211 woningen voor 42 veebedrijven

VENRAY | Niet 26 maar 42 veebedrijven kunnen gebruikmaken van de Ruimte voor Ruimte- regeling gemeente Venray 2018. Dat besloot de gemeenteraad van Venray tijdens de laatste raadsvergadering. Dat betekent tevens dat er geen 124 maar zo'n 211 woningen mogen worden gebouwd na sloop van veestallen.

Door Henk Baltussen

Aanvankelijk was het college van zins 26 bedrijven (124 woningen) ervoor te bestemmen, in een raadsbreed gesteund amendement komen daar nog eens 16 veebedrijven (87 woningen) bij. De 26 bedrijven vond de gemeenteraad niet voldoende. Door de regeling te verruimen is het mogelijk 'zo snel mogelijk een beter klimaat te creëren', zoals VVD-fractieleider Harrie van Oosterhout het omschreef.
De RvR-regeling heeft tot doel stank- en andere overlast en de luchtkwaliteit rondom de kernen en wijken te verbeteren door in ruil voor sloop van stallen de bouw van woningen toe te staan. Die woningen hoeven niet per se op de plaats van de stallen te worden teruggebouwd.
Mochten alle 42 intensieve veebedrijven aan de regeling meedoen, dan spint Ysselsteyn met tien bedrijfsbeëindigingen daar het meeste garen bij. Daar staan zo'n 77 bouwtitels tegenover. Van de veertien Venrayse kernen hebben alleen Geijsteren, Wanssum en Oostrum geen overlastgevende veehouderijen.
D66-fractieleider Daan Janssen, die het amendement niet mee indiende maar het wel steunde, sprak de hoop uit dat vooral veehouders dicht bij de woonkernen van de regeling gebruik gaan maken. "De regeling is vooral bedoeld voor veehouderijen die meer dan één woning belasten." Die bedrijven liggen volgens Janssen voornamelijk tegen de dorpskernen aan.

Wethouder Martijn van der Putten had geen moeite met het amendement als aanvulling op het eerdere raadsvoorstel. "En nu maar hopen dat de bedrijven zich gaan melden."