Wensbus Merselo Vredepeel in lift

MERSELO/VREDEPEEL | De wensbus is in Merselo en Vredepeel aan een gestage opmars bezig. Bleef het aantal wekelijkse ritten in de eerste helft van vorig jaar steken op gemiddeld dertien tot twintig, na de zomer is dat aantal ongeveer verdriedubbeld.

Door Henk Baltussen


"Waar die stijging vandaan komt? Door onder andere meer reclame voor de wensbus maken", zegt Marius Zeegers, sinds afgelopen zomer de nieuwe rittencoördinator van de wensbus. "Het bleek dat veel mensen onbekend met de wensbus zijn. Dat je er bijvoorbeeld maar beperkt gebruik van zou kunnen maken. Vooral de wat oudere mensen leefden met dat idee. Ze wisten ook niet waar ze bijvoorbeeld het telefoonnummer van de wensbus konden vinden. Dat was eigenlijk alleen maar op internet te vinden. Dat werkt niet. De laatste maanden staat het telefoonnummer telkens in dorpsblad Ôs Krèntje. Dat leverde al meteen veel meer ritten op." Ook onwetendheid speelt de wensbus, waar inwoners van Merselo en Vredepeel toch al zo'n zes jaar gebruik van kunnen maken, parten. "Veel mensen weten niet dat de wensbus mag worden gebeld om naar familie te gaan of naar de supermarkt", zegt Zegers. "Het kan allemaal. En we brengen de mensen waar mogelijk van deur naar deur voor anderhalve euro per rit. Bij de KBO waar ik ook lid van ben, waren er mensen die dat voor de eerste keer hoorden."

De wensbus is in Merselo en Vredepeel bezig aan een tweede periode van vijf jaar. Zegers: "Die tweede periode zullen de cijfers zodanig goed moeten zijn dat we er na de contractperiode van de provincie mee verder mogen. Daarvoor zal het aantal ritten nog meer moeten stijgen. Met het oog op de leefbaarheid moeten we de bus kunnen houden."
Momenteel bestaat zo'n 80 procent van het wensbusvervoer uit ritten voor schooljeugd. Dat rittenaantal blijft door het jaar heen constant, zegt Zegers. "De winst moet worden gehaald bij de ouderen die er meer gebruik van maken."