Veerboot Kobus bereikt een historische mijlpaal. Foto: Jolijn van Goch.
Veerboot Kobus bereikt een historische mijlpaal. Foto: Jolijn van Goch.

Oktober

Het is een bijzondere schoolweek op het Raayland College in Venray. De middelbare school heeft bezoek van een groep leerlingen uit China. Het bezoek is onderdeel van een speciale uitwisseling. Een groep scholieren uit Venray maakt in mei namelijk de reis naar het Aziatische land. De studenten uit China volgen onder meer een korte fietscursus bij sporthal De Wetteling.

Vincent van Gogh uit Venray en de Conrisq Groep, met hoofdkantoor in Zetten, gaan verregaande samenwerkingsverbanden aan. De besturen en raden van toezicht van beide instanties gaan midden volgend jaar fuseren. De ongeveer 2.500 werknemers hoeven niet te vrezen voor hun baan. "Het is absoluut niet de bedoeling van de fusie om het aantal fte's te verminderen", stelt Fieke van Casteren, woordvoerder namens van Vincent van Gogh, de Limburgse instantie voor geestelijke gezondheidszorg.

Theo Kooter uit Vredepeel is duidelijk tijdens een bijeenkomst van alle vertegenwoordigers van dorpsraden, wijken en burgemeester en wethouders: "Het is beschamend hoe we nu met arbeidsmigranten omgaan. Als elk dorp in Venray fatsoenlijke huisvesting aanbiedt voor 150 buitenlandse werknemers, is een deel van het probleem opgelost." Kooter krijgt tijdens de bijeenkomst steun van burgemeester Hans Gilissen.

Paus Franciscus heeft deken Harrie Smeets van Venray benoemd tot nieuwe bisschop van Roermond. De 57-jarige Smeets volgt daarmee Frans Wiertz op, die vorig jaar december terugtrad vanwege het bereiken van de 75-jarige leeftijd. Smeet vertelt het nieuws tijdens een persconferentie in het bisschopshuis in Roermond.

De vijfde editie van de Venrayse Singelloop is met een record van 1813 deelnemers een groot succes. Met 1517 deelnemers stijgt het aantal voorinschrijvingen met 41 ten opzichte van een jaar eerder. Uiteindelijk komen hier nog 296 inschrijvingen bij op de dag zelf en wordt opnieuw een record verbroken. Naast de diverse hardloop- en wandeltochten is er ook meer dan genoeg aandacht voor de sfeer op het plein.

De kermis in Leunen wordt volgend jaar in een nieuw jasje gestoken. Café 1878 en Multifunctioneel Centrum De Baank slaan de armen ineen en organiseren volgend jaar in juni een gezamenlijk programma rondom de kermis in Leunen.

Veerboot Kobus bereikt rond het middaguur een historische mijlpaal. Het recordaantal van 50.000 personen, dat binnen één vaarseizoen van de ene naar de andere kant van de Maas wordt gevaren, is dan een feit. Het prachtige zomerweer is één van de verklaringen voor het succes van het voet- en fietsveer. Ook de realisatie van de fietsroute van Jozef naar Maria, ofwel van Smakt naar Kevelaer, heeft bijgedragen aan het succes. De overtocht met de veerboot in Blitterswijck is een van de mooiste punten van de fietsroute.

Kipster gaat de grens over. Het unieke concept uit Oirlo gaat een Kipster-stal bouwen in België. Er komt ook een tweede boerderij van Kipster in de Randstad. Kipster-directeur Ruud Zanders hoopt de boerderij in België in het najaar van 2019 te kunnen openen. De locatie van de Belgische vestiging van Kipster is nog niet bekend.

De genomineerden van de ondernemersprijzen zijn bekend: Twan en Janneke Jenniskens-van Soest, Autoverhuur De Mulder, Blue Berry Hill, Angelique en Harm Leenders van de slagerij aan het Schouwburgplein en Sportzenter Resilienc. Tijdens de ondernemersbijeenkomst op 3 januari presenteren ze zich aan het publiek.

RecreatieParc de Witte Vennen in Oostrum is overgegaan in andere handen. Henk en Lidy Verberk, sinds 1998 eigenaren van het vakantiepark, hebben het volledige park overgedragen aan Robert Simons, een projectontwikkelaar uit Venlo. Met een aantal partners gaat hij werken aan een verdere uitbouw. Het totale park van ongeveer 53 hectare is, na het vertrek van Maessen, volledig klaar om verder ontwikkeld te worden, een mooie uitdaging voor de nieuwe eigenaar.

Jan van de Ven is bezig aan zijn laatste maanden als lid van de Provinciale Staten van Limburg. Na de Provinciale Statenverkiezingen van 20 maart 2019 keert de D66'er uit Venray niet meer terug. Venraynaar Hans Teunissen voert de lijst van D66 in maart aan.

Dorien Ermens van de Josefschool in Overloon is de winnares van de Lions Vredesposterwedstrijd 2018. De prijs wordt uitgereikt in het Theehuis van het Odapark in Venray. Er doen dit jaar zo'n 400 kinderen mee van de groepen 7 en 8 van tien basisscholen uit Venray, Overloon en Horst aan de internationale Vredesposterwedstrijd. De wedstrijd wordt al meer dan 30 jaar in bijna 200 landen ter wereld georganiseerd door de Lionsclubs. Sinds 1994 doet Nederland mee aan deze internationale wedstrijd.

"Dat verklaar en beloof ik", zegt Bart Jilesen (19) tijdens de raadsvergadering ten overstaan van burgemeester Hans Gilissen. Hij heeft de Leunenaar zojuist de eed afgenomen. Daarmee is Jilesen het jongste raadslid ooit dat een plek krijgt in de gemeenteraad van Venray. Hij draagt de D66-kleuren en zit de komende maanden samen met zijn geestverwanten fractieleider Daan Janssen en Theo Zegers op het raadspluche. Jilesen neemt tijdelijk de plaats in van Emina Joosten-Beslagic, die zwanger is en, zoals het er nu uitziet, voor vier maanden haar raadszetel aan Jilesen overdraagt. Jilesen zit vol ambitie en ziet voor zichzelf een toekomst in de politiek.

November

Maria Verstegen-Verheijen neemt op 2 november afscheid bij de brandweer als postcommandant in de regio Venray. Verheijen bekleedde de vrijwilligersfunctie ruim 4,5 jaar, maar kan de functie niet meer combineren met haar nieuwe baan bij de gemeente in Venray. Vóór haar werkzaamheden als postcommandant is Verheijen repressief inzetbaar. Dat houdt in dat ze opgeroepen kon worden als brandweerman of –vrouw die je ziet bij een verkeersongeluk. Per 1 maart 2014 werd ze postcommandant.

YouTube-ster Dylan Haegens komt met een eigen magazine. De eerste editie van tijdschrift De Dylan ligt op donderdag 29 november in de schappen. "Ik kan bijna niet wachten. Het is zo'n gaaf magazine geworden", vertelt Dylan Haegens dolenthousiast. Het team van Haegens maakt het nieuws wereldkundig via zijn wekelijkse video op YouTube. "De reacties van onze kijkers zijn erg positief! Eigenlijk is iedereen laaiend enthousiast."

Voor het zangduo Bjorn en Mieke komt een droom uit. Het tweetal krijgt de kans om te schitteren tijdens een van de slotconcerten van de band Rowwen Hèze in America. "Het was echt vet! Erg bijzonder om dit mee te maken", zegt Mieke Janssen. Het gastoptreden van Bjorn en Mieke komt als een verrassing. Rowwen Hèze-zanger Jack Poels kampt namelijk met stemproblemen en hij kan niet voluit gaan.

Proeflokaal Goesting wint tijdens het Café Top 100-evenement in Hilversum de publieksprijs. Het Venrayse café eindigt daarnaast als 48ste in de lijst van de honderd beste cafés. "Het is een enorme eer dat ik een jaar lang tegen alle bezoekers mag zeggen dat we door het publiek zijn gekozen als beste café van Nederland. Het is een boost voor ons eigen team, maar ook naar buiten toe", zegt eigenaar Gijs Schapendonk.

Deken Harrie Smeets verlaat Venray als ereburger van de gemeente. De gemeenteraad van Venray kent hem de Gemeentelijke Erepenning in goud en het daaraan verbonden ereburgerschap van Venray toe. Het is pas de tweede keer dat het ereburgerschap in Venray wordt toegekend. In 1972 werd vertrekkend gemeentesecretaris Henk Vorst ereburger.

Léon Aarts is in een bomvolle Schouwburg Venray gepresenteerd als nieuwe vorst van De Piëlhaas in Venray. Hij volgt Rob van Lieshout op, die na vijf jaar besluit te stoppen als boegbeeld van de Venrayse vastelaovend. Het is een gezellige bedoeling in Schouwburg Venray. De rollen zijn in de theaterzaal qua indeling voor één keer omgedraaid. Het podium, waarop al het spektakel zich afspeelt, is geplaatst op de plek waar normaal de bezoekers naar een theatervoorstelling kijken, terwijl het publiek plaatsneemt op de bühne.

Het is vreemd, deze week in de drukkerij en uitgeverij op het adres Keizersveld 19. Het vertrouwde gezicht van John van den Munckhof, sigaartje in de ene hand, kopje koffie in de andere hand, is niet meer. John van den Munckhof overlijdt onverwachts. Een hartstilstand wordt hem fataal. John was samen met zijn neef Christ van den Munckhof, en tot voor een paar jaar ook nog met Colien Jacobs-van den Munckhof, mede-eigenaar van Van den Munckhof Print & Media.

Waar de intocht van Sinterklaas tot veel ophef leidt in veel plaatsen in Nederland, is het zondag één groot feest in Venray. Vanaf het Raayland College gaat de Sint in een stoet richting de Grote Markt waar de goedheiligman wordt ontvangen door kinderen, hun ouders en opa's en oma's. Een hartelijk welkom op het plein valt Sinterklaas ten deel. De kinderen op hun beurt genieten van de zingende, dansende en springende pieten. Het Sint Nicolaas Gilde Venray is ook dit jaar weer erg tevreden.

Vol ongeloof kijkt Ger Wijnhoven naar de dassenburcht bij de Galgenberg in Blitterswijck. Hij ziet met lede ogen aan hoe de bomen en struiken rondom de burcht zijn gekapt. De das moet daar wijken. Er komt een dijk op de plek van zijn 'veilige onderkomen'. "Het is voor deze das een gelopen race", zucht Wijnhoven.

Een wensbus, zoals bijvoorbeeld in Ysselsteyn, Vredepeel en Merselo, vinden ze in Wanssum wat veel van goede. Een wensauto zou voldoende moeten zijn. Een jaar later rijdt-ie niet alleen in Wanssum rond, maar ook in Geijsteren en Blitterswijck.

De 19-jarige bekeerlinge Aïsha uit Wanssum heeft volgens het gerechtshof in Den Bosch niet 'samengespannen' met een ander om een aanslag in Nederland te plegen. De vrouw bereidde zichzelf volgens het hof wel voor om zich aan te sluiten bij de terroristische organisatie IS in Syrië. Het gerechtshof legt de vrouw hiervoor een celstraf van 270 dagen, waarvan 228 dagen voorwaardelijk op. Ze krijgt daarnaast een werkstraf van 120 uur en de vrouw komt de komende drie jaar onder toezicht van de reclassering te staan.

Het torentje op De Schellaert, het voormalige raadhuis in Wanssum dat bijna dertig jaar dienstdeed als een Chinees restaurant, moet worden bewaard. Heemkundekring en dorpsraad zoeken uit hoe dat het beste kan. Begin volgend jaar wordt het karakteristieke pand aan de Venrayseweg gesloopt.

December

Het Roekenbosch wil nog zeven jaar arbeidsmigranten huisvesten op het voormalige recreatiepark in Blitterswijck. Momenteel verblijven er zo'n 440 arbeidsmigranten op het park, maar die moeten per 1 februari 2019 vertrokken zijn. Daar wil het bestuur van Het Roekenbosch nu een stokje voor steken. De gemeente Venray besloot in januari van dit jaar dat permanente bewoning vanaf 1 februari 2019 niet is toegestaan op het park. Kerngroep Blitterswijck staat lijnrecht tegenover Het Roekenbosch. De kerngroep wil dat er vanaf 1 februari wordt gehandhaafd.

Net als de afgelopen vier jaar slaat L1 ook dit jaar weer de handen ineen om de voedselbank te helpen met het inzamelen van lang houdbare levensmiddelen. De actie vindt plaats van woensdag 5 december tot en met donderdag 13 december. Het hoogtepunt van de actie is op zaterdag 8 december. Ook in Venray, Horst, Gennep en Bergen staan op die dag bij diverse supermarkten vrijwilligers om het winkelend publiek te wijzen op de actie en voedsel in ontvangst te nemen.

De Nederlandse politie arresteert vijf personen in een groot internationaal onderzoek tegen de Italiaanse maffia. Een van de arrestanten in deze zaak is Giovanni G. Hij opende in september 2009 het Italiaanse restaurant Botticelli aan de Julianasingel in Venray. Daarvoor had hij een restaurant in Kevelaer. Het restaurant in Venray speelt een belangrijke rol in het onderzoek. Dat blijkt tijdens een persconferentie in Den Haag van Eurojust, de Europese instantie voor justitiële samenwerking. De restaurants bleken ook ontmoetingsplaatsen van de Italiaanse maffialeden die ook actief zijn in de Duitse deelstaat Nordrein-Westfalen.

De Sint-Christoffelkathedraal in Roermond is tot de nok toe gevuld met genodigden voor de wijding en installatie van monseigneur Harrie Smeets tot bisschop van Roermond. Alle 1200 plaatsen in de kerk zijn vergeven. Smeets is oud-deken van Venray. Nog een Venrays tintje: de bisschopsstaf die mgr. Smeets officieel wordt overhandigd, is een cadeau van zijn vorige parochie in Venray. Voorafgaand aan de dienst trekt een stoet van Limburgse schutters, broederschappen, misdienaars en geestelijken naar de kathedraal. Daar sluiten Smeets en alle aanwezige bisschoppen zich aan bij de stoet.

Nog voor het middaguur vallen er zeven treinen uit op de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen. Drie treinen rijden niet van Venray naar Nijmegen en vier treinen reizen niet vanuit Nijmegen in zuidelijke richting. De laatste maanden volgen vertragingen en treinuitval elkaar in rap tempo op. Reizigers klagen steen en been. Een van die reizigers is Dirk Strijbosch. De 19-jarige student verkoopmanagement reist doordeweeks dagelijks van Venray naar Apeldoorn. Een enkele reis duurt voor Strijbosch normaliter twee uur. "Ik vind het niet erg om in de trein te zitten, maar de laatste tijd is het weer een drama met vertragingen en treinuitval."

Het is even spannend, maar de schaatsbaan op het Schouwburgplein in Venray is op tijd klaar voor de opening. Een boom voor de schouwburg gooit namelijk bijna roet in het eten. Wim Peeters, voorzitter van Stichting Winterpret Venray, verzekert dat het ijs ruim op tijd gereed is voor de eerste schaatsers. "De boom voor de schouwburg is de afgelopen maanden gegroeid door het mooie weer, denk ik. Er zat een tak in de weg. We hebben de tent iets aangepast om dat probleem te verhelpen, maar dat kostte wel tijd. We lopen een paar uur achter op schema, maar vrijdag ligt er ijs en gaan we openen."

Kronos Solar, het Duitse bedrijf dat in Smakt een zonnepark van 25 hectare groot wil aanleggen, moet van burgemeester en wethouders van Venray in gesprek met inwoners van Smakt om het geschonden vertrouwen te herwinnen. Een deel van de dorpsraad Smakt-Holthees heeft daar weinig trek en fiducie in. Dat gesprek dient op papier te worden vastgelegd. Dat is in een onderhoud met het college en enkele dorpsraadsleden deze week afgesproken. Tevens gaan B en W zich inspannen op zoek te gaan naar alternatieve locaties voor zonneparken en bekijken of de zonneweide die in Smakt moet komen niet kleiner kan.

Op de Haard. Zo heet de fietsbrug over de rondweg van Wanssum ter hoogte van de Meerlosebaan. De naam wordt feestelijk onthuld. Tevens word het eerste gedeelte van de rondweg geopend en in gebruik genomen. De naam past bij het gebied. Op die plek stond namelijk ooit een steenfabriek met dezelfde naam en ook een weg in het bos draagt de naam Op de Haard. De nieuwe rondweg wordt in totaal drie kilometer lang en heeft vier rotondes en een hoogwatervrije brug over de industriehaven.

De firma Sterevents uit Oostrum gaat de komende vijf jaar de kermissen verzorgen in de Venrayse kerkdorpen. Willy Sterrenberg van Sterevents en kermiswethouder Jan Loonen bekrachtigen de samenwerking door hun handtekeningen te zetten onder een overeenkomst tussen beide partijen. Sterevents uit Oostrum zorgt de komende vijf jaar (2019-2023) voor de attracties in de elf dorpen: de draaimolen, de autoscooter, de schietsalon en behendigheidsspellen. Leunen, Ysselsteyn, Oostrum en Wanssum krijgen daarbij nog een extra kermisvermaak.

De Nederlander van het Jaar woont in Vredepeel. En in 379 andere plaatsen in Nederland. Want opinieweekblad Elsevier kent dit jaar de titel toe aan alle burgemeesters. Terecht, vindt Venrays burgervader Hans Gilissen. "Burgemeesters hebben het tegenwoordig niet makkelijk." Ja, ook Gilissen heeft weleens last van bedreigingen en intimidaties. In de meeste gevallen uit onbekende hoek. "Als ze zich niet bekendmaken, weet je natuurlijk niet wie het is. Nee, het is nog niet zover gekomen dat beveiliging nodig was. Maar in enkele gevallen heeft de politie wel naar het signaal gekeken en bepaalde maatregelen genomen. Maar ook gemeenteraadsleden hebben er tegenwoordig wel eens mee te maken.

Warm welkom voor Sinterklaas. Foto: Simone Swinkels.
De kersverse bisschop van Roermond. Foto: bisdom.