Ron van der Hoff (links) met een van zijn pupillen, Steven Wijler.
Ron van der Hoff (links) met een van zijn pupillen, Steven Wijler. Foto: Dean Alberga

Uitzien naar WK in eigen land

Ysselsteyn | Voor nationaal handboogcoach Ron van der Hoff stond 2018 vooral in het teken van de voorbereiding op twee grote evenementen die er in de komende jaren aankomen. Zijn ploeg werd in 2018 zesde op het EK outdoor, waar Steve Wijler individueel kampioen werd. In de komende twee jaren staan twee nog grotere evenementen gepland: volgend jaar is het WK in eigen land, in 2020 moet zijn ploeg schitteren op de Spelen in Tokio.

Door Dennis Stiphout

Wie denkt aan handboogschieten en de namen Sjef van den Berg en Rick van der Ven hoort, zal waarschijnlijk al gauw beelden van de Olympische Spelen op het netvlies zien verschijnen. Het is dat ene moment, eens in de vier jaar, waarbij de sport de aandacht van de héle natie krijgt.

De man achter het succes is nationaal handboogcoach en Ysselsteyner Ron van der Hoff, die zelf ooit deel uit maakte van de nationale ploeg als schutter. In het afgelopen kalenderjaar wisselde hij met zijn team wedstrijden af met trainingen en voorbereidingen op het WK en de Spelen van 2020. "We hebben dit jaar een begin gemaakt aan het grote Tokio-verhaal", aldus Van den Hoff over de voorbereiding op de Olympische Spelen. "De start van het vormen van een team dat het uiteindelijk op de Spelen moet gaan doen, is echt al begonnen. We hebben een trainingskamp gehad in Tokio waarin we onze sporters de temperatuur en luchtvochtigheid hebben laten ervaren. Het is een traject dat al in volle gang is."

Naast de voorbereidingen op de Spelen stonden er dit jaar ook 'gewoon' toernooien op het programma. Van der Hoff nam met zijn team deel aan het wereldbekercircuit, dat in niet-Olympische jaren bestaat uit vier wedstrijden. In één van die wedstrijden, in Salt Lake City, pakte het team van Van der Hoff goud op het Olympisch onderdeel recurve.

"We hebben al een trainingskamp gehad in Tokio"

Verder stonden ook een EK en een WK op het programma. Van der Hoff: "We hebben ieder jaar een EK en een WK, om en om indoor en outdoor. Dit jaar hadden we het EK outdoor en het WK indoor. Ik was zelf niet bij het WK indoor, het was in Amerika. Op het EK werden we zesde en werd Steve Wijler individueel kampioen." Van der Hoff mocht drie schutters meenemen naar het EK. Hij koos voor Steve Wijler, Sjef van den Berg en Jan van Tongeren. Rick van der Ven was reserve.

Van der Hoff: "De eerste twee plekken zijn bij ons qua niveau wel redelijk voorspelbaar. Steve en Sjef staan beiden in de top tien van de wereld. Daarna is er een aantal dat qua niveau vrij dicht bij elkaar zit. Er is momenteel geen vaste derde, het is altijd wie er op dat moment het beste in vorm is. Het is eigenlijk een luxeprobleem." Met het oog op de Spelen moet de bondscoach in 2019 belangrijke keuzes gaan maken. "De tijd zal leren welke mensen uiteindelijk Tokio gaan halen. Ik moet in deze fase wel gaan bepalen welke vier of vijf mensen er in mijn team zitten voor volgend jaar. De kans dat iemand die niet in dat team zit de Spelen alsnog gaat halen is klein."

Het Nederlands team moet zich eerst nog kwalificeren voor de Spelen. Dat kan op het WK, dat van 10 tot 16 juni wordt gehouden in Den Bosch. "Als we in de top acht op het WK eindigen dan zijn we geplaatst. Als dat niet lukt, kunnen individueel nog wel plekken worden vergeven. De top acht op het wereldkampioenschap is dus wel een doel, maar we focussen ons op de winst. Het WK is tenslotte in eigen land, dus ik zou zeggen: waarom niet?"