Politiebureau

Begin jaren tachtig kregen we als JUM (Jeugd Uit Merselo) een rondleiding door het gloednieuwe politiebureau in Venray. Er was één ruimte met van dat speciale glas: van de ene kant keek je er doorheen, maar terugkijken kon niet, want van de andere kant was het een spiegel. Diep onder de indruk was ik: in het grote Venray werden (in weerwil van de toenmalige slogan 'De politie is je beste vriend') echte boeven gevangen! Sindsdien moest ik altijd aan dat glas denken als ik langs het politiebureau kwam.

Ik weet nu al waar ik de komende decennia aan moet denken als ik langs het gloednieuwe politiebureau kom. Tralies. En ik ben vast niet de enige met deze associatie, want het zijn er een paar honderd en ze sieren de complete bovenste helft van het gebouw. En weet u welke kleur ze hebben? Bruin. Bruin! Een politiebureau met bruine tralies als blikvanger: welke boevenvanger wil daar werken? Wie verzint zoiets?

Nu komt het. De 'tralies' zijn niet rond, maar recht en dun. En ze zijn niet op dezelfde afstand van elkaar geplaatst (zoals alle tralies overal ter wereld te allen tijde), maar verspringen voortdurend. Samenvattend: niet (politie-) blauw maar bruin; niet rond maar recht; strak en speels. En een stijlvolle steen onder al het staal, als verzachtende omstandigheid. Ik ben fan.