Afbeelding
Foto:

Het Odapark, een monumentale 'plek van plezier'

Venray | Het landelijk thema voor de Open Monumentendag 2019 is 'Plekken van plezier'. Welke monumenten spreken ons aan, waar is het plezierig wonen, werken en verblijven? Waar is het te doen en wat valt er te beleven? In Venray denken we dan meteen aan het Odapark!

Het Sint Odapark werd in 1899 gesticht door de zusters Ursulinen en is voor Venray een uniek erfstuk van de voor Venray in het verleden zo belangrijke zusterorde. Het park ligt aan de Merseloseweg in Venray tegenover het ziekenhuis. Het is een gemeentelijk monument en bovendien een van Venrays grootste groene monumenten. De Ursulinen kochten van notaris Reijnders het "Reijndersbosch". Van oorsprong was het een ca. 5 ha groot stuifzandgebied, met een sterk glooiend terrein. De Ursulinen richtten het park in als buitenverblijf voor leerlingen van hun kostschool en als recreatiebos voor eigen gebruik. Er kwamen prieeltjes en in 1901 werd op een heuvel 'Huize Maria' gebouwd. Een theehuis om in te schuilen en van waaruit de zusters de pensionaires (kostschoolmeisjes) goed in de gaten konden houden.
Veel oorspronkelijke elementen zoals de mooie grote rondboogvensters, het metselwerk in kruisverband en siermetselwerk onder de dakomlijsting en op halve hoogte, evenals de tegelvloer binnen, zijn nog aanwezig.

In 1981 kocht de gemeente Venray het in verval geraakte park van de Ursulinen. Plannen voor een renovatie van het Theehuis bestonden er al in 1986 en kregen meer gestalte in 1992. Het was o.a. Fred Welschen, die daarvoor gelden bijeen wist te brengen, waardoor het Theehuis als expositieruimte, gehoor- en theaterzaal een prominente plaats kon gaan innemen in het culturele leven van Venray en omstreken. Dankzij inspanningen van de Stichting Venrayse Kunstkring, die er vanaf 1991 hun buitenmanifestaties organiseren, werd het gebied toegankelijk voor de Venrayse bevolking. In 1992 wordt het beheer van het park ondergebracht bij de Stichting Odapark. Theehuis en park ondergaan een metamorfose onder bezielende leiding van Joop Wismans en Marijke Cieraad. Er is een beeldenbos ontstaan met prikkelende, uitdagende en vaak ook humoristische kunstwerken die een nieuwe impuls geven aan het cultuurhistorisch erfgoed.
In 1993 wordt het Theehuis gerenoveerd en in 1999 tekent architect Bert Lerou voor de uitbreiding met een foyer en een projectruimte. Sinds 2006 is het Theehuis een officiƫle trouwlocatie in de gemeente Venray. Voor het bruidspaar staat een prachtige artistieke 'Troon' van Cor de Rhee klaar. In 2014 volgt een tweede uitbreiding. Naar ontwerp van Novares Architecten wordt een educatie paviljoen aangebouwd.

Het Odapark, inmiddels 19 hectare groot, is uitgegroeid tot een centrum van hedendaagse kunst in een unieke landschappelijke omgeving met spraakmakende manifestaties van hedendaagse (inter)nationale kunstenaars.

Tekst/foto: Leonie Cals. Bron: SVM archief. Secretariaat SVM: Vliezenweg 1, 5801 JC Venray, E-mail: venraymonumentaal@live.nl