'Dubbelspoor onnodig'

VENRAY | Dat D66-staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) de Maaslijn niet wil verdubbelen, kan Tweede Kamerlid Erik Ronnes (CDA) nog enigszins begrijpen. Maar dat ze de huidige problematiek tussen Roermond en Nijmegen bagatelliseert, dat kan er bij het Boxmeerse Kamerlid niet in. "Hier is het laatste woord nog niet over gezegd."

Door Henk Baltussen

Ronnes stelde de staatssecretaris vragen naar aanleiding van de vele storingen en de frequente uitval van treinritten waarmee de reizigers tegenwoordig dagelijks mee kampen. Ook over het tekort aan treinstellen, wat in de spits overvolle treinen tot gevolg heeft, stelde hij aan de kaak. Van Veldhoven zegt dat er genoeg treinen op de Maaslijn rijden, alleen de planning is vaak niet op orde. Naar de oorzaak van de zogeheten spookstoringen die de Maaslijn voortdurend teisteren, wordt volop gezocht, zegt de staatssecretaris. Door veel graafwerk, nodig om bij het spoor onder meer kabels en seinen te vervangen, kan er volgen Van Veldhoven ook wel eens wat misgaan. Als volgend jaar mei dat werk is geklaard, hoopt ze dat de treinuitval minder wordt.

Reizigersorganisatie Rover is in tegenstelling tot Van Veldhoven wel voor een verdubbeling van de Maaslijn. Rover stelt dat het aantal reizigers alleen maar zal groeien. Vervoerder Arriva die ook op de Maaslijn actief is, verwacht tot 2030 een toename van de reizigersaantallen met 30 procent.

Vragensteller Erik Ronnes reageert hieronder op vragen van nieuwsblad Peel en Maas naar aanleiding van de antwoorden van staatssecretaris Van Veldhoven:

De staatssecretaris ziet in dubbelspoor geen oplossing voor de vertragingen en de hoge uitval van treinritten op de Maaslijn. Wat vind je van die conclusie?

"Daar ben ik het mee eens. We zien dat de oorzaken met name veroorzaakt worden door technische storingen door graafwerkzaamheden en minder inzet van materieel, omdat door incidenten zoals ongevallen en brand een aantal treinstellen niet beschikbaar is. Dus dubbelspoor biedt geen soelaas voor deze problemen, de oorzaken moeten aangepakt worden. De elektrificatie en verdubbeling op een aantal plaatsen zal de capaciteit wel verbeteren en dat is ook hard nodig, we hebben ons daar in de afgelopen jaren niet voor niets zo voor ingezet. Maar dit is niet de oplossing voor de huidige problemen."

Lees verder op pagina 12.