April: Eerste steenlegging MFC Vredepeel.
April: Eerste steenlegging MFC Vredepeel. Foto:

April

De gemeenteraad van Venray gaat een motie indienen bij de minister van Binnenlandse Zaken om zo snel mogelijk over te stappen op elektronisch stemmen. Dat kondigt Carla Brugman (Venray Lokaal) aan in de eerste vergadering van de fractievoorzitters na de verkiezingen. "De burgemeester heeft al aangeven dat het stemmen anders moet. Ook wij willen een duidelijk signaal afgeven in Den Haag." Bij de raadsverkiezingen van 21 maart werden veel telfouten gemaakt. Dat bleek na de hertelling op 26 maart.

De dorpswerkgroep Vredepeel Nieuwe Balans verbouwt de kerk tot een gemeenschapsaccommodatie voor ontmoeting, recreatie en culturele activiteiten. Het college van B en W van de gemeente Venray steunt de realisatie van dit nieuwe multifunctioneel centrum (mfc) in Vredepeel. De parochiegemeenschap blijft behouden door een deel van het gebouw voor kerkelijke functies te gebruiken. Er komt een kerkgedeelte met zo'n zestig zitplaatsen. De eerste steen wordt gelegd door burgemeester Hans Gilissen en wethouder Anne Thielen.

Het is nog geen uitgemaakte zaak dat Aldi een nieuwe supermarkt gaat vestigen aan de Hoenderstraat in Venray. Tijdens de voorbereidende bespreking blijken er nogal wat obstakels te zijn. Naast parkeer- en verkeersproblemen moeten twee beeldbepalende gebouwen – de voormalige Dr. Poelsschool en een woonhuis - worden gesloopt. Tevens verdwijnt de groene uitstraling in deze hoek. Basisschool De Toverbal, in de wijk noordwest, is een alternatieve plek. Die wordt achter de hand gehouden voor het geval het plan aan de Hoenderstraat sneuvelt.

De nieuwbouw van het nieuwe clubhuis van de Venrayse hockeyclub MHCV vordert gestaag. Het hoogste punt van de bouw wordt bereikt. "We liggen met de bouw van het nieuwe clubhuis prima op schema. Zoals het er nu naar uitziet, wordt de deadline van oplevering voor de bouwvak gehaald", vertelt Roger Sevenheck, voorzitter van de bouwcommissie.

De gemeenteraad neemt nog geen besluit over de locatie van Aldi. Op voorstel van Henk Bisschops (PvdA) wordt zowel de Hoenderstraat – voorkeur van het college – als de plek van basisschool De Toverbal verder onderzocht. Bisschops had het gevoel dat bij een stemming de uitslag wel eens kantje boord, 14 tegen 13, zou kunnen zijn. "Bij dit project met zo'n grote impact voor het centrum hoort een groter draagvlak in de raad", zei de PvdA'er. "De twee locaties zijn geschikt. En beide moeten daarom parallel verder worden uitgewerkt."

De gemeenteraad stemt unaniem in met de kap van 80 kastanjes en 193 essen. De 273 bomen zijn door ziekte zo zwaar aangetast dat ze een veiligheidsrisico vormen voor de omgeving. Kappen en herplant betekent een kostenpost van 162.500 euro. In het voorstel is een herplant opgenomen van 70 kastanjes en 170 essen. Daan Janssen (D66) dient een motie in om ook de 33 resterende bomen te herplanten. De motie wordt door een ruime raadsmeerderheid gesteund. Daardoor valt het bedrag nog 13.200 euro duurder uit.

Een extern bureau gaat aan de slag met de toekomst van vakantiepark Het Roekenbosch in Blitterswijck. Begin dit jaar besloot van burgemeester en wethouders het college om met alle betrokken partijen – die vaak tegengestelde belangen hebben - samen aan tafel te gaan in de hoop tot een oplossing te komen. Omdat het een complexe situatie is, heeft de gemeente ervoor gekozen een gespecialiseerd bureau in de arm te nemen. In eerste instantie is hiervoor een budget van 49.000 euro vrijgemaakt. Dit bedrag kan nog verder oplopen als het onderzoek meer tijd gaat vergen.

Betraande gezichten en innige omhelzingen bij de uitgang van Utopia. Beau Nellissen moest het realityprogramma gedwongen verlaten. De Venrayse wordt naar huis gestemd en dat levert emotionele momenten op. "Utopia is klaar. Ik heb me weleens beter gevoeld. Iedereen was een beetje overdonderd", vertelt de hevig teleurgestelde Beau voor de camera's van televisieprogramma Shownieuws.

Het Historisch Platform Venray (HPV) gaat als proef de historische graven op vak O van de algemene begraafplaats Boschhuizen aan de Spurkterdijk in Venray onderhouden. De gemeente heeft een overeenkomst afgesloten met HPV, dat hiervoor een vergoeding ontvangt van 2.500 euro per jaar. De werkzaamheden bestaan uit onderhoud van de graven, het uitvoeren van kleine reparaties, snoeien, poetsen, opruimen zwerfafval, paden schoonhouden en wekelijks schoffelen en harken.

CDA, D66 en Venray Lokaal - dat de plaats inneemt van Samenwerking - gaan samen een coalitie vormen. Dat is de uitkomst van de informatiefase. De drie partijen hopen op 10 mei het coalitieakkoord rond te hebben, zodat het op maandag 14 mei kan worden gepresenteerd in een openbare bijeenkomst. De beoogde wethouders zijn Jan Loonen en Anne Thielen (CDA), Martijn van der Putten (D66) en Carla Brugman (Venray Lokaal). De drie partijen hebben een ruime raadsmeerderheid met 17 van de 27 zetels.

De centrumondernemers, verenigd in Venray Centraal, willen in december een driedaagse kerstmarkt organiseren. Die zou op 21, 22 en 23 december moeten plaats vinden. De afgelopen jaren is, dankzij de stichting Winterpret Venray, de ijsbaan een vast element geworden in de decembermaand in het centrum van Venray. Om nog meer beleving rond de ijsbaan te creëren, is Venray Centraal van plan een kerstmarkt te organiseren.

De laatste klus van Stichting Altaar- en Kunstverwerving St.-Petrus' Bandenkerk Venray (Stichting Altaren) is voltooid. De consoles zijn geplaatst onder de twaalf heiligenbeelden in de Grote Kerk. De consoles zijn ontwikkeld door twee kunstenaars. Zij hebben als voorbeeld de oude consoles gebruikt. De houten kunstwerken werden tijdens WOII vernield, maar dankzij de nieuwe exemplaren krijgen de beelden weer een fraaier aanzien. "Deze kunstenaars hebben echt prachtwerk geleverd", vertelt Karel Janssen, voorzitter van Stichting Altaren, trots. "We mogen als stichting heel trots zijn op het werk dat we hebben geleverd. Dit was ons laatste project."

In veel plaatsen wordt Koningsdag gevierd, zo ook in Venray. Op het Schouwburgplein is in het middagprogramma onder meer een optreden met vijf dansscholen die een deel van hun dansaanbod tonen. Ook op de kindermarkt is het 's morgens traditioneel druk.

Mei

De schouwburg kan overstappen op een nieuw bestuursmodel. Het college stemt in met de vorming van een raad van toezicht die het huidige bestuur gaat vervangen. Door de toestemming van B en W kan de statutenwijziging bij de notaris worden afgehandeld. De raad van toezicht komt uit drie tot vijf personen te bestaan. De vorming van een nieuw bestuursmodel is al langer een heet hangijzer. Het leidde eind 2016 zelfs tot een bestuurscrisis.

De vier politieke partijen D66, PvdA, SP en VVD storten samen 10.670 euro terug naar de gemeente Venray. Het is het deel van de eerder uitgekeerde fractievergoeding dat ze niet nodig hebben. De VVD is koploper met een teruggave van 5.489 euro. De liberalen hebben dit bedrag al terugbetaald evenals de PvdA die een overschot had van 1.130 euro. De SP (2.635 euro) en D66 (1.415 euro) gaan hun te veel ontvangen vergoeding nog terugstorten.

De gemeente Venray werkt aan een verbeterplan voor het tellen van de stemmen bij verkiezingen. Bij de recente gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart bleek na een hertelling dat er nogal wat mis is gegaan. Dit had ook invloed op de samenstelling van de gemeenteraad. De gemeenteraad nam onlangs unaniem een motie aan het stem- en telsysteem te vernieuwen. Vooruitlopend op het antwoord van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken gaat de gemeente zelf het gehele stemproces onder de loep nemen.

Het bestuur van het dorpsradenoverleg (DRO) is weer compleet. Na het vertrek van voorzitter Theo Zegers en penningmeester Wil Weijers bestond het bestuur nog slechts uit drie personen. Met Edwin Janssen (Vredepeel) als nieuwe secretaris en Leon Janssen (Heide) als lid is het bestuur weer voltallig. Jac Derikx verruilt zijn functie als secretaris voor die van penningmeester, Rob Keijzer blijft bestuurslid, terwijl Jan Nelissen waarnemend voorzitter is.

Ook in de gemeente Venray wordt de nationale dodenherdenking gehouden. Het thema dit jaar: 'Vrijheid geef je door: verzet als voorbeeld'.

Bewoners van de Molenhofweg in Leunen uiten hun zorgen over de verkeersveiligheid in hun straat, nu de provincie heeft besloten dat de omlegging van de landbouwroute niet doorgaat. De Molenhofweg wordt daardoor de definitieve route voor het landbouwverkeer. In de dorpsraadvergadering wordt de brief van de verontruste bewoners besproken. Aan de Molenhofweg zijn de laatste jaren nogal wat woningen gebouwd, ook voor gezinnen met jonge kinderen.

Raadslid Bernie van Lierop (Samenwerking) stelt bij de gemeente een reeks vragen over onveilige verkeerssituaties in Venray. Onlangs kwamen ook al de SP en Venray Lokaal in actie over de verkeersproblemen vanwege de nieuwbouwprojecten aan de Zuidsingel en Oostsingel. Samenwerking haalt knelpunten aan in de wijk Brukske. De uitritten van de Polkastraat, Ravelstraat, Verdistraat en Vivaldistraat zijn gevaarlijk.

Negen weken na de verkiezingen van 21 maart heeft Venray een nieuw college. In de raadzaal worden de vier wethouders Jan Loonen en Anne Thielen (CDA), Carla Brugman (Venray Lokaal) en Martijn van der Putten (D66) gekozen. Van de 26 raadsleden - Harrie van Oosterhout (VVD) is afwezig - krijgen Thielen en Van der Putten 24 stemmen en Loonen en Brugman 23 stemmen. Na het afleggen van de eed of de belofte worden de nieuwe wethouders officieel beëdigd.

Door de verkiezingen en de vorming van de nieuwe coalitie van CDA, D66 en Venray Lokaal heeft de voorjaarsnota dit jaar een magere inhoud. Er zijn staan geen nieuwe voorstellen in. Die komen pas na de zomervakantie aan het licht in het collegeprogramma en de begroting voor 2019. De meerjarenbegroting borduurt voort op bestaand beleid en bevat vervangingsuitgaven en wettelijk verplichte taken. De gemeenteraad gaat op 3 juli de beleidsarme voorjaarsnota ook niet uitgebreid behandelen.

De problemen binnen de Limburgse SP hebben ook zijn weerslag op de Venrayse fractie. De raadsleden Erica van den Akker, Lizzy Bruno en Joep Gielens besluiten uit de partij. Ze hebben geen vertrouwen meer in de SP en kunnen zich niet meer vinden in de partijkoers. Het trio richt een nieuwe lokale partij op: ProVenray. De drie krijgen ook een nieuwe plek in de raadzaal, op het einde van de rij.

Er wordt getoost, gespeecht en er is een barbecue. GlaswebVenray viert bij Hal89 op feestelijke wijze het bereiken van een nieuwe mijlpaal: het signaal wordt officieel op het glasvezelnetwerk in Ysselsteyn gezet. Na 48 kilometer graven, 5 km boorwerkzaamheden en 151 km glasvezelkabel blazen, is het dan eindelijk zover: het licht kan erop.

Volgend jaar moeten veel glascontainers in de gemeente Venray worden vervangen. In de voorjaarsnota is hiervoor 392.000 euro uitgetrokken. Tevens worden in 2019 nieuwe ondergrondse restafvalcontainers aangeschaft voor 181.000 euro. De meeste ondergrondse containers voor blik, drankverpakkingen en restafval zijn goed onderhouden en gaan zo'n vijftien jaar mee. De perscontainers voor kunststof worden zo intensief gebruikt, dat ze al na acht jaar vernieuwd moeten worden omdat de pers niet meer goed en veilig functioneert.

juni

De eerste editie van het Meerdaags Wandelevenement Venray brengt bijna 1100 wandelaars op de been. "De voorinschrijving was voor ons al een teken dat het wandelen in Venray erg populair is", meldt pr-man Michel Thomassen enthousiast. "Wij hadden vooraf op ongeveer 500 wandelaars gerekend, maar na de sluiting van de voorinschrijving stond de teller al op 562 wandelaars. Op zaterdag en zondag kwamen er vervolgens nog 537 wandelaars bij, waardoor wij zijn geëindigd op het prachtige aantal van 1.099. Ongelooflijk! Wij zijn als organisatie enorm trots op dit resultaat."

De provincie Limburg ontvangt 3,5 miljoen euro voor de restauratie van het Annapark. De toekenningen maken onderdeel uit van een totale extra rijksinvestering van 34 miljoen euro voor de restauratie van grote opgaves. In totaal ontvangt de provincie ruim 6 miljoen euro. Wethouder Martijn van der Putten is opgetogen over de subsidie. "Het is een opsteker voor de herontwikkeling van het complex, we zijn blij dat de minister net als wij het Annapark op waarde weet te schatten."

Onder een stralend zonnetje komen de deelnemers van de 60ste editie van de Avondvierdaagse Venray binnen op het Schouwburgplein. Het afsluitende defilé is een aaneenschakeling van groepen wandelaars van vooral basisscholen en muziekgezelschappen die de lopers begeleiden op hun laatste kilometers van vier dagen afzien en genieten. Iets meer dan 3000 deelnemers komen tijdens deze editie in actie.

Na een onderbreking van ruim twee jaar geldt er weer een samenscholingsverbod voor de Vergeten Driehoek, het wijkje aan de zuidkant van het centrum. Het is de derde maal dat Gilissen, sinds zijn aantreden in januari 2010, het verbod instelt. De eerste keer hing samen met de invoering van de wietpas op 1 mei 2012 waardoor de drugshandel op straat toenam. Van augustus 2015 tot carnaval 2016 gold er een samenscholingsverbod voor het gehele winkelcentrum.

De herontwikkeling van Sint Anna betekent een flinke verliespost voor de nieuwe eigenaar Renschdael Groep uit Horst. Er zijn drie mogelijke scenario's. In het meest gunstige geval bedraagt het tekort 15,6 miljoen euro. Bij de duurste variant loopt het verlies op naar 25,5 miljoen euro. In de berekening heeft Renschdael Groep nog geen rekening gehouden met subsidies. Onlangs wordt bekend dat het Rijk een bijdrage geeft van 3,5 miljoen euro voor de restauratie van rijksmonumenten op het voormalige gestichtsterrein. Desondanks blijft het bouwproject diep in de rode cijfers.

De werkgroep van de herinrichting van het dorpsplein in Leunen wil op korte termijn een gesprek met de nieuwe wethouder Carla Brugman (Venray Lokaal). Het plan voor het nieuwe dorpsplein verkeert al geruime tijd in een impasse. De werkgroep wil onderhand eens duidelijkheid over de voortgang. De gemeente is aan zet om een saneringsplan op te stellen voor de vervuilde grond onder een deel van het plein. Vlak bij de pinautomaat is oude olievervuiling aangetroffen. De provincie beslist uiteindelijk of de grond moeten worden gesaneerd. Dit heeft al voor veel vertraging gezorgd.

Als de prognoses kloppen dan valt het financiële resultaat van BiblioNu over 2018 negatief uit. Dit heeft als gevolg dat de organisatie mogelijk in het tweede kwartaal van 2019 niet langer in staat is om de salarissen en rekeningen te betalen. BiblioNu heeft de gemeente Venray in het eerste kwartaal van dit jaar op de hoogte gebracht van de malaise. Aanleiding van de problematiek is dat BiblioNu dit jaar is geconfronteerd met langdurig verzuim van drie werknemers. Tegenover het wegvallen van het drietal staat geen verzuimverzekering.

Het overgrote deel van de Merselonaren steunt het plan basisschool De Lier te verplaatsen naar verenigingsgebouw D'n Hoek bij het sportpark. Dat blijkt tijdens een bijeenkomst in zaal 't Anker. Draagvlak in het dorp is cruciaal om het plan te laten slagen. Al drie jaar wordt er over de verhuizing gepraat, maar de uitvoering lijkt nog heel ver weg. "Het plan ligt er maar de gemeente neemt een afwachtende houding aan", zegt dorpsraadvoorzitter John van Dijck.

Het bier vloeit rijkelijk, de sfeer is geweldig, de muziekklanken galmen uit de speakers en er valt geen spatje regen. Het driedaags muziekfestival Jera On Air in Ysselsteyn is ook dit jaar weer een succes. "Een geweldig gezicht. Het is overal druk in Ysselsteyn", vertelt Thijs Vogels van de organisatie enthousiast. Het grootste festival voor punk-, hardcore- en metalcoreliefhebbers, dat ook dit keer weer duizenden bezoekers trekt, beleeft zijn 26ste editie.

Mei: Presentatie van nieuwe college en gemeenteraad.
Juni: Genieten tijdens de avondvierdaagse in Venray. Foto: Henk Lammen