Infobord over vleermuizen bij Matthiaskerk

CASTENRAY | Voor de Matthiaskerk in Castenray komt volgend jaar een infobord te staan over de vleemuizenkolonie op de kerkzolder. Jan Jeucken, de laatvliegerspecialist uit Horst, heeft al de goedkeuring van dorpsraad en kerkbestuur voor zijn plan.

Jeucken heeft enkele honderden euro's nodig voor het bord. De dorpsraad staat borg voor dat bedrag. "De intentie is meer informatie over de laatvlieger te geven", geeft Jeucken aan. Hij heeft de volledige medewerking van het parochiebestuur voor zijn vleermuizenonderzoek. "Het is namelijk belangrijk om niet alleen kennis te vergaren, maar ook te delen. Daarbij komt op het bord te staan dat het hier een vleermuisvriendelijk gebouw en omgeving is. De kerk is daarbij natuurlijk van levensbelang voor de laatvlieger. Overigens leven er ook enkele grootoorvleermuizen, een veel kleinere soort."
Over het delen van kennis gesproken: het is de bedoeling dat er een Europese werkgroep voor onderzoek naar de laatvlieger wordt opgericht. Jeucken, die zich opwerpt als kartrekker van de werkgroep, heeft inmiddels laatvliegerexperts uit Duitsland, Belgiƫ en Frankrijk benaderd. Enkelen hebben al een bezoek gebracht aan de vleermuizenkerk van Castenray.


Fluisteraar redt kerk-laatvlieger

CASTENRAY | De jonge laatvlieger Susan, dit jaar geboren in de Castenrayse kerk, is gered van een wisse dood door een vleermuizenfluisteraar uit Oss. Ze vliegt nu weer rond in de buurt van Eindhoven.

"Op camerabeelden zag ik op een balk op de kerkzolder in de zomer een jonge laatvlieger liggen", zegt laatvliegerdeskundige Jan Jeucken. "Ik zag meteen dat het niet goed ging. Nietsdoen was geen optie. Ik ken vleermuizenfluisteraar Antoinette van Wilgen uit Oss. Samen met Susan Stiphout uit Castenray, die toevallig langskwam, heb ik de jonge vleermuis van de zolder gehaald en naar de vleermuisopvang Oss gebracht. Antoinette pepte het beestje, dat we Susan doopten, weer op met geitenmelk en meelwormen en door veel aandacht te geven." Omdat het jong nog niet eerder buiten was geweest, kon het zonder problemen elders worden losgelaten, vertelt Jeucken, die bij zijn werk veel steun krijgt van de Venrayse natuurfotograaf Paul van Hoof, nu woonachtig in Wolfheze.