Vervolg vp

Nederlander van het Jaar

Venray | Venray heeft zich op grond van een raadsuitspraak, als geïnteresseerde gemeente aangemeld voor het landelijke wielexperiment. Dat experiment, in het regeerakkoord opgenomen, behelst het gedoogd telen van wiet in enkele gemeente. De proef moet aantonen of de criminaliteit door de staatswiet afneemt en of de wiet minder schadelijke stoffen bevat.

Gilissen: "Maar op dit moment is de Vergeten Driehoek en in Venray zo onderhevig aan discussie, dat we nog even over dat experiment moeten nadenken."
De in Gennep geboren burgemeester is niet te beroerd zelf op te treden. Op een keer zat hij in het centrum van Venray bij de kapper. Bijna midden op straat stond een auto met knipperlichten. "Ik begreep dat die daar al een uur zo stond", vertelt Gilissen die zichtbaar zijn woede moet onderdrukken nu hij het ter sprake brengt. "Ik naar buiten om op zoek te gaan naar de eigenaar van de auto. Na een kwartiertje komt hij opdagen. Ik maakte me bij hem bekend en sommeerde hem meteen te vertrekken. 'En nu wegwezen, en vlug'."

'We denken nog even na over het wielexperiment'

De Vergeten Driehoek wordt aan een onderzoek onderworpen door het Rotterdamse bureau ZakenLokaal. Om eens en voor altijd uit te zoeken waar precies de knelpunten zitten. "We willen een realistisch beeld hebben", legt Gilissen uit. "De betrokken partijen hebben allemaal hun eigen diagnose. Er bestaan daarover te veel meningsverschillen. Wat er daarna moet gebeuren, bepalen we mede aan de hand van de conclusies van het onderzoek."

Goed mogelijk dat de inzet van meer politie een oplossing is. Een volgende pijnpunt voor Gilissen. Want er is in Venray een schrijnend tekort aan blauw op straat. "Ik durf te beweren dat wij hier extra krap zitten. De werkelijkheid is nu anders dan tien jaar terug. Denk hierbij ook aan verwarde personen die Venray nu eenmaal meer heeft, mensen met onbegrepen gedrag die meer op straat zijn."

Andere zorgen voor Gilissen zijn de vele arbeidsmigranten die goed onderdak nodig hebben. "Het concept van de mobile homes dat nu in Oostrum van de grond komt is een goede oplossing. Ik noem dat een goede en humane manier van huisvesting die hopelijk op meer plaatsen navolging kan vinden. Er zijn meer locaties in beeld. Maar je merkt weerstand van omwonenden. We moeten het onder ogen zien: zonder arbeidsmigranten geen woningbouw, loopt de logistiek spaak, geen aardbeien meer bij de AH en op den duur gaat het ook mis met de gezondheidszorg. Want ook daar worden ze steeds meer ingezet. Ze verdienen fatsoenlijk onderdak."

'Er is geen keuze. Jawel, met z'n allen de bietenbrug op'

Wat water bij de wijn doen door burgers betreft, dat moeten ze volgens Gilissen ook doen met het oog op de verduurzaming van de energie. "Er zal pijn geleden moeten worden. Er zullen zoetjes en zuurtjes worden verdeeld. Het 'niet in mijn achtertuin-denken', moeten we loslaten. Anders kloppen we de slagroom weer met de hand. Er is geen keuze. Jawel, de bietenbrug. Daar gaan we met z'n allen op als we niets doen."

Duidelijke taal van Gilissen, die daarmee zijn wethouders een hart onder de riem steekt. Hij is niet alleen burgemeester om linten door te knippen en lintjes uit te delen. Wat het nieuwe jaar gaat brengen, dat kan ook Gilissen niet voorspellen. Wel probeert hij zijn inwoners een richting op te krijgen, een richting die toekomstbestendig is. Nog meer plannen? "Ik woon al lange tijd in Vredepeel. Een prachtig dorpje met een geweldige sociale cohesie waar ik graag vertoef. Maar mijn vrouw en ik sluiten niet uit dat we op den duur naar Venray vertrekken. De kinderen zijn het huis uit en de oude pastorie die we huren, is een keer aan onderhoud toe. Misschien een goed moment dan te verhuizen."