Vervolg vp

Nederlander van het Jaar

Venray | Venray heeft zich, op grond van een uitspraak van de raad, als geïnteresseerde gemeente aangemeld voor het landelijke wietexperiment. Dat experiment, in het regeerakkoord opgenomen, behelst het gedoogd telen van wiet in enkele gemeenten. De proef moet aantonen of de criminaliteit door de staatswiet afneemt en of het spul minder schadelijke stoffen bevat.

Gilissen: "Maar op dit moment is de Vergeten Driehoek en in Venray zo onderhevig aan discussie, dat we nog even over dat experiment moeten nadenken."
De in Gennep geboren burgemeester is niet te beroerd zelf op te treden. Op een keer zat hij in het centrum van Venray bij de kapper. Bijna midden op straat stond een auto met knipperlichten. "Ik begreep dat die daar al een uur zo stond", vertelt Gilissen, die zichtbaar zijn woede moet onderdrukken nu hij het ter sprake brengt. "Ik naar buiten om op zoek te gaan naar de eigenaar van de auto. Na een kwartiertje komt hij opdagen. Ik maakte me bij hem bekend en sommeerde hem meteen te vertrekken. 'En nu wegwezen hier, en vlug'."

'We denken nog even na over het wielexperiment'

De Vergeten Driehoek wordt aan een onderzoek onderworpen door het Rotterdamse bureau ZakenLokaal. Om eens en voor altijd uit te zoeken waar precies de knelpunten zitten. "We willen een realistisch beeld hebben", legt Gilissen uit. "De betrokken partijen hebben allemaal hun eigen diagnose. Er bestaan daarover te veel meningsverschillen. Wat er daarna moet gebeuren, bepalen we mede aan de hand van de conclusies van het onderzoek."

Het is goed mogelijk dat de inzet van meer politie een oplossing is. Een volgende pijnpunt voor Gilissen. Want er is in Venray een schrijnend tekort aan blauw op straat. "Ik durf te beweren dat wij hier extra krap zitten. De werkelijkheid is nu anders dan tien jaar terug. Denk hierbij ook aan verwarde personen die Venray nu eenmaal meer heeft, mensen met onbegrepen gedrag die tegenwoordig meer op straat zijn."

Andere zorgen voor Gilissen zijn de vele arbeidsmigranten die goed onderdak nodig hebben. "Het concept van de mobile homes, dat nu in Oostrum van de grond komt, is een goede oplossing. Ik noem dat een goede en humane manier van huisvesting, die hopelijk op meer plaatsen navolging kan vinden. Er zijn meer locaties in beeld. Maar je merkt weerstand van omwonenden. We moeten het onder ogen zien: zonder arbeidsmigranten geen woningbouw, loopt de logistiek spaak, geen aardbeien meer bij de AH en op den duur gaat het ook mis met de gezondheidszorg. Want ook daar worden ze steeds meer ingezet. Ze verdienen fatsoenlijk onderdak."

'Er is geen keuze. Jawel, met z'n allen de bietenbrug op'

Wat water bij de wijn doen door de burgers, dat moeten ze volgens Gilissen ook doen met het oog op de verduurzaming van de energie. "Er zal pijn geleden moeten worden. Er zullen zoetjes en zuurtjes worden verdeeld. Het 'niet in mijn achtertuin-denken', moeten we loslaten. Anders kloppen we de slagroom op den duur weer met de hand. Er is geen keuze. Jawel, de bietenbrug. Daar gaan we met z'n allen op als we nietsdoen."

Duidelijke taal van Gilissen, die daarmee zijn wethouders een hart onder de riem steekt. Hij is niet alleen burgemeester geworden om linten door te knippen en lintjes uit te delen. Wat het nieuwe jaar gaat brengen, dat kan ook Gilissen niet voorspellen. Wel probeert hij zijn inwoners een richting op te krijgen, een richting die toekomstbestendig is. Want dat is hoe dan ook nodig, aldus de burgervader. Nog meer plannen? "Ik woon al lange tijd in Vredepeel. Een prachtig dorpje met een geweldige sociale cohesie waar ik graag vertoef. Maar mijn vrouw en ik sluiten niet uit dat we op den duur naar Venray vertrekken. De kinderen zijn inmiddels het huis uit en de oude pastorie die we in Vredepeel huren, is een keer aan onderhoud toe. Misschien een goed moment dan te verhuizen."


Venray schiet noodlijdend Rubicon te hulp

VENRAY | Venray en de dertien andere gemeenten in Noord- en Midden-Limburg springen Rubicon financieel bij. De jeugdzorginstelling kampt met acute financiële problemen. Het gaat naar verluidt om 800.000 euro die de veertien gemeenten voorfinancieren. Ook wil Rubicon 1,9 miljoen euro van de Transitie Autoriteit Jeugd (TAJ) lenen om voorlopig wat ruimer in de financiële jas te zitten.

Daarbij blijkt Rubicon bij de gemeenten nog een openstaand schuld van 600.000 euro te hebben en schrapt de instelling 25 banen om financieel ruimer te kunnen ademhalen. Volgens burgemeester en wethouders van Venray blijkt dat Rubicon de salarissen van december en januari niet meer kan betalen.

Dubbele salarislasten door de eindejaarsuitkering, de belastingen die daarover moeten worden betaald en gebrekkige administratie blijken hiervoor de oorzaak te zijn. Op 21 november werden de veertien gemeenten door Rubicon op de hoogste gesteld van de problemen. Tevens werd de vraag gesteld voor financiële steun. Met de steun is de zorg die Rubicon verleent niet alleen gewaarborgd, ook het fusieproces waarin de instelling met Conrisq is verwikkeld kan door blijven gaan. Jeugdzorginstelling Rubicon, met 167 banen en 980 cliënten, wil per 1 januari een bestuurlijke fusie aangaan met de Conrisq-groep. Onder Conrisq vallen zes instellingen, waaronder de Rooyse Wissel in Oostrum.

Hoe de financiële problematiek van Rubicon het hoofd kan worden geboden, is nog onduidelijk. De vermindering van 25 fte's draagt ertoe bij, daarbij is het een mogelijk om vastgoed te verkopen. Rubicon bezit panden die een gezamenlijke waarde vertegenwoordigen van enkele miljoenen euro's .

Rubicon Jeugdzorg levert voor Noord- en Midden-Limburg een breed palet aan enkele cruciale zorgfuncties, zoals gezinshuizen, behandelgroepen, ambulante zorg, pleegzorg, crisiszorg en een uitgebreid aanbod van hulpverlening bij echtscheidingen, traumaverwerking en gedragsondersteuning.