School

Ik weet nog dat hij Johannes de Doperschool heette. Dat hij fonkelnieuw rook. Ik was ook nieuw, net overgestapt van Coninxhof in de kerstvakantie van 1977. Maar in de Peel en Maas die u nu leest, staat dat basisschool De Lier in Merselo 'gedateerd' is. Oef, die komt aan.

Op een dag liep ik na school naar huis en keek omhoog naar de kerkklok. Toen gebeurde er iets wat ik nooit ben vergeten: ik zag de grote wijzer bewegen. Ik zag de tijd voortschrijden! Ik wist wel dat-ie dat deed natuurlijk, maar het is nog iets anders als je het bewijs vindt. Nu, een jaar of veertig later, weet ik dat dit zo'n moment is geweest waarop ik niet het gevoel had dat de tijd me te snel af was. Even had ik grip op de tijd. Wist ik veel hoe zeldzaam dat was?

Zo vaak is die wijzer nu rondgegaan dat de fonkelnieuwe school gedateerd wordt genoemd. Dit roept een confronterende vraag op: ben ik nu dan ook een gedateerd persoon? Een vent met jeugdsentimentele gevoelens, die daar dan ook nog stukjes over schrijft in de krant (schrijven: gedateerd ambacht, de krant: gedateerd ding)?

Zo ja, dan zij dat maar zo. Deze column is een van de leukste dingen die ik doe. Gedateerd is niet per se verkeerd.