Laat burgemeester Hans Gilissen maar schuiven: partijtje curling op de ijsbaan in Venray.
Laat burgemeester Hans Gilissen maar schuiven: partijtje curling op de ijsbaan in Venray. Foto: Rikus ten Brücke

Nederlander van het Jaar

VENRAY | De Nederlander van het Jaar woont in Vredepeel. En in 379 andere plaatsen in Nederland. Want opinieweekblad Elsevier kende dit jaar de titel toe aan alle burgemeesters. Terecht, vindt Venrays burgervader Hans Gilissen. "Burgemeesters hebben het tegenwoordig niet makkelijk."

Door Henk Baltussen

"Maar dat geldt voor alle personen met een publieke functie", voegt hij er in één adem aan toe. Ja, ook Gilissen heeft weleens last van bedreigingen en intimidaties. In de meeste gevallen uit onbekende hoek. "Als ze zich niet bekendmaken, weet je natuurlijk niet wie het zijn. Nee, het is nog niet zover gekomen dat beveiliging nodig was. Maar in enkele gevallen heeft de politie wel naar het signaal gekeken en bepaalde maatregelen genomen. Maar ook gemeenteraadsleden hebben ermee te maken. Als burgers het niet eens zijn met een besluit dat is of wordt genomen, dan wordt soms in bedreigende termen gereageerd. Als ik weet wie het is, ga ik een kopje koffie met zo iemand drinken. Dat is al eens gebeurd."

Ondermijning wordt het genoemd; vermenging van de boven- met de onderwereld. Denk hierbij aan wietplantages in wijken en op het platteland, hangjongeren op dat pleintje of in die straat waardoor inwoners die plekken voortaan mijden, straatdealers, verbaal geweld, fout geparkeerde auto's met draaiende motor en brandende lichten die voor dreigende situaties zorgen. Venray en Gilissen kunnen er al jaren over meepraten.

Bijvoorbeeld in de zogeheten Vergeten Driehoek (Henseniusstraat, Paterslaan, Langstraat), waar het de laatste tijd door allerlei oorzaken erg onrustig is. Daar geldt nu voor de zoveelste keer een samenscholingsverbod. Gilissen: "Door de invoering van de wietpas in 2012 is de straathandel overal enorm toegenomen. Jongetjes van dertien, veertien jaar zagen kans in korte tijd veel geld te verdienen in die handel. Die worden ouder en zijn nu in Venray carrière aan het maken. Er is hier veel turbulentie gaande. Dat komt echter niet uitsluitend door de twee coffeeshops die in de Vergeten Driehoek zitten. Het is een samenspel van factoren. Ik durf te zeggen dat de coffeeshops hier hun best doen om het goed te doen. Maar ze kunnen niet alles in de hand hebben. Zeker de straathandel niet."
Lees verder op pagina 2