Wekenlang houdt de tropische warmte aan afgelopen zomer. Foto: Rikus ten Brücke.
Wekenlang houdt de tropische warmte aan afgelopen zomer. Foto: Rikus ten Brücke.

Juli

Perry Vermeulen is genomineerd voor de titel Afslanker van het jaar 2018. Samen met consulent Ingrid Smals van Plus-Minus Gewichtsbeheersing (Cambridge Weight Plan Venray) reist Vermeulen drie dagen naar Cambridge. Daar ontmoet het Venrayse duo de andere genomineerden uit Nederland en België. "Erg speciaal om genomineerd te zijn. Ik hoef niet te winnen, dit is voor mij al een mooie mijlpaal", zegt Vermeulen trots.

De gemeente Venray draagt 150.000 euro bij aan de restauratie en groot onderhoud van de Petrus' Bandenkerk. De werkzaamheden gaan nog dit jaar van start. De laatste grootschalige restauratie aan de kerk dateert nog uit de vorige eeuw. Nu, ruim dertig jaar later, is er wederom groot onderhoud en restauratiewerk nodig. De meest in het oog springende werkzaamheden zijn de restauratie van de dakkapellen op het schip en de zijbeuken en de restauratie van de glas-in-loodramen in de zijbeuken.

De gevreesde buxusmot is in Venray gesignaleerd. Sjeng Ewalds ziet de groene rups met dikke zwarte en dunne witte strepen over de hele lengte van het diertje, zich te goed doen aan buxusstruiken op begraafplaats Boschhuizen langs de Spurkterdijk. "Ook bij mijn overbuurman zag ik ze al rondkruipen op zijn buxusstruiken." Tuincentrum Intratuin in Venray bevestigt dat de mot al op meer plaatsen in de omgeving is gesignaleerd. "We horen dat van verschillende klanten die hier komen", zegt een woordvoerster van Intratuin.

De laatste voorstelling van het theaterseizoen 2017-2018 in Schouwburg Venray is gespeeld. Daarmee is het eerste volledige theaterseizoen na de verbouwing van het Venrayse theater ten einde. Tijd om de balans op te maken. Het afgelopen seizoen bezoeken 48.323 mensen een professionele voorstelling in de schouwburg. Schouwburg Venray laat weten 'dat dit het meest succesvolle seizoen in jaren is'. Seizoen 2016-2017, het jaar van de verbouwing, trekt 29.510 bezoekers en een seizoen eerder telt Schouwburg Venray nog 43.984 gasten. Onder meer de twee oudejaarsconferences van cabaretier Guido Weijers zijn twee keer uitverkocht.

Het Venrayse bedrijf Secutor Security neemt voor de komende drie jaar de beveiliging van Vincent van Gogh voor geestelijke gezondheidszorg op zich. De twee partijen zijn een samenwerkingsovereenkomst aangegaan. De beveiligers zijn 24/7 beschikbaar om de veiligheid op de terreinen van Vincent van Gogh te waarborgen. Manager Niels de Klerk van Secutor Security is in zijn nopjes met de opdracht, die eerder door een landelijke beveiligingsbedrijf werd ingevuld. "Wij kennen Venray op ons duimpje en kennen de inwoners. Door die feeling kunnen we onze taak optimaal vervullen."

Zo'n 500 badgasten zoeken dagelijks verkoeling in het strandbad van vakantiepark De Witte Vennen in Oostrum. Door de extreme droogte is het waterpeil van het natuurbad al flink gedaald. De zwembadlijnen voor kinderen zijn daarom al verplaatst. "Het eerste gedeelte van het strandbad begint op een zandbak te lijken", zegt parkmanager Alex Boeringa. De extreme warmte van de afgelopen weken zorgt niet voor een explosieve stijging van het aantal badgasten. Op veel plekken in de regio worden maatregelen getroffen om de warmte werkbaar te houden.

Wethouder Jan Loonen geeft het startsein voor de 34ste editie van de fietsvierdaagse in Venray. Met 600 voorinschrijvingen is de organisatie meer dan tevreden. Een dag later staat de teller al op 1150 deelnemers. De fietsers genieten op de tweede dag, ondanks de hitte, met volle teugen. Rond negen uur wordt het startsein gegeven voor de tweede fietsdag. In rijen staan de deelnemers klaar om op weg te gaan. Bij de (jonge)dames aan de stand bij de start en finish worden nog even enkele appeltjes voor de dorst ingeslagen. Met flessen water en goed ingesmeerd, gaan de deelnemers aan de rit over 60 kilometer op pad richting Leunen.

Stichting Voedselbank Limburg-Noord is gedupeerd door de hitte. Een van de twee vriescellen in de opslagruimte in Venray begeeft het onlangs waardoor de cel leeggehaald moet worden. "Dit is een fikse tegenvaller", aldus voorzitter Gerda van Stelten. De overlast die het uitvallen van de diepvriescel met zich meebrengt en de financiële gevolgen, kunnen een zware wissel trekken op het huishoudboekje van de voedselbank.

Joop Franssen uit Montfoort wint de eerste prijs voor de mooiste klassieke auto tijdens de 24ste Venrayse Oldtimer Toertocht. De uitreiking van de prijzen is het sluitstuk van een dag met vertier voor jong en oud. Franssen krijgt de prijs voor zijn publiekstrekker, een American La France uit 1919. Uit handen van voorzitter Marc Arts ontvangt Franssen een beker, oorkonde en bos bloemen.

Bestaat het ziekenhuis in Venray straks nog? Wordt het zorgaanbod nog verder uitgekleed? Moet ik dadelijk verder reizen voor een ziekenhuis bezoek? Het zijn veelgehoorde opmerkingen bij een bijeenkomst in het gemeentehuis van Venray. Tijdens het overleg staat de toekomst van ziekenhuis centraal. De bijeenkomst wordt belegd door Stichting Burgers van Venray. VieCuri-bestuursvoorzitter Ankie van Rossum schuift, net als Seniorencafé, Seniorenraad, Wijkradenoverleg, Huisartsen Venray, Cliëntenraad VieCurie en wethouder Jan Loonen, aan tafel om de bezorgde burgers te woord te staan tijdens een rondetafelgesprek. Van Russum speelt open kaart en probeert zorgen weg te nemen. Als snel wordt duidelijk dat de huidige poli's in het ziekenhuis behouden blijven.

Augustus

Nee, de editie 2018 van de Venrayse kermis gaat zeker niet de boeken in als de beste ooit. Daarvoor zijn de temperaturen te tropisch. Zeker overdag trekt de kermis vanwege de hitte veel minder bezoekers dan normaal. En dat merken de kermisexploitanten maar al te goed, verklaart Rens Reemer tijdens de jaarlijkse evaluatie van de kermis in het gemeentehuis. "We vertrekken dit jaar niet met een lachend gezicht uit Venray."

Goldmine Tower is uitgeroepen tot beste attractie in de categorie grootvermaak van de Venrayse kermis. Dat wordt bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse evaluatie van de kermis in de raadzaal van het gemeentehuis. De kermisprijzen zijn vernoemd naar George Reemer, kermiscoryfee. De jury bestaat uit vertegenwoordigers van de media, kermiscoördinator Helene Busser, wethouder Jan Loonen, kermiskenner Harrie Messemaeckers, Bert Albers van de gemeente Venray en Klaartje Philipsen en Pauline Manders van het bureau Toponderzoek.

Het BinckBank Tour-circus slaat voor het tweede jaar op rij zijn tenten op in Venray. Het grootste wielerevenement van Nederland krijgt wederom een warm en gastvrij onthaal. De naar schatting veertienduizend toeschouwers die van heinde en verre naar Noord-Limburg zijn gekomen, krijgen de profs één voor één te kunnen zien, omdat ze een tijdrit afwerken. Stefan Küng wint in en rond Venray de individuele tijdrit van de BinckBank. De Zwitser van BMC neemt hiermee tevens de leiderstrui over van de Nederlandse neoprof Fabio Jakobsen, die een dag eerder in het natte Bolsward in de eerste etappe toppers als Marcel Kittel en Caleb Ewan versloeg in de massasprint. Stichting Wielerpromotie Venray kijkt met een tevreden gevoel terug. De organisatie roemt met name de inzet van de vrijwilligers en de veiligheidsdiensten, de medewerking van de inwoners en het enthousiasme van het publiek.

Ze lopen als ware filmsterren over de rode loper. YouTube-fenomeen Dylan Haegens (25) en zijn teamgenoten genieten voorafgaand aan de première van De Film van Dylan Haegens zichtbaar van de massale belangstelling voor de Venrayse schouwburg, waar honderden fans, nieuwsgierigen en media zich verzamelen om een glimp op te vangen van de kersverse filmsterren en de vele bekende Nederlanders en bekende Venraynaren die zijn uitgenodigd voor zijn filmdebuut.

De tweede editie van Baas van Venray is voor dit jaar afgelast. De dorpenwedstrijd zou zaterdag 8 september in Heide plaats gaan vinden. Doordat op het laatste moment enkele teams hun deelname intrekken, besluit de organisatie de stekker eruit te trekken.

De SP zet een jaar geleden een grootscheeps onderzoek in gang om de schimmel- en vochtproblematiek in de huurwoningen van de wijk Brukske in kaart te brengen. Dat gebeurt na talloze klachten van huurders. Het rapport wordt aangeboden aan woningenverhuurder Limburg Wonen die nalatigheid wordt verweten. SP en Actiegroep voor een Gezonde Wijk (de onderzoekers en opstellers van het rapport) geven in MFC Brukske een korte toelichting op de rapportcijfers die voor zich spreken.

De storm, die 18 januari van dit jaar over Venray trekt, levert de gemeente een schadepost op van 79.600 euro. Vele bomen bezwijken onder de rukwinden en ook de Venrayse bossen krijgen het plaatselijk zwaar te verduren. Om de veiligheid van weggebruikers en bewoners te waarborgen wordt naar aanleiding van de ontstane schade direct actie ondernomen. Omgewaaide bomen en afgebroken takken worden daarom direct verwijderd. Herplant van bomen wordt eind dit jaar uitgevoerd. De totale schade bedraagt bijna een ton. Maar door de verkoop van stormhout zakt het bedrag uiteindelijk naar bijna 80.000 euro. Wethouder Carla Brugman wil voor de toekomst geen extra budget uittrekken voor stormschade.

De Film van Dylan Haegens trekt binnen acht dagen meer dan 100.000 bezoekers naar de bioscopen. Genoeg voor het Nederlands Filmfonds en het Nederlands Film Festival om de populaire Nederlandse YouTuber samen met zijn team in het zonnetje te zetten met de prestigieuze filmaward.

Carla Brugman stopt definitief als Statenlid voor GroenLinks. Ze wil zich volledig concentreren op haar werk als wethouder in Venray. Brugman laat bij de ondertekening van het coalitieakkoord in Venray al weten dat ze zou stoppen als Statenlid. Vanuit GroenLinks en met name mede-Statenlid Andy Rossel werd echter een dringend beroep gedaan op Brugman om op dat besluit terug te komen. Dat zou goed zijn voor de continuïteit van de tweemansfractie en het zou nog maar gaan om een korte periode. In maart zijn er verkiezingen voor de nieuwe Provinciale Staten.

September

BiblioNu is, zoals het nu is georganiseerd, niet meer van deze tijd, zit financieel in zwaar weer en moet volledig op de schop om toekomstbestendig te worden. Aan ontslagen valt niet te ontkomen. Directeur-bestuurder Jimmy Hendriks heeft zijn plannen klaar. Zestien maanden staat Jimmy Hendriks nu aan het roer van BiblioNu met vestigingen in Venray en Horst en negentien schoolbiebs. Dat hij in een slechte film terecht is gekomen, weigert hij te beamen. "Ik laat me geen woorden in de mond leggen. Maar ik zit wel in een film met een onvoorspelbaar einde."

Vijftig inwoners van Venray uit postcodegebied 5801 strijden om prijzen tot wel vijf miljoen euro in tv-show Postcode Loterij Miljoenenjacht. Zij winnen bij de Postcode Loterij een felbegeerde studioplaats in de spelshow die Linda de Mol presenteert.

Het hockeyseizoen begint deze week. Voor hockeyclub MHCV wordt het een bijzondere start, want het nieuwe clubhuis wordt daarmee officieus in gebruik genomen. "Maar het is meer dan alleen een clubhuis", laat Eric Vennekens. Hij is voorzitter van de Stichting Multifunctionele Accommodatie Venray (SMAV). De stichting beheert het nieuwe clubgebouw.

In de Week van de Dementie, van maandag 17 tot en met vrijdag 21 september, houdt de werkgroep Venray Dementievriendelijk een groot aantal activiteiten rond het thema dementie. Niet uitsluitend voor mensen met dementie met hun mantelzorgers en familieleden, maar ook voor iedereen in Venray die hier graag meer over wil weten.

De onderwijsinspectie verricht twee dagen lang onderzoek bij het Raayland College in Venray. Dat gebeurt naar aanleiding van de gebeurtenissen op het VMBO in Maastricht, waar in juni de eindexamens van 354 leerlingen ongeldig worden verklaard. De onderwijsinspectie licht in dat kader niet alleen het bestuur door van het Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO), de koepel van 21 scholen waar ook het Raayland College onder valt.

Het heeft er alle schijn van dat Smakt massaal in opstand komt tegen de aanleg van een 25 hectare groot zonnepark bij het dorp. De dorpsraad wordt door enkele verontruste omwonenden bijgepraat. "We hebben de impact van het zonnepark onderschat", laat interim-dorpsraadvoorzitter Peter Coppus weten. Eind mei dit jaar worden de inwoners volgens de omwonenden Math van de Winkel en Ivonne van Duren door ontwikkelaar Kronos Solar 'vluchtig en op een vreemd tijdstip' ingelicht over het zonnepark dat eraan zit te komen.

Op passende wijze wordt afscheid genomen van Ties Testroote. Als vrijwilliger is hij ruim twintig jaar verbonden aan Kindervakantiewerk. Hij wordt 70 jaar oud. Voor de Venraynaar dreigt een anoniem afscheid, maar daar steekt Ricardo Jacobs een stokje voor. "Ties had geen familie of andere naasten meer. De gemeente Venray zou zijn uitvaart regelen, maar Ties verdiende in mijn ogen een mooier afscheid", vertelt Jacobs. Hij zamelt geld in via een actie op Facebook. Inmiddels krijgt hij ook hulp van supermarkt PLUS en Intratuin.

Oud-Europees tafeltenniskampioene Bettine Vriesekoop is te gast bij tafeltennisvereniging Red Stars in Venray. Zij geeft daar een clinic, een initiatief dat ontstaat uit een samenwerking tussen diverse partijen. De timing van de clinic is geen toeval. Tijdens de Week van de Dementie wil de tafeltennisvereniging laten zien hoe belangrijk het is dat ouderen blijven bewegen.

Na de chaotisch verlopen gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar, gaat de gemeente Venray over naar een andere manier van het tellen van de uitgebrachte stemmen. Dat betekent onder meer dat pas een dag na de verkiezingen bekend wordt gemaakt wie in de raad is gekozen. Ook maakte burgemeester Hans Gilissen duidelijk dat voortaan alle uitgebrachte stemmen een dag na de verkiezingen op één locatie worden geteld. "Op de verkiezingsdag zelf wordt alleen 's avonds bekendgemaakt hoeveel stemmen op een bepaalde partij zijn uitgebracht."

Het duo Goedzat komt als winnaar uit de bus bij het Venrays liedjesfestival. David Janssen en Coen Classens uit Veulen zijn door het dolle heen. "Super! Dit hadden we nooit verwacht." Het nummer Hutjemutje werd door de vakkundige jury als beste beoordeeld. Goedzat blijft onder meer runner-up Rob Arts voor. Hij werd met Gröts tweede. Loss! met Pruuf, lach, geniet wordt uiteindelijk derde. Op de felbegeerde vierde plek legt Nòw Weej beslag met zijn nummer Vriendschàp. De beste vier nummers komen op de cd van vastelaovesvereniging De Piëlhaas.

De trimtuin in Leunen mag niet door Wonen Limburg worden afgebroken en tijdelijk worden opgeslagen om het bouwproject Leunen Zuid uit te kunnen uitvoeren. Dat vindt Ria Flinsenberg, één van de initiatiefnemers van de trimtuin die in 2013 in Leunen is geplaatst. "Je haalt hier zomaar een sportactiviteit weg." Wonen Limburg zegt de trimtuin weg te moeten halen om de bouw van 41 woningen (Wonen Limburg bouwt er 23) mogelijk te maken.

Het Venrayse uitzendbureau OTTO Work Force gaat op Greenport in de gemeente Horst een tijdelijke woonlocatie voor arbeidsmigranten inrichten. Op het terrein wil OTTO 150 studio's voor twee of vier personen bouwen. Er worden in totaal 416 mensen gehuisvest.

De ondernemers achter Kromkommer en Kipster zijn door University Fund Wageningen bekroond tot winnaars van de derde Mansholt Business Award for Sustainable Entrepreneurship (M-BASE) 2018. Beide bedrijven worden geprezen om hun duurzame aanpak van voedselproductie en hun heldere boodschap als maatschappelijk verantwoorde onderneming. De prijs werd uitgereikt tijdens de Mansholt-lezing van Wageningen University & Research in Brussel.

Het openbaar vervoer in vooral de dorpen is een rommeltje, afspraken worden niet nagekomen en de inwoners zijn de dupe. Dat is te beluisteren tijdens het overleg met de dorps- en wijkraden en B en W.

Première film Dylan Haegens. Foto Rikus ten Brücke.
Deelnemers liedjesfestival. Foto: Hoedemaekers.