Skeletonner Bram Zeegers:
Skeletonner Bram Zeegers: "Ik vlieg met 130 kilometer per uur over de baan." Foto: archief Peel en Maas

Dromen van Spelen

Venray | Voor de eerste helft van zijn voorbereiding op het nieuwe seizoen verbleef Bram Zeegers vooral in het buitenland. Na de jaarwisseling is de Venraynaar met zijn slee in Canada en de Verenigde Staten als voorbereiding op het WK. Met dank aan een lokale weldoener, die gelooft in de olympische droom van Zeegers.

Door Peter Schoeber

Skeleton is verwant aan het bobsleëen en rodelen. De sport is de oudst bekende sleesport waar de sporter liggend op z´n buik en met z´n hoofd vooruit op een bobsleebaan naar beneden glijdt om in een snelle tijd te finishen. Bram Zeegers (20) raakte in 2015 in de ban van deze wintersport en heeft zich inmiddels ten doel gesteld om in 2022 deel te nemen aan de Olympische Spelen. Maar skeleton is ook een dure sport, waarvoor hij vooral naar het buitenland moet gaan om te trainen en aan wedstrijden deel te nemen. De afgelopen weken was hij daarvoor in Canada, Duitsland en Oostenrijk. Voor zijn sport is Zeegers voortdurend op zoek naar sponsors, die in zijn olympische droom geloven. "Het is een dure sport, per seizoen ben ik gauw 15.000 euro kwijt. Daar werk ik ook voor, dat gaat van het sorteren van asperges tot het geven van clinics op de mobiele bobsleebaan in Wanroy. Ik vind het verschrikkelijk om aan mensen geld te vragen, dat geldt ook wanneer ik bij mijn ouders moet aankloppen voor een financiële bijdrage. Maar zonder geld kan ik niet sporten, word ik niet beter om me voor de Winterspelen van 2022 te plaatsen."

Die kans is reëel, op dit moment is Zeegers de nummer 1 van Nederland. Van de Nederlandse bobsleebond kreeg hij dit jaar een nieuwe slee. En eerder, in 2016, mocht hij als deelnemer aan de Jeugd Olympische Winterspelen in Lillehammer proeven aan de echte Spelen. Schooien om geld, daar staat Bram Zeegers niet alleen in, weet hij sinds hij in een speciaal klasje van Talent Centraal in Amsterdam regelmatig workshops volgt. 23 talenten op het gebied van sport, kunst en cultuur worden gecoacht op het gebied van time-management, ondernemen, mentale weerbaarheid en financiën. "Tijdens deze coachsessies ben ik erachter gekomen, dat ik niet de enige ben, die tegen een aantal problemen aanloopt. Talent Centraal helpt ons daarbij, hoe je op een sponsor afstapt en met welk verhaal je moet komen en om je talent verder te ontwikkelen."

Daarbij is de gunfactor ook belangrijk, weet Zeegers. Zo kreeg hij voor het eerste deel van zijn voorbereiding steun uit onverwachte hoek. Een ondernemer uit Venray redde zijn seizoen door hem te sponsoren. De weldoener wil anoniem blijven, zegt Bram Zeegers, die ook nog aan krachttraining doet bij Knooppunt Venray (Tommy Kroes) en bij het Bouledrome (voor de sprint) in Venray. Begin volgend jaar ligt hij weer op de baan in Canada en de Verenigde Staten. Alles ter voorbereiding op het wereldkampioenschap onder 23 jaar, dat medio februari plaatsvindt op de Königssee in Duitsland. Later in 2019 reist Zeegers nog naar Canada om deel te nemen aan het WK senioren. Het is wel snel en apart gegaan, blikt hij terug op zijn stormachtige carrière, die pas in 2015 begon tijdens talentendagen op Papendal. Daar werd Zeegers gescout door oud-olympiër en bobsleeër Arend Glas, die het talent van de Limburger zag. "Vroeger ging ik met m´n ouders op vakantie naar Oostenrijk. Mochten we met de slee niet de berg afglijden met ons hoofd naar voren. Nu vlieg ik met 130 kilometer per uur over de baan en staan mijn ouders hard te juichen wanneer ik voorbij kom."

De verrichtingen van Bram Zeegers zijn te volgen via www.skeletonbram.com