Een collage van foto's van Tim Euwes en Laura Schapendonk op  Curacao.
Een collage van foto's van Tim Euwes en Laura Schapendonk op Curacao. Foto: eigen foto

'Het leven is heerlijk'

Curacao | Ze verlieten huis en haard om samen een nieuw bestaan op te bouwen in Curaçao. Laura Schapendonk (29) uit Venray en Tim Euwes (28) uit Oostrum genieten inmiddels met volle teugen en hebben geen seconde spijt van hun ingrijpende beslissing van hun keuze voor het eiland in de zuidelijke Caraïbische Zee.

Door Henk Lammen

Laura en Tim woonden voor hun vertrek samen in Venray. Zij was werkzaam als freelancefotograaf met haar bedrijf Laura Fotostudio, hij was met veel plezier werkzaam in de horeca en een bekend gezicht in 't Podium, Hulsman en uiteindelijk Proeflokaal Goesting. "We zijn 3,5 jaar geleden op vakantie geweest op Bonaire, daar begon het te kriebelen. Wat een heerlijk leven op zo'n tropisch eiland. Maar we hadden het eigenlijk allemaal wel mooi voor elkaar in Venray. Met leuk werk, een geweldig lieve familie en vrienden om ons heen. Waarom zouden we vertrekken?", zegt Tim over de eerste stappen van een groot avontuur. Laura vult aan: "Maar de kriebel bleef en dus besloten we voor een half jaar weg te gaan. Niet naar Bonaire, want dat is toch wel erg klein. Maar ons avontuur ging naar Curaçao. Ik heb er tien jaar geleden stage gelopen en kende de sfeer van het eiland al een beetje. In het eerste half jaar werd het ons al snel duidelijk dat Curaçao echt een plek voor ons is. Het gaat goed met ons, we zijn gelukkig en voelen ons al heel snel thuis op dit heerlijke eilandje." Na zes geweldige maanden gingen ze met knikkende knieën naar Nederland om daar het pijnlijke nieuws aan familie en vrienden te vertellen: we gaan emigreren. "En geloof me, dat is echt niet leuk om te vertellen aan mensen waar je van houdt. Je doet ze pijn met je vertrek en dat is verschrikkelijk. Vaak was dan ook de eerste reactie 'voor hoelang dan?' of 'wanneer komen jullie terug?'' Toch hakten ze de knoop door en bouwden al snel een nieuw leven op. En genieten vooral. Beiden werken bij Plein Café Wilhelmina. Tim fulltime als manager/bedrijfsleider en Laura parttime in de marketing/social media. Schapendonk pakte haar werk en passie fotografie ook weer op met Foto Lau Curaçao. "Ik werk als freelancefotograaf voor particulieren en zakelijke markt. Ook beheer ik voor verschillende bedrijven social media en maak ik flyers, posters, postkaarten en meer. We hebben fantastisch werk en doen alles met veel plezier."

Hun toekomstplannen blijven vaag. Tim: "Wij voelen ons ontzettend vrij op de wereld en plannen vooral niet te ver vooruit. We doen wat goed voelt en hebben heel duidelijk afgesproken: als een van de twee zich hier niet meer op zijn plek zou voelen, dan gaan we samen." Leven op Curaçao noemt het tweetal 'heerlijk'. Iedere dag wakker worden met een blauwe lucht en een heerlijk zonnetje. "Als we een dagje vrij zijn, starten we rustig met een kopje koffie. Gaan een groot stuk wandelen met de honden langs een prachtige blauwe zee of een bos dat uitkomt op de zoutvlaktes die vol met flamingo's staan. Daarna een strandje pakken, lekker met vrienden een hapje en een drankje. Het is iedere dag opnieuw een cadeautje!" Wonen en werken in Curaçao heeft ook zijn minder mooie kanten. Het gemis van vrienden en familie wordt nooit minder. De kleine neefjes en nichtjes worden groot. "Verjaardagen, bruiloften, zwangerschappen en gewoon de dagelijkse, gezellige contacten met de mensen van wie je van houdt. Dat mis je echt wel. Gelukkig is er Facetime en is Curaçao best een prima vakantieadres. We krijgen regelmatig bezoek uit Nederland en proberen ook minstens een keer per jaar terug te gaan."

Op televisie en internet beklijven de beelden van witte stranden en de gezellige sfeer van het eiland, maar ook Curaçao heeft vanzelfsprekend zijn minder mooie kanten. Er is veel armoede en dierenleed. Magere hondjes langs de weg kijken passanten met vragende ogen aan. Voor de twee hondenliefhebbers een verschrikking. "We hebben dan ook altijd een zak brokken achter in de auto, helpen mee aan sterilisatie-acties, maken foto's voor stichtingen en hebben een straathond Saar mee naar huis genomen. Saar socialiseerde, ging naar de dierenarts en is nu een supergelukkig hondje dat in Blitterswijck woont. Ze krijgt superveel liefde. Geweldig. Maar geloof me, er zijn nog duizenden hondjes die hulp nodig hebben. Dus wil je ook helpen vanuit Nederland, doneer aan het Kluivert Dog Rescue Center. Zij zetten zich dagelijks in om dit trieste dierenleed te verminderen."

Op Curaçao wonen veel verschillende nationaliteiten op een klein eilandje. "Maar je kunt overal Nederlands spreken, dat is makkelijk. En bij de Albert Heijn werkt Venraynaar Marcel Aerts. Hoe vertrouwd wil je het zo ver van huis hebben." Het is nu regenseizoen op Curaçao. Laura en Tim lopen nog lekker in de korte broek en slippertjes rond. Ze klagen dan ook niet. Vorig jaar was het tijdens de decembermaand met 23 graden koud, nu is het nog een graad of 30. De planning voor de feestdagen is al gemaakt. "We blijven horecatijgers hè", lacht Tim. "Dus werken we veel. Voor ons is dat geen probleem."

Kerstmis zonder familie voelt vreemd aan, wordt ook niet zo intens gevierd als in Nederland. In tegenstelling tot het carnaval, dat ook langzaam voor de deur staat. "Dat wordt hier groots gevierd. In de optocht zie je prachtige pakken, heel veel kleuren, sfeer en muziek. Echt een aanrader om ooit te komen kijken. Al gaat er volgens ons niks op tegen de Venrayse Roetsj!"

Oud op nieuw vieren ze samen met hun vrienden Nolly en Janine die op bezoek komen. "Hoe bijzonder is het om met je beste vrienden oud op nieuw te vieren op Curaçao? Het is een groot feest en begint al 's morgens met geweldige vuurwerkshows en overal gezellige feestjes. Om 19.00 uur vieren we het Nederlandse oud op nieuw en dan proberen we nog even door te trekken tot 00.00 uur om ook hier officieel het nieuwe jaar te beginnen. En op 1 januari? Dan is het gewoon weer een werkdag."

Laura en Tim genieten met volle teugen van het leven.