Math van den Bekerom:
Math van den Bekerom: "Ik ben al 44 jaar vrijwilliger bij SV Venray." Foto: Rikus ten Brücke

Actief op verschillende niveaus

Venray | Math van den Bekerom is werkzaam voor zowel de KNVB als de UEFA. De Venraynaar is voor de voetbalbond rapporteur binnen het zaalvoetbal en is vanuit de UEFA als zogenoemde match delegate incidenteel verantwoordelijk voor een goed verloop van een zaalvoetbalduel of -toernooi.

Door Dennis Stiphout

Van den Bekerom is naast zijn werkzaamheden voor de landelijke en Europese voetbalbond ook actief bij SV Venray. "Bij Venray ben ik voorzitter van de scheidsrechterscommissie, waarbij ik van wedstrijden van Venray de scheidsrechters aanstel. Dat doe ik voor de wedstrijden van Venray 3 tot en met 12, vrouwen 2 en 3 en de meeste teams in de categorie JO19 tot en met de JO15. Daarnaast houden we twee keer per jaar een voorlichtingsavond voor scheidsrechters. Het wordt moeilijker om alle scheidsrechters te regelen, maar ik krijg het nog altijd rond." In het verleden bekleedde Van den Bekerom meerdere functies. "Ik ben al 44 jaar vrijwilliger bij Venray en heb meer dan 25 jaar een jeugdelftal gedaan, maar was ook wedstrijd- en jeugdsecretaris."

Binnen de nationale zaalvoetbalwereld is Van den Bekerom ook al geen onbekende meer. "Ik ben jarenlang voorzitter geweest van de scheidsrechterscommissie Zuid 2 binnen het zaalvoetbal. Toen ik daarmee stopte, werd ik gevraagd om in de landelijke werkcommissie te zitten. Nu screen ik rapporten voor de KNVB die zijn opgemaakt door de rapporteurs binnen het zaalvoetbal. Wij keuren die rapporten goed of af en vragen rapporteurs soms om iets aan te passen. Dan geven we groen signaal om het rapport aan de scheidsrechter af te geven." De rapporteurs houden tijdens de wedstrijden de scheidsrechters in de gaten en geven hen een beoordeling. "Ze geven punten voor het toepassen van de spelregels, signalen geven en positie kiezen. Dan komt er een eindpunt uit", verduidelijkt Van den Bekerom. "Wij krijgen rapporten uit het noorden en andersom." Daarnaast is de Venraynaar ook actief bij de UEFA. "Ik ben daar match delegate, een soort afgevaardigde van de UEFA. Je wordt uitgenodigd om naar zaalvoetbaltoernooien of -wedstrijden te gaan, waarbij je verantwoordelijk bent voor het goede verloop daarvan. Het gaat dan om (plaatsingswedstrijden voor) het EK, WK en Champions League. Twee tot drie keer per jaar ben ik weg. Dat heb ik overgehouden omdat ik zelf van 1996 tot 2003 internationaal scheidsrechter ben geweest. In 1996 werd door de FIFA gestart met het aanstellen van officiële zaalvoetbalscheidsrechters. Ik floot als eerste Nederlands scheidsrechter op het WK van 1996 en later als enige Nederlandse scheidsrechter op het WK van 2000. In 1999 floot ik de finale van het EK."