'Levende kerststal niet van deze tijd'

Venray | De levende kerststal in Venray was afgelopen week onderwerp van gesprek. Dierenliefhebber Maite van Gerwen trok via Twitter aan de bel bij de gemeente Venray, Dierenbescherming en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). "Dit gaat mij aan het hart. De huisvesting van de dieren laat echt te wensen over", vertelt Van Gerwen stellig.

Door Willem Menting

Bernie van Lierop, voorzitter van Stichting Kerststal Venray, herkent zich absoluut niet in de kritiek van Van Gerwen. "De dieren worden goed verzorgd en krijgen alle aandacht die ze nodig hebben. De eigenaar komt regelmatig kijken en hij vertelde ons ook dat de dieren prima worden verzorgd." De kerststal beschikt onder meer over een ezel, een konijn en kippen. Toen Van Gerwen de situatie bij de kerststal op de Grote Markt zag, heeft ze melding gemaakt bij de NVWA. "Sociale dieren zitten alleen in een hok. Dat kan niet. De dieren zitten open en bloot in een kooi. Dat is voor prooidieren erg stressvol. Ik heb meerdere levende kerststallen gezien dit jaar, maar deze in Venray is er niet best aan toe", zegt Van Gerwen, die in Venray op bezoek was bij haar moeder.

Van Gerwen krijgt bijval van de Dierenbescherming. Woordvoerder Dik Nagtegaal is duidelijk: "Een kerststal met levende dieren is niet meer van deze tijd. Wij zijn sowieso geen voorstander van vermaak met dieren." Volgens de woordvoerder worden de dieren uit hun natuurlijke leefomgeving gehaald en dat kan volgens Nagtegaal nooit de bedoeling zijn. "Vaak is er sprake van een provisorisch, zeer beperkt onderkomen en dat is natuurlijk nooit goed."

Voor een kerststal is geen vergunning nodig. Het is wel een meldingsplichtig evenement dat moet voldoen aan de algemene regels van de gemeente Venray. De controle op het dierenwelzijn is in handen van de NVWA. De gemeente Venray heeft naar aanleiding van de berichten op Twitter zelf een kijkje genomen bij de kerststal. 'Het zag er netjes uit, de dieren hadden vers stro en vers water. Verder staat zo'n kerststal er inmiddels al jaren. De organisatie houdt zich aan de afspraken en in het verleden zijn er ook nooit klachten over geweest', laat de gemeente in een statement weten.

Van Lierop sluit zich aan bij de gemeente. "We doen ons uiterste best om de dieren goed te verzorgen. We hebben nog nooit eerder klachten gehad. Deze discussie komt voor ons als een verrassing. Aan de andere kant is de maatschappij aan het veranderen, dus de discussie is wel verklaarbaar. Wij gaan er echter niet anders door handelen."