Januari: Prins Roel II met zijn adjudanten Léon en Jules. Foto: Hoedemaekers Venray.
Januari: Prins Roel II met zijn adjudanten Léon en Jules. Foto: Hoedemaekers Venray. Foto:

Januari

Nog tot en met zondag kan er geschaatst worden op de ijsbaan in het centrum van Venray. Stichting Winterpret Venray kijkt terug op een geslaagde editie. De afgelopen weken was het vaak erg druk op het Schouwburgplein. "We zijn tevreden", vertelt bestuurslid Gerard van Dijck. "We zijn ruim twee weken geopend en qua bezoekersaantal lopen we op het schema van vorig jaar. De laatste week is natuurlijk wel belangrijk. Als het zo doorgaat, gaan wij het prima redden."

Buschauffeurs en treinmachinisten in het hele land staken. Ook in de gemeente Venray blijven de bussen van Arriva in de remise staan en er rijden ook geen treinen op de Maaslijn tussen Roermond en Nijmegen. Onder de leus 'Ik ben geen coureur, maar een buschauffeur', strijden chauffeurs en machinisten in het streekvervoer voor een betere cao, maar ook voor betere werkomstandigheden.

Roel Gommans is in een bomvolle schouwburg uitgeroepen tot prins Roel II van de Venrayse vastelaovesvereniging de Piëlhaas. Samen met zijn adjudanten Jules Reivers en Léon Aarts draait hij dit seizoen aan de knoppen. Onder het motto 'Mit os an de knoppe is Rooj nie mer te stoppe' gaan ze van de komende vastelaovend een onvergetelijk feest maken.

De Maas bereikt niet de hoge standen die Rijkswaterstaat aanvankelijk voorspelde. Bij Wanssum/Well blijft het hoogste peil steken op 13,18 meter. De normale waterstand in deze tijd van het jaar ligt tussen 11 en 12,6 meter. Bij de jaarwisseling stond het waterpeil op 11,5 meter. Daarna nam de watertoevoer flink toe, vooral door de neerslag in de Ardennen en Noord-Frankrijk.

Er zijn nog geen Brabantse boeren die zich in de gemeente Venray willen vestigen. Dat meldt wethouder Martijn van der Putten (D66) in de commissie Wonen. Door het strengere regime in de provincie Noord-Brabant bestaat de vrees dat veehouderijen zich gaan verplaatsen naar de provincie Limburg, waar de milieuregels minder strikt zijn. Elly van Dijck (PvdA) vraagt er aandacht voor in de commissievergadering. Ze wijst erop dat de concentratie van intensieve veehouderijen al erg hoog is in Venray.

De zorgen zijn groot bij veel inwoners van de Venrayse wijk Brukske. Veel huur- en koopwoningen kampen met grote vocht- en schimmelproblemen. Huurders voelen zich niet serieus genomen door woningcorporatie Wonen Limburg en ook kopers zitten met hun handen in het haar. De SP neemt de situatie uiterst serieus en doet onderzoek naar de problemen in een deel van de wijk. Leden van de partij gaan langs de deuren in de wijk.

De raadzaal van het gemeentehuis puilt uit. Veel Venraynaren zijn benieuwd naar de plannen voor het Sint Annapark. De 150 stoelen die klaarstaan, zijn niet genoeg voor de ruim tweehonderd belangstellenden. Gemeentebodes moeten flink wat stoelen aanslepen om iedereen een zitplek te geven. Projectmanager Marianne Dankers van de nieuwe eigenaar Renschdael Groep is verbaasd over de toeloop. "Nog nooit heb ik zo'n groot gezelschap toegesproken."

De wensauto voor Wanssum en Geijsteren vervoert sinds kort ook inwoners van Blitterswijck. De wensauto maakt in 2016 een succesvolle start. Het vervoer is bedoeld voor ritjes binnen een straal 30 kilometer om Wanssum die met het openbaar vervoer niet of lastig bereikbaar zijn. Zo maken bijvoorbeeld ook bezoekers van de zorgboerderij in Geijsteren er gebruik van. "Het aantal ritten blijft maar stijgen. De deelname uit Blitterswijck is goed, nog meer dan uit Geijsteren", zegt Petra Vermeulen in de dorpsraadvergadering.

De aanleg van de rondweg om de dorpskern van Wanssum is aan de westkant van start gegaan. Dit deel wordt naar verwachting in september 2018 opgeleverd en opengesteld voor het verkeer. Het project is opgeknipt in drie fases. De eerste fase is de westzijde vanaf de binnenkomst van Wanssum op de Venrayseweg tot aan de haven. Daarna wordt aan de oostkant, eveneens tot aan de industriehaven, de weg aangelegd. Het sluitstuk is in 2020 de verbindingsbrug die beide delen van de rondweg met elkaar verbindt.

Aannemerscombinatie Mooder Maas kan na een oponthoud van enkele weken weer verder met het uitgraven van de hoogwatergeul in Wanssum. Door de hoge waterstand van de Maas moesten de werkzaamheden begin januari worden gestaakt, omdat het doorweekte werkterrein onbegaanbaar was geworden. De pontons aan de oever van de Maas werden uit veiligheidsoverwegingen tijdelijk weggehaald. Daardoor was het ook niet mogelijk om grond per schip te verplaatsen van Wanssum naar het terrein aan de Boltweg in Blitterswijck.

Bjorn en Mieke zijn opnieuw tweede geworden tijdens de finale van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer (LVK) in Kessel. Het nummer Droeëme mit de oeëge oop behaalt 64 punten en komt daarmee vier punten tekort om het LVK te winnen. Vorig jaar eindigde het duo ook al als tweede met 1000 Sterren. Winnaar van het LVK wordt het duo Spik en Span uit Susteren met Blieve. Spik en Span eindigt als eerste met 67 punten. Pruuf Már (Tamara en Stef Koonings) uit Ysselsteyn wordt met Òp weg nor maerge zestiende met dertien punten.

Kronos Solar Projects heeft plannen voor de realisatie van een groot zonnepark ten zuidwesten van het dorp Smakt. De Duitse projectontwikkelaar laat het oog vallen op een agrarisch terrein van 24 hectare tussen de A73 en de spoorlijn, aan beide zijden van de Pelgrimslaan/Smakterweg. In het Pelgrimshuis in Smakt vindt een informatiebijeenkomst plaats. Kronos Solar is op meer plaatsen in Nederland actief, onder meer ook in Melderslo.

Februari

De BinckBank Tour doet ook in 2018 én 2019 Venray aan. Het centrum van Venray is dinsdag 14 augustus dit jaar het decor voor de start en de finish van de individuele tijdrit van de enige meerdaagse WorldTour-wedstrijd van Nederland en België. Dat maken de gemeente Venray en Stichting Wielerpromotie Venray bekend. Er worden op 14 augustus in het centrum van Venray zo'n 30.000 wielerfans verwacht.

Provincie en gemeente gaan twee varianten uitwerken voor de kruising Leunseweg-Deurneseweg in Leunen. Naast het plan voor een turborotonde wordt het tweede alternatief van de dorpsraad in het vervolgonderzoek meegenomen. De eerste voorkeur van de Leunse dorpsraad, een tunnel voor het verkeer op de Deurneseweg, is afgevallen. Bij de turborotonde wordt het viaduct gesloopt, bij het alternatieve plan niet.

Het CDA heeft al vaker gepleit voor cameratoezicht bij de afvalinzamelpunten. Nu de wet mobiele camera's toestaat, en het ook in de plaatselijke APV is opgenomen, ontstaat er een nieuwe situatie. "Daardoor ben ik minder afwijzend , maar nog wel voorzichtig", zegt burgemeester Hans Gilissen in de raadsvergadering. Er komt nu eerst een onderzoek of cameratoezicht bij afvalinzamelpunten mogelijk en wenselijk is.

Het wordt voor ouderen steeds moeilijker in hun eigen dorp te blijven wonen. Die noodkreet slaakt Jan Nelissen van de dorpsraad in Oirlo tijdens het dorpsradenoverleg in Heide. Nelissen doet dit naar aanleiding van de presentatie van een woningmarktonderzoek in de gemeente Venray en de nieuwe prestatieafspraken tussen de gemeente, Wonen Limburg en de huurdersvereniging. De dorpsraad in Oirlo houdt iedere twee jaar in het eigen dorp een huis-aan-huisonderzoek naar de woningbehoeften.

In Blitterswijck, Heide, Veulen en op twee plaatsen in Venray zijn de stemlokalen op 21 maart op een andere plek dan vorig jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen. Het stemlokaal van Blitterswijck is van het gemeenschapshuis verhuisd naar het gebouw 't Honk aan de Maasweg. In Heide kunnen de stemmers dit jaar terecht in de oude school aan de Heidseweg in plaats van De Gelderkoel. In Veulen wordt niet meer gestemd in café-zaal 't Veule, maar in gemeenschapshuis De Hoefslag. In alle dertien dorpen zijn weer stembureaus ingericht. In Venray zijn tien stemlokalen.

Een overgrote raadsmeerderheid ziet het helemaal niet zitten om arbeidsmigranten te huisvesten op een bedrijventerrein. Ook al is het slechts voor een paar maanden. Daarmee staat de Venrayse politiek lijnrecht tegenover de provincie. In de commissie Wonen zet de SP het onderwerp op de agenda. Er is een nieuwe regionale aanpak in de maak. In het huidige beleid is het verboden dat mensen wonen op een bedrijventerrein.

De komst van vijf seniorenappartementen in het schoolgebouw van Geijsteren kan ruimschoots rekenen op politieke steun. Toch klinken in de commissievergadering ook veel twijfels. De gemeente verkoopt het gebouw voor 1 euro aan de stichting Wooncomplex Geijsteren. Daarnaast krijgt de stichting het perceel van 2.575 vierkante meter gratis in bruikleen. Met als tegenprestatie alleen het onderhoud.

De prinsenwagen van De Karklingels uit Oostrum is uitgeroepen tot mooiste in de grote optocht in Venray. De Oostrumse vastelaovesvereniging met aan het hoofd prins Roy mag opnieuw de wisselbeker in ontvangst nemen. De weergoden zijn alle deelnemers aan de optocht goed gezind. Samen met zijn adjudanten Leon en Jules trekt Roel op een bijzonder fraaie prinsenwagen dit jaar als eerste in de optocht door de straten van Venray.

De aanleg van het glasvezelnetwerk in Ysselsteyn ligt op schema. Tussen 15 april en 3 juni worden alle huishoudens op het netwerk aangesloten. Ysselsteyn is het eerste dorp in de gemeente Venray dat over glasvezel van GlaswebVenray beschikt. Momenteel worden de netwerkverdeelstations (pop's) geplaatst aan de Agrobaan in Ysselsteyn en aan de Pastoor Vercoulenstraat in Merselo. Het cluster Merselo-Vredepeel wordt de tweede graafklus voor Spitters. Begin april gaat in beide dorpen de schop de grond in.

Hertog Jan presenteerde vier nieuwe Grand Prestige vatgerijpte bieren. Een van de vier bieren is ontwikkeld door Luc Kusters, de Leunse sterrenchef van restaurant Bolenius in Amsterdam. De nieuwe bierserie van Hertog Jan is speciaal ontwikkeld om te drinken bij een diner. Kusters staat er bekend om dat hij vaak met bier kookt en bijzondere bier-foodcombinaties heeft gerealiseerd. "Dat levert vaak hele mooie combinaties op", aldus Kusters, die zelf een liefhebber is van speciale bieren.

Venray kan weer vele tienerfans van YouTubers begroeten. Enkele bekende YouTubers bezoeken het winkelcentrum van Venray, onder wie oud-Venraynaar Mert Ugurdiken. Mert Ugurdiken, artiestennaam Mertabi, is een YouTube-ster. Hij is een van de populairste Nederlandse YouTubers van het moment. Ook onder meer Sara Dol, Smoare en de mannen van het YouTuberscollectief Prankster zijn van de partij.

Maart

Waar twee kleine dorpen groot in kunnen zijn: het aanleggen van een schaatsbaan in de natuur. Smakt (Limburg) en Holthees (Brabant) slaan de handen maar weer eens ineen om de leefbaarheid in beide kernen een extra stimulans te geven. De schaatsliefhebbers komen vooral uit Smakt en Holthees, maar ook uit de omliggende dorpen.

Op volle snelheid komt Milan Kortooms over de finish voor het gemeentehuis in Venray. De Venrayse ambassadeur van de X-triathlon wil tijdens de promotietour van het evenement al laten zien wat hij in huis heeft. De eerste triathlon voor mensen met een beperking wordt op 17 juni gehouden in Venray. Zeven sporters met een beperking, uit elke Noord-Limburgse gemeente één, trekken door de straten van Noord-Limburg. Daarmee werd aandacht gevraagd voor de X-triathlon.

D66 verzet zich tegen de komst van Aldi aan de Hoenderstraat. Fractieleider Daan Janssen pleit in de raadsvergadering voor het tweede alternatief: de leegstaande school De Toverbal in de noordwesthoek van Venray. Door de komst van Aldi moeten twee gebouwen – de voormalige Dr. Poelsschool en een karakteristiek woonhuis – worden gesloopt. Tevens verdwijnt de groene uitstraling in de hoek Langeweg-Hoenderstraat. "De nieuwe supermarkt zou een forse toevoeging van het aantal vierkante meters winkelvloeroppervlak betekenen", zegt Janssen.

De gemeente Venray gaat dit seizoen zelf de kermissen organiseren in de kerkdorpen Castenray, Geijsteren, Heide en Veulen. In de overige dorpen blijft de organisatie van de kermis dit jaar in handen van exploitant Gebr. Regter. In 2019 wil de gemeente de elf dorpskermissen weer als één pakket onderbrengen bij een exploitant. Burgemeester en wethouders hebben besloten zelf de kermissen in de vier kleinere kerkdorpen te organiseren, nadat de gemeente en de exploitant er niet in slaagden om tot overeenstemming te komen over een contract voor elf kerkdorpen.

De pas opgerichte werkgroep Gezond Leefmilieu Venray (GLV) vindt dat het droevig gesteld is met de luchtkwaliteit op sommige plekken in de gemeente Venray. De werkgroep meent dat de coalitiepartijen CDA, D66 en Samenwerking in de afgelopen jaren te weinig hebben gedaan om de situatie te verbeteren. In de aanloop van de raadsverkiezingen van woensdag 21 maart stelt GLV een aantal vragen aan de zeven deelnemende partijen in Venray.

De grote kastanjeboom op het dorpsplein in Geijsteren is weg. De boom wordt gekapt vanwege de herinrichting van het plein. Er komt een lindeboom voor in de plaats. Van het kastanjehout worden kaasplankjes gemaakt. Die worden verkocht, met de opbrengst hoopt de dorpsraad een gat van 2500 euro te dichten in de begroting voor het toekomstige plein.

De manifestatie Kies Techniek viert in het Raayland College in Venray haar 25-jarig jubileum. In de school voor middelbaar onderwijs is sinds november 2017 ook het Techniekplein Venray, een plek waar kinderen en hun leerkrachten uit de gemeente Venray deelnemen aan techniekonderwijs, gevestigd. De nieuwe naam XpeditieLab en het nieuwe logo worden onder grote belangstelling onthuld. De manifestatie trekt ook dit keer tussen de 1500 en 2000 belangstellenden.

De afvalcontainers in de dorpskern van Oirlo worden vaker verkeerd gebruikt. "Er zou daarom ook een Poolse tekst op de containers moeten komen", zegt dorpsraadvoorzitter Anita Emonts. In het nabijgelegen complex Oeldershof wonen veel arbeidsmigranten. Jan Steeghs merkt tijdens de dorpsraadvergadering op dat er vooral veel verkeerd afval in de luiercontainer terechtkomt. "Aan de zijkant staat weliswaar dat het voor luiers is, maar bovenop staat nog de opdruk 'restafval'. Iedere week zit de container dan ook vol met ander afval. Ik heb het al vaker aan de gemeente doorgegeven."

Na een chaotische verkiezingsavond wordt pas tegen half drie 's nachts de einduitslag bekendgemaakt. Het CDA blijft de grootste met acht zetels – een verlies van één zetel - en Venray Lokaal wordt nummer twee met vijf zetels. Maar er valt nog één restzetel te verdelen tussen CDA en Venray Lokaal. Beide partijen staan in stemmenaantal precies gelijk bij de verdeling van de laatste restzetel. Voorlopig zijn dus 26 van de 27 zetels verdeeld. Er blijken weinig verschuivingen te zijn. Venray Lokaal heeft nu evenveel zetels als de fusiepartners inVENtief (twee) en PP2 (drie) samen. D66 en Samenwerking behouden hun drie zetels. De SP blijft op vier en de VVD komt opnieuw met twee zetels in de raad. De PvdA blijft een eenmansfractie.

Het CDA krijgt de laatste restzetel en niet Venray Lokaal. Dat blijkt na het hertellen van alle stemmen. Het CDA stond in de verkiezingsnacht op acht zetels en komt nu toch weer op negen uit. Petra van Duijnhoven blijft daardoor in de raad. Sporthal De Wetteling is de locatie voor de hertelling. Na de hertelling heeft het CDA ineens vijftien stemmen meer, terwijl Venray Lokaal er eentje kwijtraakte. "Het was een dubbeltje op zijn kant. Dit is heel goed nieuws. Fantastisch", zegt de opgeluchte CDA-lijsttrekker Jan Loonen.

Ondanks dat Venray Lokaal op het nippertje de zesde zetel misloopt, is er van teleurstelling nauwelijks sprake. "Natuurlijk hadden we graag die extra zetel gehad", reageert lijsttrekker Carla Brugman. "Maar ik heb het liever zo, dat het op een eerlijke manier gebeurt, dan dat we via loting een zetel hadden gekregen."

De Schól is de naam van het voormalige schoolgebouw in Heide, dat sinds kort eigendom is van Stichting Leefbaarheid Heide en het sociale hart van het Venrayse kerkdorp vormt. De nieuwe naam wordt door burgemeester Hans Gilissen officieel onthuld. Hij wordt hierbij geassisteerd door enkele inwoners van Heide. Mien Muijsers-Gielens, in de negentig en nog altijd kritisch meedenkend, vertegenwoordigt de oudste inwoners van de Hei. Sjoerd Spee en Puk Jansen zijn erbij als afgevaardigden van de jongste generatie.

Februari: Op de foto met YouTuber Mert Ugurdiken. Foto: Rikus ten Brücke.
Maart: Feest bij Venray Lokaal na de raadsverkiezingen. Foto: Henk Lammen.