Een toost het nieuwe jaar 2019, op nieuwjaarsdag in  hotel-café Hulsman in Venray.
Een toost het nieuwe jaar 2019, op nieuwjaarsdag in hotel-café Hulsman in Venray. Foto: Rikus ten Brücke

Gelukkig nieuwjaar!

Venray | 'De beste wensen voor 2019', 'Gelukkig nieuwjaar' en 'Een gezond en voorspoedig 2019'.

Dit waren ook in de bomvolle horecagelegenheden in Venray op nieuwjaarsdag ongetwijfeld de vaakst uitgesproken nieuwjaarswensen. Wensen die je de eerste dagen van 2019, naast goede voornemens als afvallen, stoppen met roken en/of meer tijd aan je naaste familie besteden, zeker nog vaak genoeg gaat horen en gebruiken. Ook in café Hulsman in hartje Venray was het dinsdag, op de eerste dag van 2019, traditioneel ontzettend druk. Het nieuwe jaar werd zingend, dansend, drinkend en dus feestend ingeluid.

In de nacht van oud op nieuw heeft de politie in Limburg negentien arrestaties verricht. In totaal noteerde de Limburgse politie 250 incidenten. Dat is vergelijkbaar met de vorige jaarwisseling. Toen waren en 278 incidenten met in totaal vijftien arrestaties. In de gemeente Venray verliep de jaarwisseling zonder grote problemen. Er waren diverse meldingen van overlast door vuurwerk en brandjes, maar écht grote incidenten deden zich niet voor. "Door de dienstdoende collega's zijn enkele opstootjes en vechtpartijtjes gesust, maar er zijn geen aanhoudingen verricht", meldt een woordvoerder. Op de meeste plaatsen was het vooral gezellig en sfeervol. Het was overwegend droog, een heldere hemel en niet al te koud waardoor veel mensen buiten waren. Bij ziekenhuis VieCuri in Venlo was het tijdens de jaarwisseling traditioneel druk met patiënten die met vuurwerkletsel of vergiftigingsverschijnselen door alcohol- en/of druggebruik werden binnengebracht, maar volgens een woordvoerster 'was het niet drukker dan andere jaren'. "We hebben bijvoorbeeld ook geen glasverwondingen behandeld. Glasverwondingen worden meestal door de huisartsenpost behandeld, tenzij ze zeer ernstig zijn." Het ziekenhuis kreeg acht alcoholgerelateerde bezoeken, waarvan vier door mensen met een zogeheten 'alcoholcoma'. Van hen waren er twee minderjarig. "De overige vier alcoholgerelateerde bezoeken betrof letsel waarbij alcohol een belangrijke rol speelde of de aanleiding was."

De ambulancedienst in Noord-Limburg meldt een incident waarbij zorgverleners met een agressieve patiënt werden geconfronteerd. De man werd onvrijwillig vanuit een woning in Venray naar het Venlose ziekenhuis VieCuri vervoerd. Een hulpverlener in de ambulance kreeg een klap in het gezicht, waarbij die licht letsel opliep. Ook misdroeg de man zich naderhand op de afdeling spoedeisende hulp in het ziekenhuis. "We betreuren het incident en keuren dit ten zeerste af. Er is ook aangifte van gedaan." Verder behandelden de zorgverleners in Venlo zeven vuurwerkslachtoffers, van wie drie met oogletsel, onder wie één patiënt met een ernstig kwetsuur.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding