VAR Ruud Bexkens in Zeist op de plek waar alle videoscheidsrechters hun werk doen.
VAR Ruud Bexkens in Zeist op de plek waar alle videoscheidsrechters hun werk doen. Foto: eigen foto

Kijkje achter de schermen

Venray | Het jaar 2018 was in het betaald voetbal onder andere het jaar van de VAR. De Video Assistent Referee werd dit seizoen ingevoerd in de eredivisie. Venraynaar Ruud Bexkens was al assistent-scheidsrechter in het betaald voetbal, maar zit nu ook regelmatig achter de schermen in Zeist als assistent van de VAR.

Door Dennis Stiphout

Je kunt veel zeggen van de KNVB, maar met de invoering van de VAR in de eredivisie toonde de bond aan in ieder geval op dat gebied erg vooruitstrevend te zijn. Spelers in het betaalde voetbal worden niet meer enkel door scheidsrechter en diens team op het veld in de gaten gehouden, maar kunnen ook rekenen op een afvaardiging die vanuit Zeist alles achter beeldschermen beoordeelt. Ruud Bexkens zit er normaal letterlijk voor, maar geeft er nu figuurlijk een kijkje achter. "De ontwikkeling van de videoscheidsrechter is zo'n acht jaar geleden gestart. Het is een heel proces geweest. In eerste instantie is er buiten de officiële competities om geoefend. Vanaf vorig seizoen is het ook al in de beker geweest. Je zit in Zeist met drie mensen achter die schermen op een van de zes werkplekken. Eentje zet alle beelden klaar en spoelt en knipt. Zij zijn van het bedrijf Hawk Eye. Je hebt de VAR zelf en daarnaast zit de assistent-scheidsrechter, ofwel AVAR. Als je zo'n wedstrijd zit te kijken, kijk je compleet anders dan dat je normaal thuis zou kijken. Je bent negentig minuten lang gefocust op een scherm wat een niet geregisseerd beeld is. Als we beelden terug willen zien, beschikken we over alle camera's die door FOX worden gebruikt. Het aantal verschilt per wedstrijd, maar het minimum is zes. We kijken daarnaast naar de wedstrijd zonder commentaar en geluid van het publiek. We horen alleen de communicatie met de scheidsrechter."

Bexkens merkt in zijn werk als assistent-scheidsrechter óp het veld ook dat er iets is veranderd sinds de komst van de VAR. "Wij wachten als assistent-scheidsrechters nu bijvoorbeeld bij het vlagsignaal voor buitenspel. Iets wat heel scherp is, laat je nu gaan. Je vlagt dan pas als er een doelpunt uitkomt. Als er niet wordt gescoord, is de beslissing nu immers al genomen. Aan die veranderde werkwijze moeten wij als arbitrage ook nog wel wennen. Wij willen natuurlijk ook dat er geen foute beslissing wordt gemaakt, hiermee kun je dat voorkomen." De VAR kan bij een doelpunt immers besluiten dat het buitenspel was. Dat is één van de vier punten waarop Bexkens met zijn team in Zeist mag ingrijpen. "Bij alle doelpunten kijken we, we beoordelen strafschopsituaties, mogen kijken of er een persoonsverwisseling is (bijvoorbeeld: nummer zes krijgt geel terwijl nummer acht de overtreding maakt) en als laatste kijken we naar situaties over een rode kaart. Daarbij blijft je wel altijd een grijs gebied houden."

Iedere voetbalsupporter in Nederland lijkt een mening te hebben over de nieuwste technologische ontwikkeling binnen de voetbalsport.

Zo wordt er links en rechts al geopperd om het publiek mee te laten luisteren met wat de scheidsrechter en VAR bespreken of om de beelden in de stadions te tonen.

Bexkens verwacht niet dat er heel snel iets ingrijpends verandert. "Omdat het proces lang geduurd heeft, verwacht ik niet dat er heel snel iets nieuws bijkomt. Het zou wel mooi zijn, maar je bent afhankelijk van allemaal verschillende partijen. Ik verwacht wel dat het systeem zich steeds beter ontwikkelt en dat je in de toekomst ook beelden in de stadions ziet. Het gaat meer vertrouwd worden, zowel voor ons als arbitrage zijnde, als voor de voetbalsport in het algemeen."