Maria Philipsen volgt Gerard Karels op als voorzitter van Stichting Lourdeswerk Venray e.o.
Maria Philipsen volgt Gerard Karels op als voorzitter van Stichting Lourdeswerk Venray e.o. Foto: Henk Lammen

"Delen met elkaar"

Venray | Stichting Lourdeswerk Venray e.o. heeft vanaf 1 januari 2019 een nieuwe voorzitter. Maria Philipsen neemt het stokje over van Gerard Karels.

Door Dennis Stiphout

Karels neemt na veertien jaar voorzitterschap afscheid. Toen hij begon werd de huidige stichting opgericht.

"Daarvoor heette het Heil der zieken. Die naam hebben we toen veranderd, we vonden het niet meer van deze tijd. We veranderden het in Stichting Lourdeswerk Venray en omstreken. Dat laatste was nodig, omdat ons werkgebied groter werd."

De stichting verzorgt twee keer per jaar, in mei en september, de bedevaart naar Lourdes. Karels: "Wij hebben ons aangesloten bij de Organisatie Limburgse Bedevaarten, die inmiddels het Huis van de Pelgrim heet. Zij hadden weinig contactpersonen in ons gebied zitten, zo zijn we daar terechtgekomen."

Het Huis van de Pelgrim regelt bijvoorbeeld de hotels in Lourdes; de stichting zorgt ervoor dat het op alle mogelijke gebieden goed geregeld is voor degenen die zich inschrijven. "Zo regelen we een ontmoeting voordat we naar Lourdes gaan en regelen we een busreis vanuit Venray naar het vliegveld in Maastricht."

De aftredend voorzitter benadrukt dat hij het groepsgevoel altijd heel erg belangrijk heeft gevonden.

"Het is bij een bedevaart best wel belangrijk dat je iedere dag naar een kerk gaat, maar het is net zo belangrijk dat je ook met z'n allen op een terrasje gaat zitten, zodat iedereen zijn verhaal kwijt kan. Dat is een van de belangrijkste punten: het delen met elkaar."

"Het contact met de groep is heel anders als je als pelgrim meegaat"

Karels ontving onlangs bij zijn afscheid een Bronzen Waarderingspenning voor zijn inzet voor de stichting en zijn betrokkenheid bij de Lourdesreizen vóór die tijd.

Hij vindt het nu echt genoeg geweest: "Mijn reden is mijn leeftijd. Ik ben nu zeventig jaar. Normaal is een bestuursfunctie voor vier of acht jaar, daar ben ik ver overheen. Ik denk niet dat iemand me het kwalijk neemt."

Nadat Philipsen in de zomer van dit jaar werd benaderd, besloot ze in september mee te gaan om 'ingewerkt' te worden door Gerard.

Philipsen: "We hadden beiden al het idee dat het een ja zou worden. Ik vond het heel bijzonder om er op die manier betrokken bij te zijn. Als pelgrim zie je niet wat er achter de schermen allemaal gebeurt. Het contact met de groep is heel anders als je als pelgrim meegaat. Je voelt je meer verantwoordelijk."

Philipsen benadrukt dat de bedevaart niet enkel voor strenggelovigen is. "Het heeft wel wat met geloof te maken. Ik denk dat veel mensen wel iets met het geloof hebben, maar niet meer zoals vroeger. Ik zit zelf ook niet iedere week in de kerk, maar ben wel betrokken. Je stapt eigenlijk een week uit je eigen comfort zone, stress en hectiek. Je bent echt een week met die groep daar. Er wordt gelachen en gehuild en iedereen kan zijn of haar verhaal doen."

Karels vult aan: "Thuis is eigenlijk even weg. Als ik naar Lourdes was en ze hoorden thuis niets, dan wisten ze dat het goed was."

"Als ik naar Lourdes was en ze hoorden thuis niets, dan wisten ze dat het goed was"

Philipsen hoopt vooral dat er nog meer mensen van relatief jongere leeftijd meegaan.

"Je zit stil en hebt tijd om over jezelf na te denken en aan jezelf te werken. De verhalen die daar ontstaan, vind ik heel erg speciaal."