Afbeelding
Foto:

2019 jaar van het gebaar

Venray | We maken ons druk over van alles en nog wat. Kijk je vanuit een afstand naar onze wereld, dan weet je waar we ons écht druk over moeten maken.

Migratie, volksverhuizingen en vluchtelingenstromen die je door hekken, muren of grenscontroles niet kunt tegenhouden. Een economie die deels draait op arbeidsmigranten. En klimaatveranderingen. Deze voltrekken zich de afgelopen decennia in het perspectief van miljoenen jaren ra-zend-snel. Het overgrote deel van de wetenschappers is het er over eens: de menselijke verslaving aan fossiele brandstoffen is een hoofdoorzaak. Ontkennen is zelfverlakkerij.

Zonder het roer snel en flink om te gooien, komen we er niet. We willen nou eenmaal geen slagroom met de hand kloppen. We hebben, tegenstrijdig als we zijn, nou eenmaal geen zin om met de fiets naar de sportschool gaan. We willen, verwend als we zijn, in de winter nou eenmaal op een verwarmd buitenterras gaan zitten. En we willen onze aardbeien en asperges in de supermarkt blijven aantreffen. We zijn in de fase beland waarin we het roer móeten omgooien om ons staande te houden. Dat kost wat.

Iets van onze vanzelfsprekende gemakken zullen we moeten prijsgeven. We moeten beseffen dat we als de wiedeweerga moeten overschakelen naar duurzame energieopwekking. Dat we minder spilziek moeten worden in ons energieverbruik. We moeten beseffen dat een pijnloze omschakeling niet mogelijk is. Ook niet op het niveau van een gemeente. Júist niet op het niveau van een gemeente. Want daar gebeurt het.

Een beter milieu, zo luidt een oude slogan, begint bij jezelf. Als we daar niet gewoon een begin mee maken, wordt het niks. We kunnen niet klagen over de magere resultaten van Katowice als we zelf niet bereid zijn die noodzakelijke omschakeling te maken. En laten we eerlijk zijn: in de totale geschiedenis van de mensheid hebben we het nog nooit zó goed en luxe gehad als nu en hier. Natuurlijk, de verschillen tussen arm en rijk zijn groot. Veel te groot, als u het mij vraagt. Er is nog te veel armoede en daarmee moeten we als beschaafde samenleving rekening mee houden.

De grote uitdagingen van deze tijd kunnen we alleen aan als we leren accepteren dat we óók in onze eigen achtertuin, óók in onze eigen straat, óók in onze eigen wijk en dorp het Gebaar moeten gaan maken. Moge 2019 het jaar van het besef en van het gebaar worden. Dan komen we er wel.

Allen fijne kerstdagen en een gelukkig 2019 gewenst. Moge een betere wereld in Venray beginnen.

Uw burgemeester,

Hans Gilissen