Foto rond 1943 gemaakt bij Hotel Gitzels aan de Paterslaan/Kruisstraat.
Foto rond 1943 gemaakt bij Hotel Gitzels aan de Paterslaan/Kruisstraat. Oude foto

De Wazelclub

Venray | Hotel Gitzels van de familie Coenders-Gitzels was heel vroeger café Theuws, waar rond 1900 onder meer handboogschutterij Diana onderdak vond.

Het hotel heeft in zijn bestaan heel wat gasten mogen verwelkomen. Eind jaren dertig van de vorige eeuw vestigde zich in een werkplaats van het hotel een luxe verhuurinrichting en taxidienst van Antoon Bosch. Enkele paters en broeders namen tijdens de oorlog hun intrek in het hotel, toen het Franciscanerklooster ontruimd werd, omdat het bezet werd door de Blitzmädel van de Funkabteilung van de Duitse bezetters. Bij het hotel lag ook de enige tennisbaan die Venray vroeger rijk was. In de wintertijd werd bij vriesweer de tennisbaan omgetoverd tot schaatsbaan. Ook was de eigenaar van het hotel de molenbaas van de 'Stoks-meule', die vroeger 'Gitzels-meule' werd genoemd. In 1952 werd door de paters Franciscanen hotel Gitzels aangekocht voor de gezinszorg en kreeg het pand de naam San Damiano. Later huisden in het pand Turkse gasten en vervolgens werd het omgebouwd tot cafetaria met namen als 'Snack Corner' en als laatste 'Cafetaria Anytime'.

De foto van vandaag is rond 1943 gemaakt bij Hotel Gitzels aan de Paterslaan/Kruisstraat. Het pand is enkele jaren geleden afgebrand. In 2014 is de bouwval die er jaren stond opgeruimd. De foto is gemaakt op de binnenplaats opzij van Hotel Gitzels bij de tennisbaan. De jeugd van Venray kwam er om te leren dansen en hun eerste afspraakjes werden hier gemaakt. Zo ook de jongelui op deze foto.

Staand v.l.n.r.: René Camps; Ied Coenders; Antoinette Wijnhoven; Frans van Opbergen; Henriette Jacobs; Jacqueline Coenders; Gerrit Gossen; Wies Coenders; Joost Gossen. Zittend v.l.n.r.: Theo van Opbergen; Annie Jacobs; Corrie Jacobs; Jan Derksen. Zij vormden een vriendenclubje en noemden zich de Wazelclub.

Bron van de foto: onbekend. Kijk ook eens op www.rooynet.nl. Daar vindt u tal van oude foto's, films, documenten en geluidsfragmenten. Ook kunt u daar oude jaargangen van Peel en Maas en het Genealogisch Archief van de Gemeente Venray inzien.

Werkgroep RooyNet/Historisch Platform Venray