Vervolg pagina 7

'Geen dubbelspoor'

Tweede Kamerlid Erik Ronnes vervolgt zijn antwoorden over de Maaslijn-vragen:
"De oorzaken van de huidige problemen moeten worden aangepakt en er is te weinig materieel. De conclusie van het CDA over het dubbelspoor is te plaatsen als het om de korte en middellange termijn gaat. Voor de lange termijn is dubbelspoor nodig als er personenvervoer en goederenvervoer gemengd worden op de Maaslijn. Daarentegen is dubbelspoor zeer kostbaar, waar momenteel geen budget voor is. Grote uitdagingen voor de provincies om op korte termijn de financiële afronding en besluitvorming te nemen over de elektrificatie."

Dat het af en toe mis gaat bij een klus waarbij 913 kilometer kabel, 141 seinen en 8 relaishuizen worden vervangen, is volgens Van Veldhoven niet te voorkomen. In mei 2019 is de klus geklaard, zegt ze. Stelt dit jou en het CDA dit gerust?

"Waar gewerkt wordt gaat weleens wat fout, maar dit mag niet leiden tot zoveel incidenten. Het is meer regel dan uitzondering. Wij zullen dit in een overleg met de minister aan de orde stellen. Het komt te vaak voor dat treinen op dit traject uitvallen. Dit antwoord van de staatssecretaris is dan ook vrij kort door de bocht. Er wordt elke dag door ProRail en aannemers aan het spoor gewerkt. En ja, fouten kunnen ontstaan. De huidige situatie op de Maaslijn is naar ons inziens wel erg buiten proporties. We zijn hier nog niet gerust op."

Ze zegt ook dat uit een onderzoek van de provincie blijkt dat er voldoende capaciteit is in de treinen, zolang alles maar volgens planning rijdt. Wat zeuren we dus allemaal hier. Snap je haar standpunt?

"Nee, de Maaslijncapaciteit is op dit moment in de spitsuren absoluut ontoereikend. Studenten uit de regio zijn daar de dupe van en dat is een maatschappelijk probleem. Openbaar vervoer moet een goed alternatief zijn en blijven. Ook is het onacceptabel dat er nog steeds een rijtuig niet terug is. Dit kan niet zo blijven. Arriva heeft hier een verantwoordelijkheid om voor goede (tijdelijke) vervanging te zorgen als een rijtuig uit de dienstregeling is door brand. De drie provincies zouden Arriva hierop moeten aanspreken en zoeken naar een oplossing. We zullen de staatssecretaris verzoeken dit te bespreken met de gedeputeerde die verantwoordelijk is voor de concessieverlening. Dit kan niet wachten tot 2022 wanneer de elektrificatie een feit zou moeten zijn."

De elektrificatie van het huidige enkele spoor en de aanleg van een paar extra inhaalstukken is volgens haar voldoende om de lijn 'robuuster' te maken. Is dat ook het CDA-standpunt?

"De elektrificatie en verdubbeling op een aantal plaatsen zal de capaciteit flink verbeteren en is ook hard nodig, we hebben ons hier al jaren voor ingezet. We zijn blij dat het daar eindelijk van gaat komen. Arriva staat aan de lat om te zorgen voor betrouwbare rijtuigen/locomotieven totdat de nieuwe komen over een paar jaar."

Leg jij je samen met het CDA hierbij of zet je in op vervolgvragen of -stappen?

"We zijn hier niet mee tevreden en wat ons betreft is hier het laatste woord nog niet over gezegd. Als landelijke en decentrale overheden stimuleren we het gebruik van openbaar vervoer als goed alternatief voor onder meer de auto. De huidige situatie van de Maaslijn draagt hier absoluut niet aan bij. Burgers vragen zich ook af waarom zoiets hier in de regio kan plaatsvinden en zeggen dat dit nooit zou worden toegelaten in de Randstad. Mijn CDA-collega Mustafa Amahaouch blijft als woordvoerder spoor dit probleem daarom agenderen voor goede adequate openbaar vervoersverbindingen, ook in deze regio."


Pas op met vuurwerk

Venray | Vuurwerk hoort bij de jaarwisseling. Helaas vallen hierdoor elk jaar ernstig gewonden.

'Ben daarom voorzichtig met vuurwerk en houd u aan de regels om boetes te voorkomen', meldt de politie. 'Het afsteken van vuurwerk is alleen toegestaan op 31 december vanaf 18.00 uur tot en met 1 januari 02.00 uur. Ook roepen we iedereen op om op 1 januari het vuurwerkafval op te ruimen. Vuurwerk dat niet afgaat, levert een groot gevaar op voor kinderen die het nog willen afsteken. Ook is het slecht voor het straatbeeld en het milieu. Het vuurwerkafval kan in de restafvalcontainer'.

Vuurwerktips

Bij vuurwerkongevallen worden vooral het hoofd en de handen getroffen doordat mensen het vuurwerk niet op de juiste manier afsteken of niet de juiste hulpmiddelen gebruiken.

Gebruik daarom onderstaande tips:

- Maak nooit zelf vuurwerk. Experimenteer dus ook niet met het bundelen of uit elkaar halen van vuurwerk.

- Koop geen illegaal vuurwerk. Vuurwerk dat niet op de officiële verkooppunten, binnen de vastgestelde verkoopdagen (29, 30 of 31 december), verkocht wordt is over het algemeen illegaal.

- Bewaar vuurwerk op een droge, koele plaats, buiten het bereik van kinderen en nooit in een broek- of jaszak.Bereid u goed voor door vooraf de afsteekinstructies te lezen en bijvoorbeeld door het klaarzetten van potten om vuurpijlen stabiel in te zetten.

Vuurwerkboetes

Als er vuurwerk wordt afgestoken buiten het toegestane tijdsbestek of als er illegaal vuurwerk wordt afgestoken, kunt u een boete krijgen. De boete voor het afsteken van toegestaan consumentenvuurwerk buiten de gestelde tijden is € 100,-. Wanneer iemand verboden illegaal vuurwerk afsteekt, kan de boete al snel oplopen tot € 400,-. De strafeis geldt per artikel illegaal vuurwerk dat iemand afsteekt. De politie controleert samen met de gemeentelijke opsporingsambtenaren (BOA's) op het afsteken van vuurwerk. Voor jongeren onder de 18 jaar gelden leer/ werkstraffen voor het afsteken van illegaal vuurwerk of het afsteken van legaal vuurwerk buiten het toegestane tijdsbestek. Houd er rekening mee dat u kindervuurwerk vanaf 12 jaar, zoals flikkersterretjes, het hele jaar door mag afsteken.

Vuurwerkoverlast

Heeft u overlast van vuurwerk? Als dat bijvoorbeeld buiten het toegestane tijdsbestek worden afgestoken? Dan kunt u zich wenden tot de politie door te bellen naar 0900-8844. Het kan ook voorkomen dat u of uw buurt te maken krijgt met vuurwerkschade. Schade door vuurwerk kunt u melden bij de gemeente via de gratis Buiten Beter app. Maak een foto, beschrijf de locatie en stuur het door. Alle meldingen worden bij de gemeente verzameld en zo snel mogelijk meegenomen om de gevolgen van schade te voorkomen.