Helene Busser, Jan Nelissen, Willy Sterrenberg en zijn dochter, Jan Loonen en Leon Janssen in de botsauto.
Helene Busser, Jan Nelissen, Willy Sterrenberg en zijn dochter, Jan Loonen en Leon Janssen in de botsauto. Foto: Henk Lammen

Kermis voor de dorpen

Oostrum | De firma Sterevents uit Oostrum gaat de komende vijf jaar de kermissen verzorgen in de Venrayse kerkdorpen. Willy Sterrenberg van Sterevents en kermiswethouder Jan Loonen bekrachtigden afgelopen zaterdag de samenwerking door hun handtekeningen te zetten onder een overeenkomst tussen beide partijen.

Door Henk Lammen

Sterevents uit Oostrum zorgt de komende vijf jaar (2019-2023) voor de attracties in de elf dorpen: de draaimolen, de autoscooter, de schietsalon en behendigheidsspellen. Leunen, Ysselsteyn, Oostrum en Wanssum krijgen daarbij nog een extra kermisvermaak. Willy Sterrenberg van Sterevents is blij dat de kogel eindelijk door de kerk is. "Het heeft wat mij betreft iets te lang geduurd, maar ik ben wel blij dat we eruit zijn. Een groot compliment aan de gemeente Venray want het is echt uniek dat een gemeente zo begaan is met het behoud van kermissen in de kleine dorpen. Om er zoveel tijd en energie in te steken." Botsauto's tijdens de kermissen in de kerkdorpen was de afgelopen jaren een moeilijk verhaal, een gemis voor de kermisgangers. Sterrenberg garandeert de komst van deze populaire attractie. "Er zijn te weinig botsauto's. Ze zijn vaak ook te duur om op een kleine kermis te draaien. Te weinig exploitanten die dit willen doen. Het voordeel nu is dat we de kermisattracties zelf gaan leveren. Ik ben dus niet afhankelijk van anderen." Streven is daarnaast de kermissen betaalbaar te houden. De prijzen voor de komende jaren zijn zelfs vastgesteld. Voor een enkele rit 1,50 euro, vier ritten voor vijf euro en tien voor tien euro. Sterrenberg verzorgde het afgelopen jaar al de kermis op enkele kerkdorpen. "Het is me prima bevallen. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat de kermissen voor ons rendabel zullen zijn." Kermiswethouder Jan Loonen is blij dat de toekomst van de kermissen in de kerkdorpen is gewaarborgd. "Eindelijk is er rust aan het front. We kunnen nu samen gaan bouwen aan goede kermissen in de dorpen. Zeker omdat er bij de mensen het besef is dat ze blij mogen zijn dat er nog kermissen zijn." Ieder dorp heeft de laatste jaren een kermiscommissie die zich inzet voor extra festiviteiten rondom de kermis. Loonen: "En dat is een geweldige meerwaarde voor de dorpskermissen. Samen kun je als dorp, organisator en gemeente immers veel meer voor elkaar krijgen dan alleen. De dorpen krijgen zo de kans om er een heel eigen dorpsfeest van te maken." Het positivisme van de kermiswethouder werd gedeeld door Jan Nelissen en Leon Janssen van het dorpsradenoverleg. "Dit is een gezonde basis waarop de kerkdorpen in de gemeente Venray de komende jaren op kunnen voortborduren. We zijn blij dat met de ondertekening van de overeenkomst een einde is gekomen aan alle onzekerheid over de kermissen in de kerkdorpen. Een goede zaak."