Sjoerd Ewals van Jera On Air en Rosa Poels van de Dizzy Academy stralen.
Sjoerd Ewals van Jera On Air en Rosa Poels van de Dizzy Academy stralen. Foto: Imtiaz Willems

Jera en Dizzy winnaars

Venray | Het Ysselsteynse muziekfestival Jera On Air is zaterdagavond in Schouwburg Venray de winnaar geworden van de Cultuurprijs 2018. De dansers van Dizzy Academy sleepten de publieksprijs in de wacht. Het is voor het eerst dat de cultuurprijzen in Venray werden uitgereikt.

Thijs Vogels van Jera on Air is dolblij met de waarding voor het muziekfestival. "We hadden niet verwacht dat we zouden winnen. Natuurlijk hoopten we er wel op. Dit is een mooie waardering voor ons en nog meer motivatie om door te gaan." Sjoerd Ewals, collega van Vogels bij Jera on Air, ontving de prijs namens het metalfestival. "Mensen associëren cultuur niet snel met ons festival, dus deze waardering kwam wel een beetje als een verrassing. Het is een hele eer om de éérste cultuurprijs van Venray in ontvangst te mogen nemen."

Rosa Poels namens Dizzy Academy: "Alleen deze nominatie was voor ons de kroon op het harde werken van de afgelopen jaren." Poels nam de honneurs waar voor oprichtster Malou Linders. "Dit was een super grote eer. Na de uitreiking hebben we het met alle dansers die aanwezig waren gevierd en zo ons dansjaar fantastisch afgesloten. We kunnen niet wachten op al het moois dat 2019 voor ons in petto heeft." Dizzy Academy is de laatste tijd ontzettend druk geweest met het verzamelen van stemmen. "Tijdens onze voorstelling van Dizzy Dance hebben we het publiek verteld over onze nominatie en de mogelijkheid om op ons te stemmen. Dat er zoveel mensen op ons gingen stemmen hadden we nooit verwacht dus we zijn super blij met de
uitslag."

Het initiatief kreeg afgelopen zomer pas gestalte tijdens de drie cultuurcafés die in Venray werden gehouden. Meteen na de vakantieperiode ging Cultura Venray aan de slag. In de bibliotheek, schouwburg, het Odapark en jongerencentrum The B vond de netwerkorganisatie voor kunst en cultuur vier partners. De prijs is in het leven geroepen om innovatieve culturele initiatieven te stimuleren. De prijzen werden uitgereikt door wethouder Anne Thielen en gedeputeerde Hubert Mackus. De vakjury en het publiek konden kiezen uit vijf genomineerden: zanger Etan Huijs, Danshuis Venray, Dizzy Academy, LGOG Kring Venray en Jera On Air, die het afgelopen jaar allemaal bezig zijn geweest met innovatie.

"Het organiseren van een luchtige avond waar zeker ook gelachen kon worden, is dubbel en dwars gelukt", blikt Marloes Kempkens van Cultura Venray terug. De introductie van de genomineerden werd door tafelheer Tom Vaessen op een ludieke wijze gedaan. Na deze intro beet Poels van Dizzy Academy de spits af door veel vragen van Tom te beantwoorden in korte tijd. Ook was er tussen de bedrijven door tijd muziek van Henk Deters en zijn band Noazommere. Het Venrods dialect werd hierbij niet vergeten. Nadat ook Etan Huijs, Myrna van Rens (Danshuis Venray), Ernest Raedts (LGOG Regio Venray) en Sjoerd Ewals (Jera on Air) door sketches, filmpjes en interactieve vraagsessies stevig aan de tand gevoeld waren door Vaessen, kwam de prijsuitreiking in zicht.
Voor de juryprijs werd allereerst de jury bekendgemaakt. Dit jaar bestond de jury uit Lisanne Wisgerhof, Danjelle Creemers en Frans Palmen. Vernieuwend vermogen, samenwerking en de betekenis voor Venray waren onder andere criteria waar de jury naar gekeken heeft. Na de bekendmaking van de juryleden en hun criteria werd door gedeputeerde van Limburg Hubert Mackus de juryprijs uitgereikt aan Jera on Air. Na de ontlading en grote glimlach bij Sjoerd Ewals van Jera on Air op het podium en de andere bestuursleden in de zaal kwam wethouder Anne Thielen het podium op. Zij reikte de publieksprijs uit: de waarderingsprijs gekozen door iedere inwoner van Venray die gestemd had op zijn favoriet. En gestemd werd er: ruim 5000 keer met als grote favoriet: Dizzy Academy!

"Na de uitreiking van de prijzen vroegen we alle bezoekers om het podium op te komen. Het zwarte doek ging omhoog en de afterparty kon beginnen", besluit Kempkens.