'Snel plannen AH-pand'

VENRAY | Een verdeelde raad stemde dinsdag uiteindelijk met 18 stemmen voor en 9 tegen in met de aankoop van het oude AH-pand aan het Henseniusplein. Kosten: 1.225.000 euro. De aangrenzende ruimte, waarin nu een kapperszaak zit, is onderdeel van de koopovereenkomst. In de voormalige super moet de bibliotheek een plek krijgen. Daarover besloot de gemeenteraad dinsdag niet.

Door Henk Baltussen

VVD, ProVenray, Samenwerking Venray en SP keerden zich tegen de koop. Maar ook coalitiepartij en voorstemmer VenrayLokaal was in eerste aanleg uiterst kritisch over het raadsvoorstel. Venray Lokaal-fractieleider Tino Zandbergen: "Je voelt je tegen de muur gedrukt. De provincie is de grote weldoener met een subsidie van 800.000 euro. Moet je een multinational met dat geld pleasen? Kunnen we dat geld niet beter uitgeven aan eigen pandeigenaars? We kopen ook een kapper. De gemeente moet geen commercieel vastgoed willen." Wethouder Jan Loonen maakte duidelijk dat de kapperszaak onlosmakelijk deel uitmaakt van de koopovereenkomst. Hij zegde wel toe dat het college na de aankoop zo snel mogelijk met plannen komt met die panden. Venray Lokaal en SP dienden daartoe een motie in. Eén plan is huisvesting van de bieb. Maar Loonen wilde daar verder niets over kwijt. "Het gaat hier vanavond alleen om de aankoop."
Martin Leenders van Samenwerking Venray vond de koop een vreemde zaak. "We weten niet wat we met het pand gaan doen, want er wordt geen koppeling gemaakt." Met de bibliotheek, zou de aanvulling van Leenders kunnen zijn. Die maakte Loonen dus bewust niet. Maar volgens de wethouder is het ook nooit goed. "Maak ik wel een koppeling, dan komen er vragen. Maak ik ze niet, dan ook."
VVD-fractieleider Harrie van Oosterhout maakte die koppeling wel. "Ik ben er pas geleden nog eens voor gaan staan. Dat pand is de triestigheid ten top. Ik gun Venray een bieb met een mooiere uitstraling."
CDA, PvdA, D'66 en Venray Lokaal stemden voor de koop. "Snel doen", stelde CDA-raadslid Guus Reintjes. "Je heb dan de regie in handen." PvdA'er Henk Bisschops was het eens met Reintjes.
Loonen: "Met de koop geven we de leegstand in het centrum een flinke tik. Het is daarbij een cruciaal pand dat strategisch ligt. We willen de onderdoorgang daar verfraaien. Verder willen we zo snel mogelijk van het vastgoed af. We zijn met meer projecten bezig om leegstand te beperken." Meer duidelijkheid daarover gaf hij niet.