Wereldwinkel Venray langer in De Bleek

Venray | Zo'n kleine vijf jaar geleden verhuisde Wereldwinkel Venray van de Henseniusstraat naar De Bleek. Een enorme verbetering, meer passanten, meer bezoekers en een verhoogde omzet. Wereldwinkel Venray heeft dan ook besloten het huurcontact van de huidige winkel weer met vijf jaar te verlengen.


Goed nieuws dus voor de 35 vrijwilligers en de klanten. Met de verkoop van veelal handgemaakte artikelen uit Afrika, Azië en Zuid-Amerika wordt aan de producenten een leefbaar loon gegeven. Dat is waar fairtrade voor staat.

In Limburg en ook de rest van het land hebben meerdere Wereldwinkels hun deuren moeten sluiten. Soms door gebrek aan vrijwilligers en soms ook door de hoge huren in de winkelcentra.

Op de kerstmarkt, die dit jaar voor het eerst plaatsvond, was ook de Wereldwinkel met een kraam vertegenwoordigd. Het assortiment van Tony Chocolony, de duurzame waterfles De Dopper, Sjaalmetverhaal uit Nepal en diverse kerstspulletjes waren daar te koop.

Toekenningscriteria voedselbanken verruimd

Venray | De voedselbanken in Nederland, aangesloten bij de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken, passen per 1 januari de toekenningscriteria aan.

Dit betekent dat ze met 5 procent verhoogd worden. Hierbij is rekening gehouden met de btw-verhoging voor voedsel van 6 naar 9 procent. Ook dit jaar heeft de Algemene Ledenvergadering besloten om bij de vaststelling van de nieuwe toekenningscriteria gebruik te maken van de zogeheten Nibud-minimum-voorbeeldbegrotingen. De focus blijft met name liggen op de éénoudergezinnen met kinderen tot 12 jaar omdat zij een bovengemiddeld risico lopen om in (langdurige) armoede te geraken. De overige gezinssituaties worden daarvan afgeleid. Verder wordt er vooral geadviseerd om bij de intake van cliënten maatwerk te bieden. Er zijn diverse posten die per cliënt kunnen verschillen en daardoor kan vooral rekening gehouden worden met de omstandigheden van deze cliënten.

Enorme toename overslag van zeecontainers

Venray/Wanssum | De overslag van zeecontainers in de regio Venlo-Venray (wat Venray betreft de haven in Wanssum), is sinds 2010 met 59 procent gestegen. Daarmee groeit de Noord-Limburgse regio het snelst van de vijf belangrijkste logistieke hotspots van Nederland.


Dat meldt de website wijlimburg.nl. In 2017 werden ruim 790.000 zeecontainers in Noord-Limburg overgeladen op binnenvaartschepen, vrachtauto's of treinen. In 2010 waren dat nog 496.000. Het grootste deel van de aanvoer komt uit Rotterdam. Vorig jaar kwamen hier zo'n 179.000 containers vandaan. Dit blijkt uit het rapport De Regionale Economie van CBS. Volgens een jaarlijkse verkiezing door de vakpers zijn de belangrijkste logistieke hotspots van Nederland achtereenvolgens West-Brabant, Tilburg-Waalwijk, Venlo-Venray, Rivierenland en Utrecht. Van de 1,1 miljard ton goederen die in 2017 werd overgeslagen van of naar binnenvaartschepen, vrachtauto's of treinen, had een kwart een van deze vijf hotspots als herkomst of bestemming. Voor een groot deel gaat het hierbij om goederen die onderweg zijn van of naar de Rotterdamse haven.