oeffelt geboren op 16 juli 1877. Voordat hij politieagent werd, was hij gemeentebode. Als politieagent werkte hij van 1916 tot 1935. Zijn bijnaam was 'Pietje Pruuf'. Oscar Louis Pierre van de Loo werd te Venlo geboren op 21 februari 1865. Hij was de opvolger van Henri Esser en was burgemeester van Venray van 1916 tot 1938. Hij werd opgevolgd door burgemeester Alphons Janssen. Leonardus Hubertus Janssen werd op 15 april 1877 geboren te Blitterswijck. Hij werkte in Venray van 1907 tot 1943. Zijn bijnaam was 'de Kin'. Wilhelmus Johannes Steerneman werd te Diepenveen geboren op 13 december 1898. Hij werkte van 1925 tot zijn overlijden op 5 december 1954 in Venray.
De Nederlandse politiegeschiedenis begint in 1581 – bij de vorming van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden – met een eenvoudige politieorganisatie zonder duidelijke taken en bevoegdheden. Toen Napoleon in 1810 ons land inlijfde bij het Franse keizerrijk, werd een begin gemaakt met het oprichten van een politiemacht. In 1813 was Nederland weer onafhankelijk en een jaar later richtte koning Willem I het Corps de Marechaussée op. In 1858 kwam als aanvulling op de marechaussee het Korps Rijksveldwacht, dat zich richtte op de openbare orde op het platteland. Naast de twee korpsen bestonden nog gemeentepolitie, politietroepen en gemeenteveldwacht.
Rond 1895 bedroeg het veldwachterstraktement 280 gulden per jaar en voor dat bedrag had de veldwachter tot taak aanhoudend te waken over de veiligheid van personen, de bescherming der openbare en bijzondere eigendommen en het behoud der goede orde (artikel 6 der Veldwachtersinstructie). De veldwachters waren belast met het voorkomen van diefstal en bedelarij; roken op schuur of stal; mishandelingen; overtredingen van het sluitingsuur van de herbergen; het zonder vergunning steken van heideplaggen; baldadigheden; burenruzies; dronkenschappen; het wateren tegen de muren der kerken en openbare gebouwen; het plaatsen van bijenkorven op minder dan 10 ellen van een straat, voetpad of plein; het drijven van vee over de stoepen voor de huizen; enzovoort. In 1898 besloten B en W het veldwachterssalaris te verhogen naar 400 gulden per jaar, aangevuld met vrije bovenkleding en bewapening.
Na de Tweede Wereldoorlog was er eigenlijk geen politie meer, want in de ogen van de bevolking waren bijna alle politiemensen fout geweest in de oorlog. Het land moest echter verder en er moest een dienst komen, die de openbare orde weer ging herstellen en controleren. Op 8 november 1945 kreeg ons land gemeentepolitie en een Corps Rijkspolitie. De gemeentepolitie opereerde over het algemeen in gemeenten met meer dan 25.000 inwoners; de rijkspolitie meer in de kleinere steden en dorpen. Deze splitsing verdween in 1994, toen na een grote reorganisatie de rijks- en gemeentepolitie opgingen in 25 regionale politiekorpsen en het Korps landelijke politiediensten (KLPD). Deze situatie duurde tot 1 januari 2013. Vanaf die dag vormt de politie één organisatie, onderverdeeld in tien regionale eenheden, de Landelijke Eenheid en het Politiedienstencentrum.
Foto: Gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.
Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray