Geen Polen in Den Hoebert

VENRAY | Ook in het nieuwe beleid dat 18 december is vastgesteld door de gemeenteraad van Venray, past geen grootschalige huisvesting van buitenlandse werknemers in een woonwijk. Dus ook niet in het Den Hoebert-pand aan de Westsingel 1, stellen burgemeester en wethouders. Daarom heeft het college een nieuwe aanvraag voor een omgevingsvergunning van Den Hoebert-eigenaar Jan Lucassen uit Well andermaal geweigerd.

Door Henk Baltussen

Projectontwikkelaar Lucassen is teleurgesteld en boos over de nieuwe weigering. "Maar ik geef niet op. Ik heb mijn advocaat opdracht gegeven uit te zoeken welke stappen we nu gaan ondernemen. Aankloppen bij de voorzieningenrechter kan een mogelijkheid zijn. Maar ik snap het onderhand ook niet meer. Toen ik het pand aankocht was er alle bereidheid bij de gemeente Venray voor medewerking. Toen zou het college meegaan met onze plannen. Nu is alles anders en kan er ineens niets meer."
In september weigerde het college al een omgevingsvergunning voor de huisvesting van arbeidsmigranten in het oude schoolgebouw waar een opleidingsinstituut voor gezondheidszorg was gevestigd. Vlak voor Kerstmis besloot het college een volgende aanvraag van Lucassen om in een gedeelte van Den Hoebert buitenlandse werknemers te huisvesten, van tafel te vegen. B en W stellen dat op het perceel van de oude school een maatschappelijke bestemming rust. Daar passen geen appartementen voor arbeidsmigranten in, stelt het college. Dat kan wel als het bestemmingsplan wordt aangepast. Maar dat lijkt geen goed plan zegt het college, dat wel bevestigt dat op een verzoek van Lucassen in april 2017 positief werd gereageerd. 'Maar toen zat er nog een ander college', stelt het huidige.
De tijd heeft vanaf 2017 niet stilgestaan, stellen B en W in het besluit. 'Grootschalige huisvestingslocaties in woonwijken blijken steeds tot grote weerstand en juridische procedures te leiden, waardoor ze uiteindelijk niet gerealiseerd worden'. In het huidige coalitieakkoord staat dat aan tenminste één of twee plannen voor grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten (100 tot maximaal 250 personen) medewerking wordt verleend. Die locaties liggen in kernrandzones of bij bedrijventerreinen, niet in woonwijken. De raad stelde op 18 december ruimere regels vast voor de huisvesting van arbeidsmigranten. Woonwijken blijven daar volgens B en W bij uitgesloten.