Bart Veldpaus in het midden tussen een groep Indiase kinderen.
Bart Veldpaus in het midden tussen een groep Indiase kinderen. Eigen foto

"India heftig land"

Venray | Bart Veldpaus en zijn vrouw Marijke zetten zich vanuit Venray in voor betere leefomstandigheden in India. "We hebben twee doelstellingen: geld genereren in Nederland en mensen informeren over de toestand in de wereld."

Door Sven Poels

In 1997 ging Veldpaus (67) met zijn vrouw Marijke (66) en twee kinderen naar India, waarmee een lang gekoesterde droom uitkwam. "Vanaf dat moment is er geen dag meer geweest waarin ik niet aan India heb gedacht. Het is een mooi, maar ook heftig land. Er is grote rijkdom, maar er heerst ook bittere armoede." Met eigen ogen zag hij hoe mensen op straat lagen te creperen. "Ik kreeg zo'n schok over me. Hoe kán dat toch?"

In 2001 waren Veldpaus en zijn vrouw er weer en kwamen ze in contact met Steven 'pappa' Vidyakaar, de man achter Udavum Karangal (Helpende Handen).

"Hij was vroeger zelf weeskind en heeft sinds 1983 de stichting opgebouwd. In het begin ving hij een paar kinderen op en in de loop der jaren werden dat er steeds meer." In de miljoenenstad Chennai zijn er nu dankzij hem vier tehuizen (voor duizenden kansarme kinderen, ouderen, mannen en vrouwen), een basis- en middelbare school en een ziekenhuisje.

Mede mogelijk gemaakt door de (financiële) steun van Veldpaus, vanaf 2002 voorzitter van de stichting in Nederland. "Deze is in 1997 in het leven geroepen door Nic en Juliane van Dee, die inmiddels allebei zijn overleden. De stichting staat los van die in India. Organisatorisch hebben we geen invloed, maar dat neemt niet weg dat we door de enorme vriendschapsband wel wat te zeggen hebben."
De samenwerking is in ruim vijftien jaar tijd alleen maar intensiever geworden. "Het werd groter en groter. Op een gegeven moment werkte ik meer uren voor Helpende Handen dan in de psychiatrie", lacht de inmiddels gepensioneerde Veldpaus.

Wat hij dan zoal doet? "We hebben twee doelstellingen: geld genereren in Nederland en mensen informeren over de toestand in de wereld. Dit doen we door presentaties te geven op scholen en sponsoractiviteiten op te zetten. Zo hebben Marijke en ik laatst een paar dagen lesgegeven op basisschool De Hommel in Venray. Middels een sponsorloop hebben de kinderen geld opgehaald voor betere onderwijsvoorzieningen. Deze betrokkenheid vinden wij heel belangrijk." Zo'n twintig procent van het totale budget komt uit Nederland. "Er komt nog een klein deel uit Amerika, maar het meeste komt van de lokale bevolking. Particulieren en bedrijven die begaan zijn met het lot van veel landgenoten." Veldpaus is sinds 2001 al zo'n veertien keer in India geweest en vertrekt op 4 januari weer naar het project dat hun hart heeft veroverd. "We bespreken dan de mogelijkheden voor het verstrekken van microkrediet, het plaatsen van kinderen in pleeggezinnen en de beste manier om het ziekenhuis schoon te houden." De Venrayse goeddoener kijkt uit naar het weerzien: "De mensen kijken tegen ons op." Glunderend: "We worden Bart uncle en aunty Marijke genoemd."

Om geld te genereren werkt Helpende Handen samen met stichting Wilde Ganzen: www.wildeganzen.nl. Wilt u doneren of meer informatie over Helpende Handen, ga dan naar www.helpendehandenindia.nl.