CDA steunt motie 'kinderpardon'

VENRAY | Met steun van CDA Venray stemde de gemeenteraad van Venray tijdens de laatste raadsvergadering in meerderheid voor een motie die de staatssecretaris oproept om 400 kinderen voor een kinderpardon in aanmerking te laten komen. De motie-indieners D66 (3 zetels), ProVenray (3) en SP (1) hadden de negen CDA-stemmen hard nodig voor een meerderheid.

De overige vijf fracties konden zich niet verenigingen met het voorstel. Het argument dat in mei al een motie met die strekking was aangenomen, was voor enkele fracties reden tegen te stemmen. De VVD en de PvdA vonden de motie symboolpolitiek van D66, ProVenray en SP om er nogmaals mee op de proppen te komen. Overigens kwam het voorstel niet uit de koker van het trio, maar van de gemeenteraad van Enschede. Die nam in oktober de kinderpardon-motie aan. Samenwerking Venray-fractieleider Martin Leenders viel vooral over de zinsnede in de motie dat in Nederland breed draagvlak voor het kinderpardon zou bestaan. "Daar twijfel ik aan."
Het CDA vond de motie in principe ook dubbelop. Omdat de grootste partij in mei voorstemde, had het CDA er echter geen probleem dat weer te doen.