Leden van kartclub St. Servatius poseren voor de foto.
Leden van kartclub St. Servatius poseren voor de foto. Oude foto

Kartclub St. Servatius

Venray | Vrijwel alle Formule 1-coureurs zijn hun carrière begonnen op de kartbaan en bij menig kinder-, bedrijfs- en vrijgezellenfeestje komt deze toegankelijke vorm van snelheidssport voorbij.

Sinds de successen van Max Verstappen in de F1 – ook hij begon als broekie op een kartbaan – heeft de populariteit van het karten een grote vlucht genomen. Velen hopen op de kartbaan een start te maken van hun jongensdroom. En ook bij meisjes is de sport ontzettend populair. En lukt het niet om een hoog niveau te bereiken, dan is het karten hoe dan ook een fijne
beleving geweest.

In 1993 werd in Nederland de allereerste indoorkartbaan van Europa geopend. Een schot in de roos, want door het indoor-karten werd de racesport opeens laagdrempelig en kon iedereen zelf ook eens ervaren hoe het is om coureur te zijn. Tegenwoordig vind je niet ver van Venray ook al een kartbaan.

Minder bekend is wellicht dat Venray al in 1962 een kartclub kreeg. Deze werd in dat jaar opgericht door broeder Bavo en broeder Livinus om cliënten van de psychiatrische inrichting St. Servatius te kunnen laten karten. Uit die tijd stamt de foto van vandaag. Zittend v.l.n.r.: Piet Rongen; Frits Thijsen; broeder Bavo (Jan Willems); Toon de Jong; Piet Goumans; Jan Swinkels. Staand v.l.n.r.: Paul Sala; Jacques Swinkels; Jan Grit; broeder Livinus (Fons Megens).

Op het terrein van St. Servatius werd bij het ketelhuis een kartbaan aangelegd, waar men zich naar hartenlust kon uitleven. En een aantrekkelijke bijkomstigheid was dat de baan niet alleen voor het karten gebruikt werd. Als het vroor, werd de kartbaan onder water gezet en konden de inwoners van Venray komen schaatsen. En daar werd door velen gebruik van gemaakt. De kartbaan is er niet meer, maar in de tijd rond Kerstmis kan er op de ijsbaan van Winterpret Venray volop geschaatst
worden.

Foto: Gemeentearchief Venray collectie Harrie Coopmans/Jan van der Putten. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray