Drukte tijdens een eerdere editie van het toernooi in Asteria.
Drukte tijdens een eerdere editie van het toernooi in Asteria. Archieffoto Rikus ten Brücke

WK-deelnemers naar Asteria

Venray | Het darttoernooi in Asteria is tot de laatste plaats gevuld. In totaal gaan 384 darters de strijd met elkaar aan op vrijdag 4 en zaterdag 5 januari. "In tegenstelling tot voorgaande jaren is inschrijven op de dag zelf niet meer mogelijk. Er is geen plekje meer vrij. De voorinschrijving liep als een trein", vertelt organisator Marco Slijpen trots.

Door Willem Menting

Op vrijdag vindt het koppeltoernooi plaats. Dan strijden 80 duo's voor de eerste plaats. Een dag later spelen 192 mannen voor de prijzen in het singeltoernooi en er is een vrouwentoernooi met 32 deelnemers. Onder de deelnemers zijn ook de WK-deelnemers Jermaine Wattimena en Kim Huybrechts. Beide darters waren voor het kerstreces al uitgeschakeld op het wereldkampioenschap in Londen.

Jermaine Wattimena is een van de publiekstrekkers

Wattimena kreeg tegen Gary Anderson, de nummer vier van de wereld, één pijl voor de wedstrijd, maar hij miste. Uiteindelijk boog hij het hoofd: 4-3. "Vorig jaar hadden we natuurlijk Jelle Klaassen. Dit jaar zijn we ook erg tevreden met ons deelnemersveld. De voorinschrijving liep uitstekend, maar we zitten qua omvang nog niet aan ons plafond. We kunnen eventueel volgend jaar verder groeien."

Volgend weekeinde wordt er gespeeld op 28 vloerbanen en één podiumbaan. "De podiumbaan is voor de spectaculaire wedstrijden en natuurlijk de finale. De baanverhuurder heeft op dit moment ook niet meer banen. We zouden kunnen doorgroeien naar 300 deelnemers, maar dat is dan ook wel echt het maximum. Het toernooi gaat anders erg lang duren. Iedere extra deelnemer gooit op dit moment het toernooi om. Dat zorgt voor één uur extra darten."

Wedstrijdleiding heeft ervaring in Sevenum en Texel

Slijpen verwachtte al dat het tijdens de voorinschrijving storm zou lopen. "We hebben een nieuwe wedstrijdleiding met veel connecties in de dartswereld en we hebben zelf natuurlijk ook een aardig netwerk opgebouwd in de loop der jaren. De nieuwe wedstrijdleiding heeft onder meer veel ervaring met toernooien in Sevenum en op Texel. Daar zijn tussen de 500 en 600 deelnemers. Daar zijn wij klein bij. Voor de uitstraling van ons toernooi is het natuurlijk wel goed." Het toernooi in het hotel langs de A73 kent al jaren een groep trouwe inschrijvers. "We hebben ook jaarlijks tientallen deelnemers die op de dag zelf inschrijven, maar dat is dit jaar dus helaas niet mogelijk. Dat was wel altijd de charme van ons toernooi. Ik hoop dat we niemand teleur hoeven stellen."

Het koppeltoernooi begint vrijdagavond om 19.00 uur. Het singeltoernooi begint een dag later om 12.30 uur. "Voor de winnaar van het singeltoernooi ligt er een hoofdprijs van 750 euro klaar", besluit Slijpen.

Vorig jaar maakte Peel en Maas TV een verslag van het toernooi.